Vroegboekkorting

Vind je het prettig om vroeg in het jaar al te weten waar je naartoe op vakantie gaat, dan kan je profiteren van een vroegboekkorting. Informatie, tips en de voor en nadelen van vroegboekkorting kan je lezen in dit artikel.

Afspraken reisorganisaties

Er worden vaak vele maanden van te voren afspraken gemaakt tussen reisorganisaties en accommodaties, vliegtuigmaatschappijen en busmaatschappijen. Dankzij deze afspraken kunnen reisorganisaties vroegboekkortingen aanbieden. Reisorganisaties bieden graag vroeg in het seizoen hun reizen goedkoop aan, om hun accommodaties, vluchten en tourbussen zo snel mogelijk vol te krijgen en om te weten hoe ze de rest van het seizoen moeten plannen. De korting is dus eigenlijk een beloning voor het vroeg boeken van de reis.

Marktwerking

Of de prijs van een reis na deze vroegboekkorting hoger of lager wordt, hangt af van de populariteit van de reis en het consumentengedrag in dat seizoen. De prijs wordt meestal bepaald door vraag en aanbod. Vroeg boeken hoeft dus niet altijd de goedkoopste optie te zijn. Er is een kans dat bij weinig vraag het ticket na lang wachten nog goedkoper zal worden. Er is echter ook een grote kans dat de reis tegen die tijd een stuk duurder is geworden of zelfs helemaal niet meer beschikbaar is.

Tijdstip boeken

Reisorganisaties weten wanneer de meeste mensen hun reis boeken. Om zoveel mogelijk geld te verdienen worden hier de prijzen op aangepast. Er is daarom een grote kans dat een reis in het weekend duurder is dan wanneer je doordeweeks boekt. Ook willen veel mensen in het weekend vertrekken, waardoor vertrekdata doordeweeks vaak goedkoper zijn.

Voor- en nadelen

De belangrijkste voordelen van het boeken aan het begin van het seizoen zijn:

  • Je krijg vroegboekkorting
  • Je hebt veel keuze en zekerheid in bestemming, accommodatie en periode
  • Je hebt nog tijd om je reis te plannen en je verzekeringen te regelen. Wij hebben een top 5 beste reisverzekeringen voor je samengesteld.

De belangrijkste nadelen van het boeken aan het begin van het seizoen zijn:

  • Het vakantiegeld is nog niet binnen
  • Vanwege marktwerking bestaat er een kans dat een reis uiteindelijk nog goedkoper wordt
  • De kans dat je onverhoopt niet meer weg kan in de geboekte periode is groter

Acties

Via Social Media, nieuwsbrieven of de website bieden reisorganisaties ook vaak acties aan. Deze aanbiedingen zijn vaak maar een beperkte tijd geldig. Om te kunnen profiteren van deze acties is het handig om de reisorganisaties online regelmatig in de gaten te houden. Deze acties hoeven niet altijd de goedkoopste manier te zijn om te boeken. Reisorganisaties weten dat consumenten actiegevoelig zijn. Soms wordt de reis na de actie alsnog goedkoper aangeboden.

Last-minute

De tegenhangers van de vroegboekkortingen zijn de last-minute korting. Vlak voor het einde van het seizoen bieden reisorganisaties de reizen die ze nog over hebben goedkoop aan. Het is dan echter de vraag of jouw favoriete vakantiebestemming dan nog te boeken is. Deze optie is vooral geschikt wanneer je spontaan op vakantie wilt en niet teveel eisen hebt.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897