Print icon

Overige verzekeringen 18 jaar

De zorgverzekering is de enige verzekering je verplicht moet afsluiten wanneer je 18 jaar wordt. Er zijn echter nog meer verzekeringen waarbij je, vanaf deze leeftijd, niet meer op polis van je ouders bent meeverzekerd. Ook zijn er verzekeringen die je, door de nieuwe fase in je leven die je ingaat, juist nu het beste kunt afsluiten. De belangrijkste verzekeringen staan hier voor jou op een rijtje.

Reisverzekering

Bij sommige reisverzekeringen ben je tot je 18e gratis meeverzekerd op de polis van je ouders, terwijl het bij andere reisverzekeraars nodig is bij te betalen. Er bestaan reisverzekeringen waarbij ook uitwonende studerende kinderen nog gratis meeverzekerd zijn. Vraag daarom aan je ouders welke reisverzekering zij hebben en wat de voorwaarden van die verzekering zijn.

Zonder ouders op vakantie

Indien je besluit zonder je ouders op vakantie te gaan, is het belangrijk goed te controleren of je reisverzekering deze situatie dekt. Het kan zo zijn dat je alleen verzekerd bent wanneer je daadwerkelijk met je ouders op vakantie gaat. Indien je alleen op reis gaat, kan je altijd een kortlopende of doorlopende reisverzekering voor jezelf afsluiten.

Informatie over de verschillende reisverzekeringen die je kunt afsluiten vind je op de reisverzekeringen.

Autoverzekering

Vanaf je 18e mag je met een rijbewijs zonder begeleiding autorijden. Misschien heb je een eigen auto of ga je deze binnenkort aanschaffen? Als je ver van je onderwijsinstelling woont kan dat erg handig zijn. Er komt veel kijken bij het hebben van een eigen auto. Zo moet je verplicht een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering hebben. Deze verzekering dekt de schade die je met je auto toebrengt aan iemand anders of zijn of haar bezittingen. Daarnaast zijn er nog aanvullende autoverzekeringen die niet verplicht zijn, maar die voor jou misschien wel belangrijk zijn. Voorbeelden hiervan zijn de rechtsbijstandverzekering of de schade-inzittenden verzekering. Let goed op bij het afsluiten van een autoverzekering, sommige verzekeraars hebben namelijk strengere voorwaarden voor personen onder 24 jaar.

Meer informatie hierover vind je op onze pagina over de autoverzekering.

Laptopverzekering

Tijdens je vervolgopleiding is het belangrijk dat je een goede laptop hebt. Deze gebruik je iedere dag voor opdrachten, tijdens colleges en voor de nodige ontspanning. Voor zo’n laptop betaal je vaak een flinke prijs en het kan daarom een goede overweging zijn om deze te laten verzekeren. Met een laptopverzekering kan je jouw laptop verzekeren tegen onvoorziene schade. Sommige laptopverzekeringen dekken ook meteen tablets en smartphones. Bekijk goed de verzekeringspolis voor de specifieke voorwaarden en vergoedingen.

Inboedelverzekering

Wanneer je 18 ben geworden en gaat studeren in een andere stad kies je er misschien voor om op kamers te gaan wonen. Op jezelf wonen is leuk, maar er zijn ook een aantal praktische zaken waar je aan moet denken. Zo is het misschien verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Een inboedelverzekering verzekert alle spullen in je huis voor schade ontstaan door onvoorziene gebeurtenissen, bijvoorbeeld brand, lekkage of diefstal. Wanneer je bij je ouders woont hoef je hier niet aan te denken, jouw spullen zijn dan verzekerd op de inboedelverzekering van je ouders.

Meer over deze verzekering lees je op onze pagina over de inboedelverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die de schade vergoedt die jij per ongeluk aanricht aan andere personen of andermans spullen. De verzekering is niet verplicht, maar wel belangrijk. Een ongeluk is zo gebeurd, maar kan hoge kosten met zich meebrengen. Wanneer je een iMac omstoot of wanneer er door jouw schuld iemand in het ziekenhuis belandt, dan is het op z’n minst een pleister op de wond dat je niet met de rekening komt te zitten. Veel gezinsaansprakelijkheidsverzekeringen zijn geldig voor alle gezinsleden die in gezinsverband samenwonen. Veelal is vereist dat alle gezinsleden op hetzelfde adres wonen, voor uitwonende studerende kinderen bestaan bij bepaalde verzekeraars uitzonderingen.

Meer informatie over deze verzekering vind je op de pagina aansprakelijkheidsverzekering.