Studeren in het buitenland

Tijdens het regelen van een studieperiode in het buitenland kan je tegen een hoop vragen aanlopen. Waar moet ik op letten bij het maken van mijn studiekeuze? Welke voorbereidingen dien ik allemaal te treffen voor een studie(periode) in het buitenland? Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij het regelen van mijn geldzaken? Welke verzekeringen zijn belangrijk en ben ik voldoende verzekerd? Om je een handje te helpen heeft studentenverzekeringen.nl de belangrijkste zaken in een handig overzicht voor je op een rijtje gezet.

Direct globetrotterverzekeringen vergelijken

Check: Belangrijke verzekeringen studie buitenland

Welke verzekeringen zijn belangrijk op het moment dat ik voor een bepaalde periode ga studeren in het buitenland? Een basiszorgverzekering dekt bijvoorbeeld spoedeisende medische hulp in het buitenland, maar voor extra medische hulp dien je een aanvullende zorg- of reisverzekering af te sluiten. Daarnaast is het belangrijk dat jij jouw laptop en andere apparaten veilig mee op reis kan nemen en dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt voor het geval je zelf schade aan iets of iemand aanricht. Zie jij ook door de bomen het bos niet meer? Met onze handige checklist controleer je welke verzekeringen voor jou van belang zijn.

Check je verzekeringen

Check: Overige voorbereidingen studie buitenland

De inschrijving is geregeld en het wachten is totdat het nieuwe semester bij je nieuwe universiteit begint. Wanneer je nog in Nederland bent zijn er nog een hoop zaken die je wellicht moet regelen. Je moet niet alleen op zoek naar een kamer in je toekomstige studentenstad, maar hebt ook je studentenkamer in Nederland waar je tijdelijk niet woont. Daarnaast is het belangrijk om je te laten informeren over de regels omtrent het uitschrijven bij de gemeente en onderwijsinstelling in Nederland. Ben je op zoek naar meer informatie over de voorbereidingen van je studie in het buitenland? Lees hier waar je allemaal op moet letten.

Check je overige voorbereidingen

Check: Geldzaken studie buitenland

Wist je dat een bijbaantje in het buitenland gevolgen kan hebben voor je recht op vergoedingen vanuit de Nederlandse zorgverzekering? Bijvoorbeeld wanneer je medische hulp in een ander land ontvangt? Benieuwd wat de voorwaarden zijn om ook tijdens een semester in het buitenland recht te hebben op studiefinanciering? Bekijk op welke beurzen en eventuele vergoedingen je recht hebt en stel voor jezelf een kostenplaatje op.

Check je geldzaken

Check: Studiekeuze maken

Je studieavontuur in het buitenland begint met het maken van een heleboel keuzes. Welke onderwijsinstelling spreekt je aan? Naar welk land wil je toe en wat wordt er precies goedgekeurd door je eigen onderwijsinstelling? Veel onderwijsinstellingen werken op basis van partnerprogramma`s met bepaalde buitenlandse steden. Lees hier meer informatie over de mogelijkheden en aandachtspunten bij het maken van je keuze.

Check: Studiekeuze maken

In het buitenland zijn vele goede universiteiten te vinden waar je als student terecht kunt om vakken te volgen. Je leert zo niet alleen een nieuwe cultuur kennen en hoe ze in een ander land tegen jouw vakgebied aankijken, maar verbetert ook je talenkennis en doet sociale contacten op. Een onvergetelijke ervaring!

Bachelor of master?

Tijdens je bachelor is het vaak mogelijk om een semester in het buitenland vakken te volgen. Wanneer je echt reislustig bent kan je er ook voor kiezen om een hele bacheloropleiding in het buitenland of een studie aan een open universiteit te volgen. Op deze manier ervaar je voor een langere tijd hoe het is om in het buitenland te wonen. Een andere mogelijkheid is om je master geheel aan een buitenlandse onderwijsinstelling te volgen.

