Print icon

Beperkt casco autoverzekering

Wanneer je een auto bezit ben je verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je aansprakelijkheid. Daarnaast kan je schade aan je auto extra laten verzekeren door te kiezen voor een WA beperkt casco autoverzekering. Lees hier meer over deze autoverzekering.

Wanneer afsluiten

De beperkt casco autoverzekering wordt vooral aangeraden voor auto`s tussen de vier en acht jaar oud. Of jij voor een beperkt casco autoverzekering kiest hangt waarschijnlijk niet alleen af van het bouwjaar van je auto. Ook de waarde van de auto en of je de mogelijkheid hebt om schade zelf te betalen kan van invloed zijn. Je kan na deze afwegingen ook besluiten om een volledig casco autoverzekering te nemen.

Dekking WA Beperkt Cascoverzekering

De beperkt casco autoverzekering ligt qua dekking tussen de WA-verzekering en de WA volledig casco autoverzekering in. De standaarddekking van WA-verzekeringen houdt in dat je een vergoeding krijgt voor schade die je met de auto aan anderen toebrengt.

Je hebt met de WA beperkt casco daarnaast een dekking voor schade aan je auto veroorzaakt door:

 • Brand, kortsluiting
 • Inbraak, diefstal
 • Gebroken ruiten
 • Hagel-, bliksem-, stormschade
 • Loslopende dieren en vogels

Meestal ben je met een WA-verzekering voor maximaal € 2.500.000 aan materiële schade gedekt.

Wat is niet verzekerd

De WA beperkt casco verzekering dekt niet alle mogelijke schadegevallen. Schade ontstaan door een botsing, slippartij of door het van de weg raken (ook te water raken) wordt niet vergoed. Hiervoor moet je een WA volledig casco verzekering afsluiten. Die verzekering heeft een all risk dekking.

Eigen risico

Voor de WA dekking met beperkt casco geldt een eigen risico. Meestal moet je rond de € 150,- zelf betalen. Dit eigen risico telt per schadegeval, bij iedere gebeurtenis moet je dus dit bedrag betalen. Het is ook mogelijk om vrijwillig voor een hoger eigen risico te kiezen. Door hiervoor te kiezen gaat je premie omlaag.

Het eigen risico is voor jongeren tot en met 24 jaar vaak iets hoger. Verzekeraars kiezen hiervoor, omdat jonge bestuurder door hun onervarenheid gemiddeld gezien vaker schade aan hun auto rijden.

Premie

Het is voor de verzekeraar belangrijk dat het verzekerde risico en de mogelijke schadelast overeenkomen. De premie wordt daarom specifiek naar jouw situatie bepaald.

Er wordt gekeken naar:

 • Hoeveel kilometers je rijdt
 • Je leeftijd (t/m 24 jaar is deze vaak hoger)
 • Je schadeverleden
 • De regio waar je woont
 • Het gewicht van de auto
 • De dagwaarde van de auto

Bij het afsluiten van een beperkt casco verzekering is vooral de dagwaarde van de auto belangrijk, omdat deze verzekering vaak wordt afgesloten op auto`s die al enkele jaren oud zijn. Het berekenen van de dagwaarde wordt gedaan door te kijken naar de leeftijd, de kilometerstand en de accessoires van de auto.

Schadevrije jaren

Wanneer je al eerder een autoverzekering hebt gehad, dan kijkt de verzekeraar bij het afsluiten van de beperkt casco verzekering naar je schadeverleden. Als je al een aantal schadevrije jaren hebt gereden krijg je korting op je premie. Deze regel geldt andersom ook, een negatief schadeverleden kan je premie juist doen verhogen.