Werken in het buitenland

Je denkt erover om in het buitenland gaan werken. Of misschien heb je het besluit om in het buitenland te gaan werken al genomen? Werken in het buitenland is een grote stap en vergt een goede voorbereiding. Waar moet je allemaal op letten? Om je een beetje op weg te helpen hebben wij een handige checklist voor werken in het buitenland opgesteld. Daarnaast kan je hier informatie vinden over vrijwilligerswerk, vakantiewerk en werk als au pair in het buitenland. Als je gaat werken in het buitenland kan een globetrotter verzekering een passende verzekering zijn.

Alle globetrotterverzekeringen vergelijken

Checklist werken in het buitenland

Met de checklist werken in het buitenland kan je checken of je voldoende verzekerd bent in het buitenland. Met name wordt ingegaan op je zorgverzekering. Moet je bijvoorbeeld je huidige Nederlandse zorgverzekering opzeggen en een nieuwe zorgverzekering afsluiten in het land waar je gaat werken? Of kan je je huidige zorgverzekering gewoon aanhouden? Ook worden handige tips gegeven over waar je zoal op moet letten bij andere verzekeringen, zoals aandachtspunten bij je reis- of aansprakelijkheidsverzekering.

Bekijk de checklist!

Vrijwilligerswerk

Indien je van plan bent vrijwilligerswerk te gaan doen in het buitenland, is het belangrijk je verzekeringen goed te regelen. Met name zal aandacht worden besteed aan je zorgverzekering. Afhankelijk van de duur van je vrijwilligerswerkzaamheden in het buitenland zijn er twee mogelijkheden. Of je dient je zorgverzekering verplicht in Nederland aan te houden of juist een nieuwe zorgverzekering in het land waar je gaat werken af te sluiten. Ook wordt aandacht besteed aan andere verzekeringen, zoals de reisverzekering.

Vrijwilligerswerk

Au pair

Werken als au pair in het buitenland is een unieke ervaring. Je leert niet alleen een nieuwe cultuur en taal kennen, maar bouwt ook een band op met de mensen waar je mee werkt. Zaken als het regelen van een visum, dekkende verzekeringen en het maken van afspraken met je gastgezin zijn belangrijke aandachtspunten. Meer informatie over het werken als au pair vind je bij deze categorie.

Werk als au pair

Vakantiewerk

Ben je van plan om je vakantie te combineren met een leuke vakantie bijbaan? Op die manier kan je zowel vakantie vieren als leuk bijverdienen. Waar moet je bij vakantiewerk in het buitenland op letten? Naast een mogelijke minimumleeftijd, bepaalde diploma’s of kennis van een vreemde taal dien je ook goed verzekerd die kant op te gaan.

Vakantiewerk

Au pair in het buitenland

Ga je het avontuur aan als au pair in het buitenland? Een mooie manier om een nieuw land met zijn taal en cultuur, maar vooral ook zijn mensen te leren kennen. Een goede voorbereiding voordat je weggaat is onmisbaar. Je maakt natuurlijk afspraken met je gastgezin, kijkt of je misschien een visum moet aanvragen en misschien wil je er wel gelijk een taalcursus bij doen.

Waar moet ik nog meer op letten?

Een ander belangrijk aandachtspunt waar je misschien niet zo snel bij stil staat zijn je verzekeringen. Afhankelijk van of je formeel in Nederland blijft wonen en de duur van je werkzaamheden dien je in Nederland je zorgverzekering aan te houden of juist op te zeggen. Wat betreft je reisverzekering dien je te letten op de dekking van bepaalde zaken, zoals aanvullende medische kosten in het buitenland. Ook dien je de maximale reisduur van de verzekering in de gaten te houden. Er bestaan ook speciale au pair verzekeringen specifiek gericht op jouw toekomstige situatie als au pair. Dit is een speciale reisverzekering die onder meer rekening houdt met je langere verblijf in het buitenland.

Kan ik mijn Nederlandse zorgverzekering aanhouden?