Keuzes maken

Wanneer jij tijdens je studie buitenlandervaring op wilt doen zijn er een aantal zaken belangrijk:

  • De onderwijsinstelling. Kies voor een onderwijsinstelling die jou aanspreekt. Let hierbij bijvoorbeeld op lesmethodes, religie, taal en specialismen.
  • Het vakkenpakket. Het kan zijn dat er voor buitenlandse studenten een beperkt aanbod van vakken is. Het is zonde van je studietijd om vakken te volgen waar je helemaal niets aan hebt.
  • Het land. Wellicht heb je een voorkeur voor een land vanwege interesses, talen of het klimaat. Je kan altijd kijken of er een geschikte onderwijsinstelling in de regio van je voorkeur te vinden is.

Aandachtspunten

Bij het kiezen van een onderwijsinstelling zijn er nog een aantal praktische zaken waar je aan moet denken. Kijk bijvoorbeeld goed naar de toelatingseisen van de opleiding. Wellicht wordt jouw studie in dat land niet erkend of zijn er andere eisen waardoor je geen toegang krijgt. Daarnaast is het belangrijk om te informeren of de studiepunten van die onderwijsinstelling wel in Nederland erkend zullen worden. Zo voorkom je dat je na een half jaar studeren geen studiepunten en een studieachterstand hebt.

Uitwisselingsprogramma’s

Veel onderwijsinstellingen hebben partnerprogramma’s afgesloten met andere buitenlandse onderwijsinstellingen. Dit houdt in dat jouw universiteit samenwerkt met een buitenlandse onderwijsinstelling, omdat het onderwijs goed op elkaar is afgestemd en de onderwijsinstellingen goede banden met elkaar hebben. Het is dan vrij eenvoudig om met weinig regelwerk vakken te volgen bij deze buitenlandse universiteit en het juiste aantal studiepunten te behalen. Bij sommige onderwijsinstellingen zijn deze partnerprogramma’s de enige optie om een semester in het buitenland te volgen.

Taalbeheersing

De kans is groot dat je op een universiteit terecht komt waar Engels, Spaans, Frans of Duits gesproken wordt. Voel je je toch nog een beetje onzeker over je taalkennis en of dit voldoende is om vakken te kunnen volgen? Doe dan voor je het studiejaar begint nog een taalcursus of bereid je voor via zelfstudie. Bij universiteiten waar een andere taal of een van de Spaanse dialecten gesproken wordt, kom je in aanmerking voor een gratis taalcursus via de Erasmus Intensive Language Courses (ELIC’s).

Check: Belangrijke verzekeringen studie buitenland

Een studie in het buitenland vergt veel voorbereidingen. Daarnaast is het belangrijk dat je een aantal verzekeringen naloopt. Met onderstaande checklist weet je precies welke verzekeringen voor jou belangrijk zijn.

Huidige Nederlandse zorgverzekering geldig als je gaat studeren?

Wil je weten of jouw huidige Nederlandse zorgverzekering geldig is tijdens je studie in het buitenland? Ga dan naar deze handige tool en beantwoord de ja/nee vragen.

Is je Nederlandse zorgverzekering niet geldig in het buitenland? Dan kun je een globetrotterverzekering afsluiten met aanvullende dekking medische kosten in het buitenland. Een bekende verzekeraar van globetrotterverzekeringen is Allianz Global Assistance.

Globetrotter verzekering

Als je langere tijd achter elkaar in het buitenland verblijft, dan kan een globetrotter verzekering handig zijn. Een globetrotter verzekering biedt namelijk dekking voor een langere periode, bijvoorbeeld 3 tot zelfs 24 maanden achter elkaar. Daarnaast heeft een globetrotter verzekering vaak een uitgebreid pakket met dekking voor verlies en/of diefstal van bagage, ongevallen, aansprakelijkheid en aanvullende medische dekking.

Ga direct naar Globetrotter Verzekering

Reisverzekering

Deze verzekering heeft een brede dekking voor materiële- en letselschade opgelopen in het buitenland. Check vooral even of:

  • Jouw reisverzekering wel de gehele studieperiode dekt? Doorlopende reisverzekeringen hanteren vaak een maximale reisduur.
  • Heb je aanvullende medische dekking nodig voor alle medische kosten boven het Nederlandse tarief of heb je al een aanvullende zorgverzekering met medische dekking?
  • Biedt je reisverzekering dekking in het land waar je gaat studeren?
  • Is een doorlopende reisverzekering voldoende of heb je meer dekking in de vorm van een globetrotter verzekering nodig?

