Stage lopen in het buitenland

Heb jij het idee opgevat om je stage te gaan lopen in een ander land? Of heb jij al een buitenlandse stage geregeld en ben je druk bezig met de voorbereidingen? Op deze pagina vind je vele tips om je te helpen de aankomende stageperiode in het buitenland goed te regelen. Zo kan je goed voorbereid én met een gerust hart Nederland verlaten! Ga je voor een lange tijd in het buitenland stage lopen of daarna nog reizen? Dan kan, in verband met de maximale reisduur van veel doorlopende reisverzekeringen, een globetrotter verzekering uitkomst bieden.

Direct globetrotterverzekeringen vergelijken

Infographic

Stage Buitenland

Check je…

Een goede voorbereiding is het halve werk! Om deze reden hebben wij in onderstaand overzicht een aantal belangrijke aandachtspunten bij de voorbereiding van je stage in het buitenland op een rij gezet.

Verzekeringen

In hoeverre zijn je Nederlandse verzekeringen geldig in het buitenland? Doorloop dan even onze checklist verzekeringen. Hier vind je een simpel overzicht van de belangrijkste verzekeringen voor studenten in het buitenland met relevante aandachtspunten. Zo voorkom je dat je onderverzekerd of oververzekerd begint aan je stageperiode. Wil je weten of je huidige Nederlandse zorgverzekering geldig blijft tijdens je stage? Ga dan hier naar onze test!

Financiën

Veel studenten hebben in Nederland al een beperkt budget. Dankzij een bijbaantje verdien je misschien nog wat bij. In het buitenland verlies je helaas deze extra inkomsten. Gelukkig zijn er beurzen en regelingen om jou financieel te ondersteunen in het buitenland. Zo kan je bijvoorbeeld een vervangende vergoeding aanvragen voor je OV-kaart. Let erop dat wanneer je stagevergoeding krijgt of in het buitenland een bijbaantje neemt dit invloed heeft op de geldigheid van je zorgverzekering.

Check je financiën

Stagezaken

Het plan is er, jij gaat een paar maanden stage lopen in buitenland. Voordat je kan vertrekken moet je natuurlijk eerst een passende stageplaats zien te vinden. Hierbij moet je rekening houden met studiepunten, taalbeheersing en de mogelijkheden in het buitenland. Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland een stageplaats te vinden in een ander land. Lees hier meer over de voorbereidingen die komen kijken bij het zoeken en regelen van een stageplaats.

Check je stagezaken

Overige voorbereidingen

Aangezien je voor een langere periode naar het buitenland vertrekt moet je van alles regelen, alvast en Nederland en op je reisbestemming. Weet je bijvoorbeeld hoe het zit met werkvergunningen in het land waar je stage gaat lopen? Ook is het belangrijk om te controleren of jij nog ingeschreven mag blijven staan bij de gemeente in Nederland. Antwoorden op deze en vergelijkbare vragen vind je bij deze restcategorie!

Check je overige voorbereidingen

Verzekeringen bij stage in het buitenland

Wanneer je in een ander land stage gaat lopen is het belangrijk dat je voldoende verzekerd bent. Welke verzekeringen heb je nodig? En zijn er verzekeringen die je kan aanhouden vanuit Nederland? Met deze checklist is zo duidelijk of je alles goed geregeld hebt en welke verzekeringen je nog nodig hebt.

Een totaalpakket

Mis je nog een verzekering? Er bestaan speciale verzekeringen voor buitenlandse stages. Hierbij is het mogelijk om alleen die verzekeringen die voor jou relevant zijn eenvoudig samen in een pakket af te sluiten. Voorbeelden zijn je aanvullende zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, ongevallenverzekering en reisverzekering . Dit leidt tot minder uitzoekwerk! Allianz Global Assistance biedt met zijn globetrotter reisverzekering een compleet pakket van verzekeringen en diverse aanvullende modules.

Zorgverzekering

Een Nederlandse basiszorgverzekering is verplicht. Deze verzekering dekt spoedeisende hulp in het buitenland tegen maximaal het Nederlandse tarief. Zeker op het moment dat je naar een land gaat waar de zorgkosten beduidend hoger liggen dan in Nederland, biedt een aanvullende zorg- of reisverzekering met medische dekking boven het Nederlandse tarief uitkomst.

