Print icon

Dekking ongevallenverzekering

Een ongevallenverzekering is een sommenverzekering die dekking biedt voor de onverwachte, mogelijk ingrijpende gevolgen van een ongeval. De verzekering biedt, afhankelijk van de gekozen dekking, uitkering van een bedrag bij een ongeval die blijvende invaliditeit of in het meest extreme geval, overlijden tot gevolg heeft. Wat is er precies verzekerd en wat niet bij een ongevallenverzekering? En welke aanvullende dekkingen kunnen eventueel worden afgesloten? Op deze en andere vragen vind je op deze pagina antwoord.

Wat is er verzekerd?

De basisdekking van een ongevallenverzekering biedt tot op bepaalde hoogte dekking voor de schade die je oploopt als gevolg van een ongeval. Bij verschillende ongevallenverzekeraars heb je de keuze uit diverse pakketten die een uitkeringsbedrag bieden bij blijvende invaliditeit of overlijden. Bij overlijden komt het volledige verzekerde bedrag tot uitkering. In geval van blijvende invaliditeit komt, afhankelijk van de mate van invaliditeit, een percentage van het verzekerde bedrag tot uitkering.

Lees hier meer informatie over wat er verzekerd is in een ongevallenverzekering.

Wat is er niet verzekerd?

Wat is uitgesloten van verzekering? Niet onder alle omstandigheden komt het verzekerde bedrag tot uitkering en bepaalde vormen van ongevallen komen in het geheel niet voor verzekering in aanmerking. Indien er bijvoorbeeld opzet in het spel is zal, ondanks dat het ongeval zelf wel voor verzekering in aanmerking komt, door de opzettelijkheid het bedrag niet door de ongevallenverzekeraar worden uitgekeerd.

Lees hier meer over wat er doorgaans niet verzekerd is in de ongevallenverzekering.

Aanvullende dekkingen ongevallenverzekering

Bepaalde activiteiten kunnen niet verzekerd of alleen aanvullend verzekerd worden door een verhoogd risico op ongevallen. Het kan bijvoorbeeld gaan om risicovolle beroepen of bestuurders van motoren. Een motorbestuurder loopt een hoger risico, mede door zijn of haar kwetsbaarheid in het verkeer, op een ongeval. Desondanks bieden bepaalde ongevallenverzekeraars toch de mogelijkheid je voor deze risico’s te verzekeren. Dit geldt eveneens voor bepaalde risicovolle beroepen, bijvoorbeeld hoogwerkers.

Lees hier meer informatie over de aanvullende dekkingen van de ongevallenverzekering.

Dubbel verzekerd ongevallenverzekering

Hoewel een ongevallenverzekering doorgaans los wordt afgesloten, kan de ongevallenverzekering ook als aanvullende dekking bij een reis- of autoverzekering voorkomen. Ook kan het zijn dat je misschien al verzekerd bent voor het risico van een ongeval op bijvoorbeeld de polis van je ouders. Studenten kunnen namelijk tot hun 28e meeverzekerd blijven op de polis van hun ouders, ook als ze uitwonend zijn. De eis is dan wel dat je een studie volgt. Bij de reis- of autoverzekering is ongevallen een aanvullende dekking en alleen in bepaalde situaties geldig. Bij een reisverzekering is dat alleen tijdens je reis. Ook kan de dekking verschillen. Het is om deze reden raadzaam om te bekijken of er overlap is tussen je ongevallenverzekeringen om dubbelde verzekering te voorkomen.

Lees hier meer informatie over het dubbel verzekeren van ongevallen.

Dekking in het buitenland ongevallenverzekering

Een ongevallenverzekering is doorgaans niet alleen geldig op Nederlandse bodem. Ook als je je in het buitenland bevindt, is deze verzekering over het algemeen geldig. Deze informatie vind je terug in de polisvoorwaarden van je ongevallenverzekering.

Lees hier meer informatie over dekking in het buitenland van de ongevallenverzekering.