Zorgverzekering

Vanuit de basiszorgverzekering krijg je spoedeisende hulp tot het Nederlandse marktconforme tarief vergoed.

  • Ga je langer dan een jaar naar het buitenland? Dan kan je de Nederlandse zorgverzekering niet aanhouden. In dat geval kan je een globetrotterverzekering afsluiten met volledige medische dekking, bijvoorbeeld bij Allianz Global Assistance.
  • Werk je naast je studie in het buitenland? Controleer of je niet te veel verdient, dan vervalt mogelijk je recht op een Nederlandse zorgverzekering.
  • Heb je de European Health Insurance Card (EHIC) aangevraagd?

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die jij onbedoeld aan een ander of andermans eigendommen veroorzaakt. Check de volgende zaken:

  • Ben je al via de verzekering van je ouders verzekerd of heb je een eigen aansprakelijkheidsverzekering?
  • Heeft je aansprakelijkheidsverzekering een buitenlanddekking?

Rechtsbijstandverzekering

Deze verzekering biedt dekking voor alle rechtshulp die je nodig hebt. Ga voor jezelf na:

  • Hoe gaan ze in het land waar je studeert om met dagvaardingen en rechtshulp?
  • Is er een grote kans dat je in een situatie terecht komt waar je juridische hulp nodig hebt?
  • Ben je al verzekerd via een rechtsbijstandverzekering?
  • Is je rechtsbijstandverzekering geldig in het land waar je gaat studeren?

Kostbaarhedenverzekering buitenshuis

Een kostbaarheden buitenshuisverzekering dekt schade die buitenshuis ontstaat aan je bezittingen. Bekijk:

  • Hoe waardevol is de laptop die je meeneemt om te studeren?
  • Neem je veel andere waardevolle spullen mee?
  • Heb je al een kostbaarhedenverzekering buitenshuis?
  • Biedt je kostbaarhedenverzekering dekking in je studieland?

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering keert schadevergoeding uit bij schade aan de spullen in jouw huis.

  • Hoe groot is de kans dat er schade ontstaat of dat er ingebroken wordt in je huis?
  • Heeft je huisbaas een collectieve inboedelverzekering?
  • Ben je al verzekerd via een inboedelverzekering?
  • Is jouw inboedelverzekering geldig in het buitenland?

Check: Geldzaken studie buitenland

Een semester of langer vakken volgen in het buitenland kan prijzig zijn. Naast de kosten van collegegeld en huisvesting wil je natuurlijk ook wat geld overhouden om leuke dingen te doen. Gelukkig zijn er beurzen die je kunnen ondersteunen in je levensonderhoud.

Verzekerd voor zorgkosten

Als je korter dan een jaar naar het buitenland vertrekt om te studeren verandert er niets aan je verzekeringsplicht. Je blijft gewoon verzekerd via de Nederlandse basiszorgverzekering. De enige uitzondering is wanneer je een bijbaantje zou nemen naast je studie. Je Nederlandse zorgverzekering is dan niet meer geldig. Als je geen recht meer hebt op een Nederlandse zorgverzekering is het mogelijk om een globetrotter verzekering af te sluiten met volledige medische dekking. Een voorbeeld is de globetrotter reisverzekering van Allianz Global Assistance.

Werken naast je studie

Wanneer je binnen Europa gaat studeren ben je vrij in het nemen van een bijbaantje naast je studie. Je kan bijvoorbeeld in een kroeg, hotel of als student-assistent gaan werken. Buiten Europa moet je zorgen dat je een visum of werkvergunning hebt. Houd er wel rekening mee dat wanneer je geld verdient in het buitenland dit gevolgen heeft voor de geldigheid van je Nederlandse zorgverzekering.

Nederlandse beurzen

De studiefinanciering (lening) die je in Nederland ontvangt blijft gewoon geldig wanneer je in het buitenland gaat studeren. Er zijn twee voorwaarden waar je aan moet voldoen om de studiefinanciering te ontvangen:

  • De vakken die je volgt in het buitenland moeten een officieel onderdeel van je studie zijn.
  • Je moet in Nederland ingeschreven staan als voltijdstudent bij een onderwijsinstelling.

