Print icon

Dekking in het buitenland

Stel je voor: je staat op het punt een lange (wereld)reis te maken of je gaat voor een bepaalde periode studeren in het buitenland. Hoewel je er niet direct bij stil zal staan kan een ongeval, ook in het buitenland, in een klein hoekje zitten. In Nederland kan je al verzekerd zijn tegen ongevallen en de mogelijk ingrijpende financiële gevolgen daarvan. In hoeverre is zo’n Nederlandse ongevallenverzekering eigenlijk geldig in het buitenland?

Ongevallenverzekering

Een ongevallenverzekering biedt dekking tegen financiële schade die ontstaat als gevolg van een ongeval die blijvende invaliditeit of zelfs overlijden tot gevolg heeft. De grote financiële impact die een dergelijk ongeval kan hebben voor de verzekerde (in geval van blijvende invaliditeit) of zijn nabestaanden (in geval van overlijden) wordt op deze wijze ondervangen. Een ongevallenverzekering biedt een eenmalige uitkering bij ziekte of overlijden als direct gevolg van het ongeluk.

Bij bepaalde verzekeraars is het mogelijk zelf het verzekerde bedrag te bepalen. Dit zal het bedrag zijn wat je maximaal uitgekeerd kan krijgen in geval van blijvende invaliditeit of overlijden. Andere verzekeraars hanteren een vooraf bepaald vast uitkeringsbedrag. De hoogte van de uitkering is in geval van blijvende invaliditeit overigens afhankelijk van de mate van invaliditeit.

Is je ongevallenverzekering geldig in het buitenland?

Veruit de meeste Nederlandse verzekeraars die een ongevallenverzekering aanbieden beperken de dekking niet tot aan de Nederlandse grens. Uit de polisvoorwaarden van diverse verzekeraars blijkt of de ongevallenverzekering ook in het buitenland geldig is. Onderstaande opsomming van verzekeraars bieden wereldwijde dekking ongeacht waar het ongeluk gebeurt. Of je nu thuis bent, reizende of een ongeval krijgt op de universiteit of werk: behoudens bepaalde uitsluitingen krijg je het schadebedrag eenmalig uitgekeerd.

  • Centraal Beheer
  • Inshared
  • OHRA

Lees hier meer informatie over de ongevallenverzekeringen van de verschillende ongevallenverzekeraars.

Uitsluitingen

Een aantal voorbeelden van uitsluitingen waarbij de ongevallenverzekeraar niet tot uitkering overgaat:

  • Het beoefenen van een extreme sport die niet onder de dekking valt, bijvoorbeeld een vechtsport of bergbeklimmen;
  • Er zijn drugs en alcohol in het spel en hier is misbruik van gemaakt;
  • Het ongeval wordt opzettelijk veroorzaakt of er is roekeloosheid in het spel.

Vergelijking van verschillende ongevallenverzekeringen

Op het moment dat je nog geen ongevallenverzekering hebt afgesloten kan je, afhankelijk van je persoonlijke wensen, kiezen voor een ongevallenverzekering die een bepaald vast bedrag vergoed of een ongevallenverzekering die de ruimte biedt om zelf een verzekerd bedrag vast te stellen. Bovendien kan je bij sommige verzekeraars ook nog kiezen tussen het afsluiten van zowel dekking voor blijvende invaliditeit als overlijden of bijvoorbeeld alleen dekking voor blijvende invaliditeit. Verzekeraars bieden in veel gevallen dus ongevallenverzekeringen op maat.

Het kan desondanks soms best lastig zijn een verzekering/verzekeraar te kiezen die bij je past. Om een idee te krijgen kan je de verschillende verzekeraars en de ongevallenverzekeringen die zij aanbieden met elkaar te vergelijken. Onze top 5 ongevallenverzekeringen kan je daarbij op weg helpen. Deze top 5 vloeit voort uit een onafhankelijke vergelijking van verschillende ongevallenverzekeringen, waarbij wij onder meer gelet hebben op de dekking, hoogte van de premie maar ook zaken als klanttevredenheid.

Tot slot: ongevallenverzekering via je reisverzekering

Wil je alleen een ongevallenverzekering voor je reis naar het buitenland? Hoewel je dan niet in Nederland bent verzekerd voor ongevallen, ben je tijdens je reis verzekerd voor de schade die voortvloeit uit blijvende invaliditeit of overlijden na een ongeval. Zowel voor je doorlopende reisverzekering als een globetrotterverzekering, indien je voor een langere tijd naar het buitenland gaat voor stage, studie of werk, bieden aanvullende ongevallendekking.