  • Ga je voor langer dan een jaar naar het buitenland of krijg je een stagevergoeding? Of ga je anderszins werkzaamheden verrichten? Dan is je basiszorgverzekering niet geldig en dien je ter plaatse een zorgverzekering af te sluiten of een globetrotterverzekering met volledige medische dekking.
  • Een goed voorbeeld hiervan is de globetrotterverzekering van Allianz Global Assistance. Deze verzekering biedt niet alleen een vergoeding voor aanvullende medische kosten, maar biedt ook de optie een volledige dekking medische kosten af te sluiten. Een dekkende zorgverzekering is overigens vereist voor een succesvolle visumaanvraag indien van toepassing.

Zorgcheck: ga jij goed verzekerd op stage?

Wij hebben een tool ontwikkeld met ja/nee vragen waardoor je makkelijk kunt zien of je Nederlandse zorgverzekering geldig is tijdens je stage in het buitenland. Deze tool kan je op deze pagina vinden. Is je huidige zorgverzekering niet geldig tijdens je stage in het buitenland? Dan bestaat de mogelijkheid om de medische kosten volledig te verzekeren met een globetrotter verzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering

Hiermee ben je verzekerd voor schade die je aanricht aan anderen of spullen van anderen.

  • Heb je al een aansprakelijkheidsverzekering of hebben je ouders een gezinsaansprakelijkheidsverzekering waar jij op verzekerd bent?
  • Is jouw aansprakelijkheidsverzekering ook geldig in het buitenland?
  • Ben je door jouw onderwijsinstelling verzekerd voor aansprakelijkheid op stage? Voor welk deel van schade tijdens je stage ben je zelf verantwoordelijk?

De antwoorden op deze vragen verschillen per verzekerde en verzekeraar. Belangrijke informatie wat betreft de dekking kan uit de polisvoorwaarden worden gehaald. Ook kan je voor specifieke vragen contact opnemen met je verzekeraar. Over het algemeen bieden veel aansprakelijkheidsverzekeraars dekking in het buitenland tegen Nederlandse voorwaarden.

Reisverzekering

Een reisverzekering verzekert je tegen verschillende reisrisico’s. De verzekering heeft een gevarieerde dekking. Zowel medische hulp als schade aan je bagage worden bijvoorbeeld vergoed.

  • Heb je al een doorlopende reisverzekering?
  • Dekt de reisverzekering zowel medische kosten als schade aan je bagage?
  • Hoeveel dagen achtereen in het buitenland is je reisverzekering geldig?
  • Valt je stageland en vallen je stagewerkzaamheden onder de dekking?
  • Dekt je doorlopende reisverzekering onvoldoende zaken en reisdagen? Bekijk dan hier de speciale globetrotter verzekering

Kostbaarhedenverzekering buitenshuis

Vergoedt schade aan je waardevolle spullen buiten de deur.

  • Ben je al verzekerd via een kostbaarheden buitenshuisverzekering?
  • Hoeveel waardevolle spullen neem je mee?
  • Ben je via je reisverzekering (aanvullend) verzekerd voor schade aan dure apparatuur?
  • Is de verzekering wereldwijd geldig?

Rechtsbijstandverzekering

Dekt kosten voor juridische bijstand.

  • Bestaat de kans dat je een juridisch conflict krijgt tijdens je stage?
  • Heb je al een rechtsbijstandverzekering?
  • Hoe staat het met het rechtssysteem en de corruptie in het stageland?
  • Is je rechtsbijstandverzekering geldig in het land waar je stage gaat lopen?

Inboedelverzekering

Keert een vergoeding uit na schade die onverwachts aan je inboedel is ontstaan.

  • Heb je al een inboedelverzekering?
  • Is inboedel die je meeneemt naar het buitenland ook gedekt binnen je inboedelverzekering?
  • Hoeveel waardevolle inboedel neem je mee?
  • Heeft jouw huisbaas een gezamenlijke inboedelverzekering?

Tip: In veel stageovereenkomsten staat vermeld in hoeverre je zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van een aansprakelijkheids-, zorg- en ongevallenverzekering. Lees hier dus je stageovereenkomst op na en informeer bij onduidelijkheden bij je onderwijsinstelling!

Financiën

Aan een buitenlandavontuur hangt ook een prijskaartje. Wellicht heb je recht op bepaalde tegemoetkomingen of een beurs. Zoek dit ruim van te voren uit.

Studiefinanciering

Wanneer je naar het buitenland gaat om stage te lopen blijf je in de meeste gevallen recht houden op je studiefinanciering. De enige voorwaarden zijn dat je blijft ingeschreven als voltijdstudent aan je Nederlandse universiteit of hogeschool. Bovendien is het belangrijk dat de stage een officieel onderdeel is van je Nederlandse opleiding.