OV-vergoeding

Je Nederlandse studentenreisproduct is niet geldig in het buitenland. Om je tegemoet te komen hierin kun je tijdens je studie in het buitenland een OV-vergoeding aanvragen. Je krijgt dat maandelijks €98,72 (in 2020) ter compensatie voor het niet gebruiken van het openbaar vervoer. Je OV kan je uiterlijk de vijfde werkdag van de maand waarin je de vergoeding zou willen ontvangen stopzetten.

Erasmusbeurs

De meeste Nederlandse studenten in het buitenland ontvangen de Erasmusbeurs. Deze beurs van gemiddeld €200 euro per maand kan aangevraagd worden door studenten die binnen Europa gaan studeren. Het aanvragen van de Erasmusbeurs verloopt via jouw universiteit of hogeschool. Je hebt 1 keer recht op de beurs tijdens een studie en 1 keer tijdens een stage in het buitenland.

Overige studiebeurzen

Als je gaat studeren in het buitenland kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een Erasmusbeurs. Alleen wanneer je buiten Europa studeert of in Nederland deeltijd studeert heb je hier geen recht op. In die gevallen is er wellicht een andere beurs waar je gebruik van kunt maken, bijvoorbeeld:

  • De Fundatie van de Vrijvrouwe van Renswoude: studiebeurs of renteloze lening.
  • Het Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds is geschikt wanneer je tijdens je master in het buitenland wilt studeren.

Op de website van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering, vind je een overzicht van alle mogelijke studiebeurzen die er bestaan. Ook onderwijsinstellingen en landen bieden beurzen aan.

Inkomsten en uitgaven bijhouden

Om een goed overzicht te houden van de kosten van een studie in het buitenland is het verstandig om vooraf een begroting te maken. Hierin kan je opschrijven wat je inkomsten en vaste lasten (zoals collegegeld) zullen zijn. Zo krijg je een duidelijk overzicht van wat je maandelijks te besteden hebt aan andere leuke dingen, zoals feestjes en roadtrips.

Aftrekposten belasting

Of je de studiekosten mag aftrekken vind je op deze pagina van de website van de Belastingdienst.

Check: Overige voorbereidingen studie buitenland

Met de bestaande Europese regels en beurzen wordt het steeds makkelijker om in het buitenland te gaan studeren. Toch zijn er nog een aantal praktische zaken die vooraf geregeld moeten worden. Hieronder worden een aantal punten besproken om bij de voorbereiding van je vertrek aan te denken.

Visum

Wanneer je binnen de Europese Unie gaat studeren heb je geen visum of andere vergunning nodig. Voor andere landen kan dit wel noodzakelijk zijn. Begin daarom op tijd met het nodige uitzoekwerk. Je kan er daarnaast voor kiezen om een International Student Identity Card (ISIC) aan te vragen. Deze kaart bewijst internationaal dat je student bent en biedt vele kortingen.

Uitschrijven universiteit

Bijna altijd maak je, wanneer je in het buitenland gaat studeren, gebruik van een uitwisselingsprogramma. Dit betekent dat je ook gewoon ingeschreven blijft staan bij je Nederlandse universiteit. Schrijf je dus niet zomaar uit! Houd er daarnaast rekening mee dat je je ook in het buitenland wel aan de Nederlandse data voor herinschrijving moet houden. Vergeet je dus niet voor 1 september opnieuw in te schrijven bij de Nederlandse universiteit en schrijf je op tijd in voor nieuwe vakken!

Een kamer huren

In het buitenland wil je natuurlijk ook graag dichtbij je universiteit in een leuke studentenbuurt wonen. Een aantal opties om in het buitenland een kamer te vinden zijn:

  • Via de universiteit. In sommige landen is het gebruikelijk om op de campus te wonen.
  • Via internet. Kamers in studentensteden worden vaak ook online aangeboden.
  • Ter plaatse via advertenties die op de universiteit hangen, via mensen die je leert kennen tijdens je studie of door rond te vragen in bijvoorbeeld hostels. Het is soms moeilijk om op afstand een kamer te regelen. Je kan er daarom ook voor kiezen om de eerste dagen een hostel te boeken en vanuit daar op zoek te gaan.

