Print icon

Opzeggen ongevallenverzekering

Je hebt een ongevallenverzekering en wilt deze opzeggen. Misschien ben je niet meer tevreden met de dienstverlening van je verzekeraar of heb je het idee dat je teveel premie betaalt? Of misschien zoek je een manier om maandelijks wat geld te besparen en wil je de verzekering in zijn geheel niet meer aanhouden? Wat de reden ook is, in alle gevallen krijg je te maken met opzegging.

Overstappen of stopzetten?

Voordat je tot opzegging overgaat is het van belang een duidelijke keuze te maken tussen overstappen of definitief opzeggen. Een ongevallenverzekering is geen verplichte verzekering, zoals je zorgverzekering. Of je verzekerd wil zijn is dus geheel jouw keuze. Kies je voor overstappen, dan is het verstandig verzekeraars met elkaar te vergelijken en alvast een andere verzekeraar uit te kiezen. Zo voorkom je dat je voor een bepaalde tijd onverzekerd raakt.

Wanneer kan ik mijn ongevallenverzekering opzeggen?

Bij het afsluiten van een ongevallenverzekering krijg je te maken met een verplichte verzekeringsduur van één jaar. Binnen dat jaar is opzegging dus niet mogelijk, tenzij je verzekeraar wijzigingen aanbrengt in de polisvoorwaarden of de premie verhoogt. Na een jaar is opzegging, afhankelijk van je verzekeraar, met inachtneming van een opzegtermijn mogelijk. In de meeste gevallen geldt een opzegtermijn van één maand. Bij sommige verzekeraars kan je na het eerste jaar zelfs per direct opzeggen.

Hoe kan ik opzeggen?

De meest gebruikelijke wijze van opzeggen is het versturen van een opzegbrief. Er zijn op internet standaard formats van dergelijke brieven te vinden die je dient aan te vullen met een aantal persoonlijke gegevens. Voor bijna elke verzekeraar bestaat zo’n standaardbrief. Soms biedt de verzekeraar zelf een opzegbrief of -formulier aan. Vergeet bij het versturen van je opzegbrief niet de brief te ondertekenen, ook als je deze via internet verstuurt. Vermeld ook altijd duidelijk de datum, stuur een kopie van je identiteitsbewijs mee en bewaar een eigen kopie van de brief om aan te kunnen tonen wat je precies hebt verzonden.

Bij bepaalde verzekeraars is het tevens mogelijk de verzekering op te zeggen via de mail. Zorg ook dat je in deze mail de nodige gegevens vermeld, zoals je naam, adres, datum van opzegging en polisnummer. Om er zeker van te zijn dat je op de juiste manier opzegt, kan je telefonisch informeren naar de opzegmogelijkheden of even op de website kijken.

Tip

Tot slot nog een tip bij het opzeggen van je ongevallenverzekering. Een aantal verzekeraars bieden overstaphulp aan. Deze hulp is per verzekeraar meer of minder uitgebreid. Zo kan je hulp krijgen je in de vorm van kant en klare opzegbrieven die je dan zelf dient te ondertekenen en versturen. Sommige verzekeraars bieden zelfs de mogelijkheid de brief voor jou te versturen.

Andere verzekeraars vragen je om een kopie van je huidige polis en zoeken dan voor je uit wanneer je precies kan opzeggen en helpen je daar dan bij. Op het moment van opzegging gaat je nieuwe verzekering dan automatisch in. Zo waarborg je ook een soepele overgang van verzekeraar naar verzekeraar.