Print icon

Veelgestelde vragen ongevallenverzekering

Het is goed mogelijk dat je vragen hebt over een studenten ongevallenverzekering. Op deze pagina staan de meest gestelde vragen met de antwoorden over een studenten ongevallenverzekering op een rij.

Wat is een ongevallenverzekering?

Met een ongevallenverzekering wordt er een van te voren vastgesteld bedrag uitgekeerd bij het overlijden of bij blijvende invaliditeit van de verzekerde. Het bedrag dat wordt uitgekeerd is niet afhankelijk van de werkelijke schade. Je bent meestal 24 uur per dag en in alle situaties verzekerd, zoals op je werk, tijdens sporten (met uitzondering van gevaarlijke of risicosporten) en tijdens het uitgaan. De premie van een studenten ongevallenverzekering is relatief laag.

Wat is een ongeval?

De definitie van een ongeval is een gebeurtenis waarbij je wordt getroffen door een plotselinge en onvrijwillige gebeurtenis van buitenaf. Bijvoorbeeld als je van een keukentrapje valt of je met de fiets betrokken raakt bij een ongeluk.

Ik ben uitwonend, kan ik dan nog bij mijn ouders meeverzekerd zijn?

Veel verzekeraars bieden een gezinsongevallenverzekering. Hierbij is het mogelijk dat je meeverzekerd bent met je ouders. Dit is vaak ook mogelijk als je uit huis woont en meestal tot de leeftijd van 27 jaar. Meestal is een gezinsongevallenverzekering relatief goedkoper dan een individuele ongevallenverzekering.

Ben ik ook op vakantie verzekerd?

Met een studentenongevallenverzekering ben je 24 uur per dag verzekerd en deze verzekering geldt meestal wereldwijd. Dit betekent dat je ook op je vakantie adres verzekerd bent mocht er een ongeval gebeuren en je komt te overlijden of blijvend invalide wordt.

Let op. Je bent echter bij veel verzekeraars niet gedekt als je invalide raakt tijdens het beoefenen van gevaarlijke sporten of risico sporten zoals skiën of snowboarden.

Hoeveel krijg ik uitgekeerd bij blijvende invaliditeit?

Je kan meestal bij het afsluiten van een ongevallenverzekering een vast bedrag kiezen dat wordt uitgekeerd bij blijvende invaliditeit. Meestal kan je kiezen uit drie verschillende bedragen. De hoogte van dit bedrag heeft invloed op de premie die je moet betalen. De hoogte van het bedrag dat je krijgt uitgekeerd bij blijvende invaliditeit wordt berekend door middel van een gliedertax. In een gliedertax staat welk percentage van het verzekerde bedrag er wordt uitgekeerd bij welke vorm van blijvende invaliditeit. Mocht je bijvoorbeeld blind raken door een ongeval, krijg je meestal het volledige bedrag uitgekeerd. En mocht je een teen verliezen dan krijg je vaak 10 procent van het verzekerde bedrag uitgekeerd. Het gemiddelde bedrag dat wordt uitgekeerd bij blijvende invaliditeit is ongeveer 35.000 euro.

Kan ik meerdere ongevallenverzekeringen afsluiten?

Een groot deel van de verzekeraars keren in het geval van overlijden of bij blijvende invaliditeit na een ongeval uit. Dit doen ze vaak ook als je bij een andere verzekeraar een ongevallenverzekering hebt afgesloten. Het is wel aan te raden om dit na te kijken in de algemene voorwaarden van de verzekeraar. Het komt nog weleens voor dat het bedrag dat door de verzekeraar wordt uitgekeerd lager ligt dan de werkelijke schade. Om deze reden gebeurt het dat mensen bij verschillende verzekeraars een ongevallenverzekering afsluiten.

Wie krijgt het bedrag uitgekeerd in het geval dat ik overlijd?

Als je door een ongeval komt te overlijden krijgen de erfgenamen een bedrag uitgekeerd. Dit is een vast bedrag dat van te voren is afgesproken met de verzekeraar. Vaak kan je kiezen uit drie verschillende bedragen. De hoogte van dit bedrag heeft ook invloed op de premie die je moet betalen.

Zijn er bepaalde kortingen voor studenten?

Als je ouders een gezinsongevallenverzekering hebben is het mogelijk om je hierbij mee te verzekeren. Dit is meestal goedkoper dan een individuele ongevallenverzekering. Het is ook mogelijk korting te krijgen door je ongevallenverzekering onderdeel te laten zijn van een pakket van verzekeringen bij dezelfde verzekeraar. Vaak hebben studie – of studentenverenigingen of de universiteiten of hogescholen een collectieve ongevallenverzekering afgesloten voor hun studenten of leden. De vraag is of deze verzekering alleen geldt binnen het gebouw of ook in andere situaties. Dit kan je navragen bij het bestuur van je studie, studie- of studentenvereniging.