Je kamer onderverhuren

Wellicht woonde je in Nederland al op kamers in je studentenstad. Wanneer je naar het buitenland gaat wil je natuurlijk geen dubbele huur betalen. Je kan je huurcontract opzeggen, maar je kan er ook voor kiezen om de kamer onder te verhuren. Via internet is het eenvoudig om je kamer tijdelijk aan te bieden aan studenten. Overleg dit altijd eerst met je huisbaas. Wanneer je huurt via een huisvestingsstichting of sociale huur is het vaak wat ingewikkelder. Vraag de organisatie om de voorwaarden van onderhuur.

Uitschrijven bij gemeente

Je bent pas verplicht om je uit te schrijven bij de gemeente wanneer je voor langer dan acht maanden naar het buitenland gaat. Wanneer jij je kamer onderverhuurt kan het zijn dat jij je voor het huurcontract moet uitschrijven bij de gemeente. Op deze manier kan de nieuwe huurder zich inschrijven. Controleer dit bij de verhuurder van de kamer of in je huurcontract.

Bijzondere situatie: studeren in het buitenland met een beperking

Studenten met een handicap of chronische ziekte kunnen in principe net als ieder ander een buitenlandse stage doen of tijdelijk in het buitenland studeren. Wel zal je van tevoren een aantal zaken uit moeten zoeken om ervoor te zorgen dat je tijdens jouw tijd in het buitenland wel de hulp en voorzieningen krijgt die je nodig hebt. Er zijn gelukkig vele universiteiten en hogescholen met goede voorzieningen. Ook financieel zijn er mogelijkheden om te zorgen dat je een fantastische buitenlandervaring op kunt doen.

Informeer bij je eigen onderwijsinstelling

Een goed begin is om bij je eigen onderwijsinstelling aan de bel trekken. Daar zijn decanen die je kunnen adviseren over de mogelijkheden en die je kunnen bijstaan in het vinden van een geschikte stad, de nodige voorzieningen en financiële hulp. Ze hebben vaak al ervaring met andere studenten gehad. Met deze studenten kunnen ze je wellicht ook in contact brengen, zodat je ook kunt vragen hoe zij alles hebben ervaren.

Een studie in het buitenland heeft wel gevolgen voor je PGB. Vraag dit zorgvuldig na!

Voorzieningen

Voorzieningen waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijkheid van de huisvesting, het openbaar vervoer, of de werkplek. Wanneer je afhankelijk bent van bepaalde medicatie of psychische zorg, zal extra aandacht tijdens de reis en het verblijf in het buitenland nodig zijn. Zorg in ieder geval dat je naast je gewone paspoort ook een medisch paspoort meeneemt en dat al je medicatie is voorzien van een origineel, internationaal etiket. Wees je ervan bewust dat voor medicatie invoerregels kunnen bestaan (bijvoorbeeld maximum hoeveelheden) en dat niet alle medicatie in het buitenland te verkrijgen is.

Ondanks dat je zelf waarschijnlijk goed weet welke hulpmiddelen je nodig hebt, kan het handig zijn om hierbij toch hulp in te schakelen. Het expertisecentrum handicap+studie geeft studenten die naar het buitenland willen handige tips. Hier weten ze bijvoorbeeld waar je aan moet denken wanneer je voor een stage of studie naar het buitenland gaat. Ze bekijken jouw situatie kritisch, zonder bepaalde aanpassingen en voorzieningen die voor jou misschien vanzelfsprekend zijn over het hoofd te zien. In het buitenland kunnen de dingen nu eenmaal anders gaan dan in Nederland.

Higher Education Accessibility Guide (HEAG)

Ondanks dat de deelname van studenten met een beperking in buitenlandse studieprojecten vrij laag is, is in een VN-verdrag vastgelegd dat mensen met een handicap bij wet in staat gesteld worden dit wel te kunnen doen. Hiervoor kunnen voorzieningen en andere vormen van ondersteuning nodig zijn op de plaats van bestemming.