Ga je als au pair onbetaald aan de slag over de grens? Voor het aanhouden van je huidige Nederlandse zorgverzekering is je formele woonplaats doorslaggevend. Om de verzekering te kunnen aanhouden dien je formeel in Nederland te blijven wonen. De volgende situaties kunnen op je van toepassing zijn:

 • Je blijft niet langer dan 1 jaar, gerekend vanaf de vertrekdatum, in het buitenland als au pair. In dat geval ben je verplicht je Nederlandse zorgverzekering aan te houden.
 • Je blijft tussen de 1 en 3 jaar in het buitenland als au pair. In dat geval dien je in ieder geval het eerste jaar gewoon je Nederlandse zorgverzekering aan te houden. Na het eerste jaar vervalt dan je basisverzekering. Dit is alleen anders indien je op eigen verzoek deze verzekering wil aanhouden. Daarvoor dien je aan te tonen dat je nog steeds Nederlands ingezetene bent.
 • Je blijft langer dan 3 jaar in het buitenland. Indien het derde jaar voorbij is, vervalt de basisverzekering in ieder geval.

Je bent in Nederland verplicht je uit te schrijven bij je gemeente als je in een periode van een jaar verwacht minstens 8 maanden in het buitenland te verblijven. De zorgverzekeraars hanteren deze regel niet. Voor je zorgverzekering geldt de verplichting deze een jaar aan te houden.

Krijg je als au pair betaald?

Indien je als au pair een belastbaar inkomen ontvangt in het buitenland is de situatie weer anders. Dan kan je je Nederlandse zorgverzekering niet aanhouden en dien je een globetrotterverzekering met volledige medische dekking of zorgverzekering af te sluiten in het buitenland.

Waar moet ik bij mijn andere verzekeringen op letten?

Het kan zijn dat je bijvoorbeeld al een doorlopende reisverzekering of globetrotterverzekering hebt. Een dergelijke verzekering biedt dekking tegen verschillende vormen van schade die je kan oplopen tijdens je reis. Denk hierbij aan verlies of diefstal van je bagage, de kosten als gevolg van een ongeval en eventuele dekking van aanvullende geneeskundige kosten.

 • Let bij je doorlopende reisverzekering op de dekking van bepaalde zaken, zoals ongevallendekking of rechtsbijstanddekking. Het kan zijn dat deze zaken aanvullend moeten worden bijverzekerd.
 • Een ander zeer belangrijk aandachtspunt is de maximale reisduur die geldt voor je reisverzekering. Deze verschilt per verzekeraar. Een voorbeeld: je verzekeraar hanteert een maximale reisduur van 60 dagen. Ga je langer op reis? Dan dekt de verzekering die schade niet meer.

Speciale verzekering Allianz Global Assistance

Bij Allianz Global Assistance kan je een speciale globetrotter verzekering afsluiten. Dit is een speciale vorm van een reisverzekering. Bekijk ook de andere aanbieders van globetrotterverzekeringen. Deze verzekering houdt onder meer rekening met je langere verblijf. Je kan de ‘Allianz Global Assistance’ tot een maximum van 24 maanden afsluiten indien je jonger dan 30 jaar bent.

Checklist werken in het buitenland

Je hebt de stap gezet om te gaan werken in het buitenland. Het is belangrijk je op deze stap goed voor te bereiden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk goed je verzekeringen te checken.

 • Kan ik voor mijn zorgverzekering in Nederland verzekerd blijven?
 • Moet ik voor mijn reis- of aansprakelijkheidsverzekering in het buitenland aanvullend verzekeren?

In deze checklist wordt met name het effect van werken in het buitenland op je zorgverzekering besproken. Ook een aantal andere verzekeringen zullen kort de revue passeren.

Zorgverzekering

Of je in Nederland verzekerd kan blijven is afhankelijk van een aantal omstandigheden, bijvoorbeeld in welk land je gaat werken en voor hoelang.