Vergoeding openbaar vervoer

Wanneer je naar het buitenland gaat heb je natuurlijk weinig aan je OV-kaart. Voor de periode dat je in het buitenland bent voor stage kan je daarom een OV-vergoeding aanvragen voor je studentenreisproduct. De vergoeding is in 2024 €98,72 per maand. Dit is dus zeker de moeite waard! Je moet de vergoeding minimaal twee maanden voor vertrek aanvragen en ook meteen je studentenreisproduct stop zetten.

Beurs via Erasmus

De Erasmusbeurs (officieel heet het programma nu Erasmus+) is de beurs die het meest wordt gebruikt door studenten die naar het buitenland vertrekken. De beurs stimuleert Europese uitwisseling en is dan ook alleen geldig in Europa plus de landen IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Turkije. Het aanvragen van de beurs moet je doen bij je eigen onderwijsinstelling. Meestal kan dit bij het Buitenlandbureau van je universiteit of hogeschool. Vanwege het papierwerk is het verstandig om dit op tijd te regelen! De beurs bedraagt gemiddeld €200,- per maand.

Andere beurzen

Ga je buiten Europa stage gaat lopen? Of ga je stage gaat lopen zonder dat je (voltijd) ingeschreven staat bij een Nederlandse onderwijsinstelling? In deze gevallen kom je niet in aanmerking voor de Erasmusbeurs. Er zijn vele fondsen en beurzen beschikbaar waar je misschien wel voor in aanmerking komt. Twee voorbeelden zijn:

  • Leonardo da Vinci-programma: deze organisatie heeft beurzen voor pas afgestudeerden die werkervaring op willen doen in het buitenland. Deze beurs valt nu ook onder Erasmus+
  • COCMA Buitenlandbeurs: deze beurs is geschikt voor deeltijdstudenten die naar het buitenland gaan.

Nuffic

Een belangrijke organisatie op het gebied van stage lopen in het buitenland is Nuffic. Deze Nederlandse non-profitorganisatie biedt informatie over internationalisering met steun van de overheid en de Europese Unie. Op de website van Nuffic vind je een overzicht met alle beurzen die er beschikbaar zijn wanneer je in het buitenland stage gaat lopen.

Stagevergoeding

In veel landen is het niet gewoon om stagevergoeding te krijgen. Bedrijven zijn dit ook niet aan je verplicht. Wanneer je een vergoeding krijgt zal dit het minimumloon van dat land zijn of lager. Je hoeft er dan ook geen belasting over te betalen. Het kan ook dat je een vergoeding krijgt in de vorm van kost en inwoning. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak wanneer je bij een hotel stage loopt.

Overzicht budget

Het is verstandig om voordat je naar het buitenland vertrekt een overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven. Door op te schrijven wat je inkomsten zullen zijn tijdens je verblijf in het buitenland, heb je een beter inzicht in wat je straks te besteden hebt aan bijvoorbeeld huisvesting, vrije tijdsbestedingen en reizen.

Overige voorbereidingen

Steeds meer studenten die ervoor kiezen om stage te gaan lopen doen dit in het buitenland. Een buitenlandse stage is enorm leerzaam, leuk en staat goed op je CV. Bij het regelen van je stageplaats en de voorbereiding op deze leerzame ervaring komt een hoop kijken. Bekijk hier nog een aantal overige belangrijke aandachtspunten.

Gezondheid

Voor sommige landen is het verplicht om bepaalde vaccinaties te hebben voordat je wordt toegelaten. Voor andere landen kan het sterk aangeraden worden. Controleer dit voor jouw stageland. In sommige gevallen krijg je vaccinaties vergoed door je aanvullende zorgverzekering. Kijk voor meer informatie hierover op de pagina vergoeding vaccinaties.

EHIC

Vraag bij een stage binnen de Europese Unie de Europese Zorgverzekeringskaart (EHIC) aan bij je zorgverzekeraar. Deze kaart verzekert je van spoedeisende hulp in het buitenland en de rekening gaat dan direct naar je Nederlandse zorgverzekeraar. Een aantal verzekeraars drukken de EHIC standaard af op de achterkant van je zorgpas. Wellicht heb je hem dus al.

Een kamer vinden

Er zijn verschillende mogelijkheden om een kamer in het buitenland te vinden. De meest gebruikelijke manieren zijn:

  • Via het stagebedrijf. Wellicht biedt het bedrijf kost & inwoning of bezitten ze een woning voor stagiaires.
  • Via het stagebemiddelingsbureau. Wanneer jij je stage hebt geregeld via een stagebemiddelingsbureau is de kans groot dat deze ook accommodatie aanbiedt.
  • Via internet. Veel steden hebben websites waarop (studenten)kamers worden aangeboden. Vaak ben je via deze manier goedkoper uit dan via stagebemiddelingsbureaus.

