Print icon

Ongeval voorkomen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar als je voorzichtig bent en goed op let zijn een hoop ongevallen ook te voorkomen. De meeste ongevallen gebeuren thuis of tijdens deelname aan het verkeer. Hier vind je een aantal tips om de meest voorkomende ongevallen te voorkomen.

Thuis

De meest voorkomende ongelukken binnenshuis zijn valpartijen, het inslikken van giftige stoffen door kleine kinderen en ongelukken tijdens het koken.

Deze ongelukken zijn op de volgende manieren te voorkomen:

 • Plaats traphekjes voor kleine kinderen en/of zorg voor voldoende steunpunten in huis
 • Bewaar chemische (schoonmaak)middelen hoog of achter slot en grendel
 • Laat geen pannen op het vuur staan zonder dat je het in de gaten houdt

Tijdens het fietsen

Jaarlijks gebeuren er veel ongevallen met fietsers. Per jaar komen er zo’n 80.000 fietsers binnen op de eerste hulpafdelingen van ziekenhuizen door ‘enkelvoudige ongevallen’ (Fietsberaad Utrecht 2011). Dit zijn ongevallen waar geen andere mensen bij betrokken zijn geraakt. De meeste ongevallen zijn terug te leiden naar infrastructuur en fietsgedrag.

Nederland is een fietsland. De infrastructuur voor fietsers is over het algemeen heel goed. Toch zijn er plekken waar het belangrijk is om goed uit te kijken zoals onoverzichtelijke kruispunten of ongelijke wegen.

Een aantal tips om fietsongevallen te voorkomen:

 • Let op je omgeving
 • Stuur geen sms’jes terwijl je aan het fietsen bent
 • Luister niet naar muziek, of zet het zacht, zodat je de geluiden om je heen kan horen
 • Zorg voor goede fietslampjes. Dit is niet alleen belangrijk om gezien te worden, maar ook omdat je er zelf meer door ziet

Tijdens het autorijden

Het is tijdens het autorijden van belang om goed om je heen te kijken. Een ongeval met een auto heeft vaak meer impact dat een ander ongeluk, omdat er meer massa en snelheid bij gemoeid is. Ondanks bescherming van de kooiconstructie van de auto en de airbags is de kans op een dodelijk ongeval, of een ongeval met ernstige letselschade groter wanneer auto’s betrokken zijn bij een ongeval.

Enkele tips om een ongeval met de auto te voorkomen:

 • Let op je omgeving en laat je niet afleiden door bijrijders
 • Bel of sms niet tijdens het rijden, ook handsfree bellen kan je aandacht afleiden van de weg
 • Wen jezelf aan om altijd richting aan te geven. Ook wanneer er niemand in de buurt is. Zo zorg je ervoor dat het in je ‘systeem’ zit en vergeet je het minder snel
 • Herken moeheidsignalen op tijd. Het is beter om de auto een half uurtje aan de kant te zetten om uit te rusten dan door te rijden terwijl je moe bent

Over het algemeen geldt dat wanneer jij een rustige en berekenbare weggebruiker bent, het risico op ongevallen kleiner wordt. Dit betekent niet dat je traag en onzeker hoeft te rijden, maar dat je actief bezig bent met het besturen van je voertuig en met je omgeving. Ook al ben je zelf nog zo voorzichtig, het gedrag van de mensen om je heen kan jij niet controleren, maar als jij goed oplet kan je wel sneller reageren op onverwachte gebeurtenissen.