Tijdelijk werken in het buitenland

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) bepaalt of je voor je ziektekostenverzekering in Nederland verzekerd kan blijven. Over het algemeen geldt dat als je betaald werk gaat verrichten in het buitenland je de Nederlandse zorgverzekering niet kan aanhouden. Je kan het beste de volgende stappen te volgen in geval je tijdelijk in het buitenland gaat werken:

 • Check bij de SVB of je je huidige zorgverzekering in Nederland kan aanhouden. Voor gedetacheerden gelden bijvoorbeeld uitzonderingen.
 • Indien je niet in Nederland verzekerd kan blijven, dien je je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen en een nieuwe zorgverzekering in het buitenland af te sluiten.
 • Indien je wel in Nederland verzekerd kan blijven, hoef je niets te doen en kan je je Nederlandse zorgverzekering aanhouden.

Voor lange duur werken in het buitenland

Indien je permanent in het buitenland gaat werken, dien je daar een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Heb je onverhoopt medische zorg nodig in Nederland? Als je werkt in een EU-verdragsland kan je bij je verzekeraar in het buitenland een E106 verdragsformulier aanvragen. Met dit formulier kan je medische zorg krijgen in Nederland.

Aanvraag Engelse verklaring

Ga je werken in een land buiten de Europese Unie? Dien je daarvoor een visumaanvraag in te dienen bij de plaatselijke ambassade? Dan kan het nodig zijn een Engelstalige verklaring in te leveren welke bewijs levert dat je tijdens je verblijf goed verzekerd bent voor ziektekosten. Zonder zo’n verklaring kan het zijn dat je visum geweigerd wordt.

Andere verzekeringen

Nederlandse verzekeraars bieden vaak aanvullende verzekeringspakketten aan voor de student die in het buitenland gaat werken. Denk hierbij aan een:

Ongevallenverzekering

Met deze verzekering ben je verzekerd voor de schade bij een ongeval. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Heb je al een ongevallenverzekering?
 • Is deze geldig in het land waar je gaat werken?
 • Ben je via je buitenlandse werkgever verzekerd voor ongevallen tijdens werk?

Reisverzekering

Een veelomvattende verzekering die schade vergoedt opgelopen tijdens reizen. Ga je voor lange duur in het buitenland werken, dan kan je een globetrotter verzekering afsluiten.

 • Heb je al een globetrotter verzekering?
 • Wat wordt er precies gedekt door je reisverzekering?
 • Valt het land waar je gaat werken onder het dekkingsgebied?
 • Wat is de geldigheidsduur van je reisverzekering? Oftewel: voor hoeveel achtereenvolgende maanden dekt je reisverzekering mogelijke schade?

Meer informatie over de reisverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering

Je werkgever in het buitenland is verplicht een aansprakelijkheidsverzekering voor je af te sluiten. Maar buiten je werk om ben je dan niet verzekerd voor schade die je mogelijk aanricht aan anderen of hun eigendommen.

 • Heb je al een aansprakelijkheidsverzekering?
 • Heeft deze buitenlanddekking? Is het nodig aanvullend te verzekeren voor het land waar je gaat werken?

Meer informatie over de aansprakelijkheidsverzekering

Rechtsbijstandverzekering

Deze verzekering dekt eventuele kosten van juridische hulp.

 • Heb je al een rechtsbijstandverzekering?
 • Is deze geldig in het land waar je gaat werken?
 • Is het nodig om werelddekking af te sluiten voor het land waar ik ga werken?

Bekijk aandachtig de polisvoorwaarden van je huidige verzekering en controleer of je verblijf in het buitenland voor werk onder de dekking valt. Let hierbij goed op de dekkingsperiode: sommige verzekeraars dekken alleen de eerste 3 maanden in het buitenland.

Vakantiewerk in het buitenland

Zit je te spelen met het idee om in de vakantieperiode te gaan werken in het buitenland? Lijkt je het bijvoorbeeld leuk om een aantal weken in het uitgaansleven op Ibiza te werken? Of als skileraar in Zwitserland? Door in het buitenland vakantiewerk te gaan verrichten kan je wat bijverdienen en tegelijkertijd genieten van een leuke vakantie. Maar wat komt er allemaal bij kijken?

Waar moet ik op letten?