Heb je nog geen kamer kunnen vinden of slechts een tijdelijk onderkomen? Geen paniek! Wanneer je vanuit een hostel ter plekke op zoek gaat naar een kamer en contacten legt, zullen je kansen toenemen.

Officiële zaken

Je hoeft je alleen uit te schrijven bij de gemeente in Nederland wanneer je meer dan acht maanden naar het buitenland gaat. Er verandert verder niets, je blijft gewoon Nederlands burger. Na terugkomst in Nederland moet je je wel weer inschrijven bij de gemeente. Binnen de Europese Unie hoef je geen werkvergunning te hebben om in een ander land stage te lopen. Binnen de Europese landen buiten deze unie is de vergunning vaak niet moeilijk om te regelen. Wanneer je echter buiten Europa stage gaat lopen moet je rekening houden met een lange procedure voor een werkvisum. Houd hier rekening mee!

Naar buitenland met functiebeperking

Wanneer je een handicap of beperking hebt moet je waarschijnlijk extra voorbereidingen treffen. Verstandig is om in ieder geval voor vertrek een goed gesprek te houden met een contactpersoon bij je toekomstige stagebedrijf. Een aantal aandachtspunten zijn:

  • Via het Nationaal Agentschap Leven Lang Leren kan je een beurs aanvragen voor extra financiering voor je stage.
  • Wanneer je Wajong ontvangt, dan moet je dit voor vertrek naar het buitenland melden.
  • Regel een internationale versie van je doktersverklaring, medisch paspoort en eventueel gehandicapten parkeerkaart.
  • Controleer of jouw verzekering waardevolle spullen, zoals je hulpmiddelen, in het buitenland verzekert.
  • Check of je jouw medicijnen mag invoeren in je stageland en of de medicijnen daar ook verkrijgbaar zijn.

Tot slot: checklist regelen stageplaats

Een stage kiezen

Bij sommige opleidingen is stage lopen verplicht, terwijl het bij andere opleidingen een vrije keuze is. Voordat je op zoek gaat naar een stageplaats is het goed om een aantal dingen op een rijtje te zetten, zoals:

  • Bij wat voor bedrijf wil je graag stage lopen?
  • Wat zou je graag willen leren?
  • In welke taal wil jij je stage volgen?
  • Wanneer je een beetje weet wat je wilt doen en waar, dan kan je gerichter op zoek gaan.

Een stage vinden

In het zoeken van een stageplaats, contacten leggen en alles regelen gaat veel tijd zitten. Het is daarom belangrijk dat je op tijd begint met zoeken. Een aantal manieren om naar een stageplaats te zoeken zijn:

  • Via het internet. Er zijn vele websites waar bedrijven hun stageplaats aan kunnen bieden. Wanneer je precies weet waar je stage wilt lopen, kan je via Google zoeken. Soms hebben bedrijven goede vacatures op hun eigen website staan. Lijkt het je bijvoorbeeld leuk om stage te lopen in Spanje, kijk dan eens op de site van Verrassend Valencia. Dit bedrijf is regelmatig op zoek naar nieuwe stagiaires.
  • Via je stagecoördinator. Je onderwijsinstelling heeft al veel te maken gehad met studenten die naar het buitenland gaan voor een stage. Wellicht hebben ze een database met stagebedrijven die openstaan voor stagiaires van jouw opleiding.
  • Via bemiddelingsbureaus. Er bestaan verschillende organisaties die als bemiddelaar werken tussen studenten en bedrijven. Jij betaalt het bemiddelingsbureau en deze regelt vervolgens jouw stage.
  • Open sollicitatie. Weet jij precies wat je wilt, maar wordt dit niet direct aangeboden? Je kan ook een goede open sollicitatie versturen en wie weet vind je de perfecte stageplaats.

Taalbeheersing

Het kan zijn dat je in het buitenland stage gaat lopen bij een Nederlands bedrijf. In dat geval is taal geen probleem. Veel studenten komen echter bij een buitenlands bedrijf terecht waar een andere taal gesproken wordt. Bedenk van te voren goed of jij de taal goed genoeg beheerst om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Of bekijk of je nog tijd genoeg hebt om je kennis over deze taal ter plaatse te vergroten.

Is je huidige Nederlandse zorgverzekering geldig tijdens je stage?

Wil je weten of jouw huidige Nederlandse zorgverzekering geldig is tijdens je stage in het buitenland? Beantwoord dan de onderstaande vragen door op ja of nee te klikken.