De European Agency of Development in Special Needs Education heeft op hun website informatie verzameld over de toegankelijkheid van vele landen in Europa. Er kan per land gekeken worden naar de voorzieningen en mogelijkheden van een onderwijsinstelling, mits deze onderzocht is door de projectexperts. Daarnaast zijn er contactgegevens te vinden van de door het agentschap aangewezen personen op de locatie zelf. Deze personen kun je dan ook benaderen voor meer informatie.

Erasmus+ en aanvullende financiering

De meest bekende beurs wordt uitgekeerd via het Erasmusprogramma. Studenten die voor een studie naar het buitenland gaan kunnen via hun onderwijsinstelling een aanvraag doen voor deze Erasmus+ beurs. Naast de gewone beurs kan er een aanvullende beurs aangevraagd worden door studenten die door hun handicap anders niet in staat zouden zijn om naar het buitenland te gaan voor een studie. Deze aanvullende beurs wordt in subsidievorm door het Nationaal Agentschap Leven lang leren (NA) uitgekeerd. Ook deze bijdrage kan worden aangevraagd bij de onderwijsinstelling, op ieder moment van het jaar.

Als je zorgt dat de aanvraag ingediend, goedgekeurd en ondertekend is voordat je vertrekt, weet je zeker dat alles goed geregeld is. Zo kun je zonder financiële zorgen aan je buitenlandse avontuur beginnen. Bij terugkomst zal je exact moeten aangeven wat de extra kosten waren voor aanpassingen en andere hulpmiddelen. Deze kosten komen voor vergoeding in aanmerking.

Gevolgen voor PGB en Wajong uitkering

Misschien ontvang je in Nederland een persoonsgebonden budget. Dit bedrag mag bij vertrek uit Nederland ook gebruikt worden om in het buitenland de nodige zorg te betalen. Als je voor een langere tijd naar het buitenland gaat (langer dan zes weken), wordt jouw PGB aangepast aan de prijzen die van toepassing zijn in het land waar je verblijft. Echter, als je langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat, kan dit negatieve gevolgen hebben voor jouw PGB, omdat je dan uitgeschreven moet worden bij de gemeente waar je woont. Je PGB kan worden beëindigd of ingetrokken wanneer je langer dan 13 weken in het buitenland verblijft.

Ook als je een Wajong ontvangt is het handig om het een en ander uit te zoeken. Indien je langer dan drie maanden in het buitenland verblijft verlies je deze financiële ondersteuning namelijk. Wel kan je een gewone uitkering aanvragen, mits je kunt aantonen dat studeren niet mogelijk zou zijn als je deze financiële ondersteuning niet ontvangt. Meer algemene informatie over PGB en Wajong vind je op de pagina studeren met handicap.

Zorgverzekering

Ga je studeren of stage lopen in een land binnen de EU? Dan kan je een Europese verzekeringskaart (EHIC) aanvragen bij jouw verzekeraar. Indien je medische zorg in het buitenland nodig hebt, kan je deze kaart laten zien als bewijs dat je een zorgverzekering hebt. Ga je naar een land buiten de EU? Vraag dan eerst aan jouw zorgverzekeraar of mogelijke zorgkosten in dit land worden vergoed.

Zorginstelling in het buitenland

Heb je regelmatig in het buitenland medische zorg nodig? Dan is het verstandig om van te voren te onderzoeken of er een zorginstelling in de buurt is van jouw verblijfplaats. En of deze zorginstelling door de lokale overheid wordt erkend. De kans bestaat dat jouw zorgverzekering de zorgkosten van een particuliere zorgverlener niet vergoedt.

Zorgkosten

Als je een basiszorgverzekering hebt, krijg je alleen de zorgkosten vergoed tegen het tarief dat in Nederland geldt. Mocht je erachter zijn gekomen dat de zorgkosten in het land waar je gaat studeren hoger liggen, dan zou je een aanvullende zorgverzekering kunnen afsluiten. De meeste aanvullende zorgverzekeringen bieden een vergoeding tegen de lokale tarieven in het land waar je verblijft.

Check of huidige zorgverzekering geldig is

In onderstaande tool kan je door de vragen met ja/nee te beantwoorden checken of je huidige zorgverzekering geldig is tijdens je studie in het buitenland.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897