Voor de meeste vakantiebaantjes in het buitenland moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Bepaalde functies, zoals reisleider, kunnen zelfs een hogere minimumleeftijd eisen, bijvoorbeeld 25 jaar. Let ook op andere vereisten. Zo kan het zijn dat bepaalde diploma’s, ervaring of kennis van een vreemde taal worden gevraagd. Ten slotte is het belangrijk dat je goed verzekerd bent.

Afhankelijk van hoelang en waar je vakantiewerk gaat verrichten, dien je je Nederlandse zorgverzekering aan te houden of juist op te zeggen. Bij andere verzekeringen, zoals je reisverzekering, is het ten slotte belangrijk goed te letten op de mogelijkheid om te mogen werken. Een groot deel van de doorlopende reisverzekeringen zijn namelijk niet geldig indien je gaat werken in het buitenland. Ook bestaan er speciale reisverzekeringen voor vakantiewerk.

Moet ik in het buitenland een zorgverzekering afsluiten?

Je hebt een Nederlandse zorgverzekering. Of je die kan houden is afhankelijk van de duur van de betaalde werkzaamheden die je gaat verrichten over de grens. Ook het land waar je gaat werken is bepalend. Er zijn een aantal situaties denkbaar:

 • Ben je van plan niet langer dan 3 maanden in een EU-, EER of verdragsland te gaan werken? Dan is het niet nodig je zorgverzekering in Nederland op te zeggen, deze kan je dan gewoon aanhouden.
 • Ben je van plan langer dan 3 maanden betaald werk te verrichten in een EU-, EER of verdragsland? Dan ben je verplicht je zorgverzekering in Nederland op te zeggen. Vervolgens dien je een nieuwe zorgverzekering af te sluiten in het land waar je gaat werken.
 • Ga je werken in een eerste werkdag-land? Dit zijn landen, zoals de VS en Australië, waar vanaf je eerste werkdag je Nederlandse zorgverzekering vervalt. In dat geval dien je in dat land een zorgverzekering af te sluiten.
 • Weet je niet zeker hoelang je vakantiewerk gaat verrichten in het buitenland? Dan is het slim om toch een zorgverzekering in het buitenland af te sluiten. Op het moment dat je daar langer dan 3 maanden aan het werk bent, ben je met terugwerkende kracht vanaf je eerste werkdag namelijk niet meer verzekerd in Nederland.
 • Leg je situatie altijd voor aan je zorgverzekeraar. Deze kan je dan aangeven wat de mogelijkheden zijn en of je moet opzeggen of juist aanhouden.

Tijdens je verblijf in het buitenland heb je via je Nederlandse zorgverzekering recht op vergoeding van de spoedeisende medische behandeling tegen Nederlandse tarieven. Dat betekent dat, indien dezelfde behandeling in het buitenland duurder is, je dit verschil zelf moet betalen. Je kan dit verschil opvangen door het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering met extra dekking voor medische kosten.

Waar moet ik bij mijn andere verzekeringen op letten?

Het is belangrijk goed na te gaan of je naast je zorgverzekering in het buitenland goed verzekerd bent voor zaken als aansprakelijkheid, rechtsbijstand of aanvullende medische kosten. Deze zaken worden veelal gedekt met een reisverzekering. Misschien heb je al een doorlopende reisverzekering afgesloten? Veel doorlopende reisverzekeringen bieden geen dekking voor het geval je gaat werken in het buitenland. Ga dit goed na in je polisvoorwaarden.

Globetrotter verzekering bij Allianz Global Assistance

Ook een kortlopende reisverzekering volstaat niet indien je voor wat langere tijd in het buitenland gaat werken. Daarom zijn er reisverzekeringen speciaal gericht op situaties waarin je langer in het buitenland verblijft, zoals bij vakantiewerk. Een voorbeeld van zo’n speciale reisverzekering biedt Allianz Global Assistance. Je bent met deze verzekering maximaal 24 maanden achter elkaar verzekerd en kan zelf je verzekering op maat samenstellen. Dat betekent dat je je eigen dekkingen kan kiezen.

Voor een compleet overzicht van globetrotterverzekering kan je onze pagina over globetrotterverzekeraars bekijken.

Vrijwilligerswerk in het buitenland

Ben je van plan vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen? Dan zijn er een hoop zaken die je van tevoren moet regelen, zoals een visum, accommodatie en je verzekeringen.

Ben ik goed verzekerd?

Bij verzekeringen kan je denken aan je zorg- reis- of ongevallenverzekeringen. Indien je in het buitenland als vrijwilliger aan de slag gaat, is het de vraag of je Nederlandse verzekeringen voldoende dekking bieden in het land waar je naar toe gaat. Het kan daarom nodig zijn aanvullend te verzekeren. Biedt je huidige reisverzekering voldoende dekking in het buitenland voor alle zaken die je belangrijk vindt? Er bestaan bovendien speciale aanvullende zorgverzekeringen voor vrijwilligerswerk. Deze kan je afhankelijk van de inhoud van je werkzaamheden nodig hebben.

Zorgverzekering

Of je verplicht verzekerd moet blijven in Nederland, is afhankelijk van hoelang je vrijwilligerswerk in het buitenland gaat verrichten.

Ik verblijf minder dan 8 maanden in het buitenland

Een verblijf van 8 maanden wordt als tijdelijk aangemerkt. Dat betekent dat je je niet hoeft uit te schrijven in de Nederlandse gemeente waar je woont. Pas bij een verblijf van meer dan 8 maanden ben je verplicht je uit te schrijven. Deze gemeentelijke regels verschillen met die van je zorgverzekeraar. In het geval je korter dan 12 maanden in het buitenland verblijft, blijf je namelijk wel verplicht je zorgverzekering in Nederland aan te houden.

Ik verblijf langer dan 8 maanden in het buitenland

In dit geval dien je je uit te schrijven bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Dit kan in de meeste gevallen tot 5 dagen voor je vertrek naar het buitenland.

 • Wat betreft je zorgverzekering, dien je deze aan te houden indien je niet langer dan 12 maanden in het buitenland verblijft. De projecten waarin je kan participeren als vrijwilliger duren vaak niet langer dan een jaar. Maar het kan zijn dat je langer vrijwilligerswerk gaat doen in het buitenland. Wat dan je verzekeringssituatie is, is afhankelijk van de omstandigheden waarin je verkeert.
 • Indien je langer dan een jaar buiten Nederland verblijft, is dit een indicatie van niet-ingezetenschap. Dit geldt bijvoorbeeld niet als je jonger dan 30 jaar bent en alleen voor de studie buiten Nederland verblijft. Het kan zijn dat je in het buitenland dan een ziektekostenverzekering moet afsluiten. Neem voor jouw situatie contact op met je zorgverzekeraar.

Andere verzekeringen

Als je vrijwilligerswerk gaat verrichten in het buitenland, kan het interessant zijn een globetrotter verzekering af te sluiten. Een andere optie is een doorlopende reisverzekering af te sluiten met dekking voor vrijwilligerswerk.

Aanvullende reisverzekering

Je Nederlandse zorgverzekering dekt de kosten van de medisch noodzakelijk ingreep in het buitenland. De verzekeraar hanteert daarbij het Nederlandse tarief voor die ingreep, terwijl dat tarief in het buitenland hoger kan liggen. Het verschil dien je dan zelf bij te betalen. Om dit te voorkomen, kan je een aanvullende reisverzekering afsluiten die extra dekking voor deze kosten biedt. Ook andere aanvullende dekkingen, zoals ongevallendekking of rechtsbijstandsdekking kunnen interessant voor je zijn. Vergeet bovendien niet de maximale reisduur te checken om deze eventueel te verlengen!

Het kan zijn dat afhankelijk van de inhoud van je werkzaamheden een doorlopende reisverzekering geen of onvoldoende dekking biedt. Denk hierbij aan bouwwerkzaamheden of medisch werk waarbij je besmettingsgevaar loopt. Informeer daarom bij het afsluiten van je (aanvullende) reisverzekering bij je verzekeraar of de dekking toereikend is voor jouw situatie. De verzekeraar Allianz Global Assistance heeft bijvoorbeeld een reisverzekering speciaal voor studenten die vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897