Print icon

Student met chronische blaasontsteking

Ervaar je een brandend of pijnlijk gevoel tijdens het plassen? Of merk je dat wanneer je gaat, het volume (veel) minder is dan normaal? Dan kan je een blaasontsteking hebben. Iedereen heeft er wel eens last van, maar wat als je er regelmatig of terugkerend last van hebt? Het is niet alleen lastig wanneer je moet studeren of je aandacht bij colleges moet houden, maar het kan ook lichamelijk erg ongemakkelijk zijn en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Hierdoor is het altijd verstandig om tijdig aan de bel te trekken.

Vergoedingen student met chronische blaasontsteking aanvullende zorgverzekering vergelijken

Vergoedingen student met chronische blaasontstekingen 2022

Wat is een chronische blaasontsteking?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er een verschil bestaat tussen chronische en een acute blaasontsteking. Een acute blaasontsteking ontstaat door bacteriën die de blaas bereiken via het plasbuis. Dit is meestal de e-coli bacterie, deze komt met name voor in uitwerpselen. Aangezien de plasbuis en de blaas onderdeel vormen van de urinewegen, staat een blaasontsteking (officiële naam cystitis) ook wel bekend als een “lage urineweginfectie”. Oorzaken van terugkerende ontstekingen kunnen te maken hebben met soorten medicatie, nier- of blaasstenen of slechte hygiënische gewoonten. In geen enkel geval is een blaasontsteking besmettelijk. Een chronische blaasontsteking ontstaat wanneer het slijmvlies van de blaas is aangetast waardoor het constant ontstoken is. In vergelijking met acute ontsteking komt een chronische ontsteking niet zoveel voor.

Symptomen van een blaasontsteking

Ook hier kan je een onderscheid maken, namelijk tussen man en vrouw. Vrouwen hebben over het algemeen meer kans op een blaasontsteking dan een man. Dit komt omdat de plasbuis korter is dan bij een man en de plasbuis ook dichter bij de anus zit. Daarnaast hebben zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang een verhoogd risico. Het is echter wel zo dat mannen altijd een medische behandeling nodig hebben na constatering van een blaasontsteking. Bij vrouwen geneest het soms vanzelf. Hierdoor is het erg belangrijk dat je de symptomen herkent en hier ook naar handelt. Wanneer je een blaasontsteking niet op tijd aanpakt, kan het zelfs je nieren aantasten. Hieronder staan enkele signalen op een rij:

 • Vaak de behoefte (aandrang) voelen om te plassen
 • (Brandende) pijn tijdens het plassen
 • (Zeurende) pijn in de zij, onderbuik of rug
 • Bloed in de urine of donker urine
 • Stinkende urine
 • Troebele urine

In sommige gevallen gaan de klachten bij vrouwen dus vanzelf voorbij. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan contact op met je huisarts. Wanneer je naast deze klachten je ook niet lekker voelt of koorts hebt, dan is het altijd verstandig om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Hetzelfde geldt wanneer je een chronische ziekte hebt. Bij de drogist of apotheek kan je een urinebeker kopen. Zo kan de huisarts gelijk jouw monster onderzoeken.

Behandelen van een blaasontsteking

Afhankelijk van wat de oorzaak is van de ontsteking kan de medisch specialist een behandeltraject starten. Hiervoor zal je eerst een urinemonster moeten inleveren. Dit is bij voorkeur de eerste keer dat je plast op een dag. Meestal is een antibioticakuur voldoende om van de infectie af te komen, wanneer de klachten echter terugkomen zal de huisarts je doorverwijzen naar een uroloog. Deze zal in kaart brengen wat je plaspatroon precies is en kan men een echografie maken van de urinewegen of een blaasonderzoek (cystoscopie) uitvoeren. Met de resultaten kan de specialist voor verschillende behandelingen kiezen, zoals bekkenbodemfysiotherapie in het geval van een slappe blaasspier.

Alternatieve geneeswijzen tegen een blaasontsteking

Alternatieve geneeswijzen, zoals ayurveda of acupunctuur, kunnen helpen terugkerende blaasontstekingen tegen te gaan. Ook de alternatieve geneeswijze ‘mesologie’ kan uitkomst bieden. De mesologie fuseert kennis uit de gangbare geneeskunde, complementaire geneeskunde, homeopathie en orthomoleculaire geneeskunde. Om tot de wortel van de oorzaak van je terugkerende klachten te komen, wordt een combinatie van behandelmethoden toegepast om de balans in je lichaam te herstellen. Het betreft een behandeling op maat welke uitgaat van je zelfherstellend vermogen.

Voorkomen van een blaasontsteking

Belangrijker dan het opsporen en behandelen van de klachten is natuurlijk het voorkomen van een ontsteking. Hierbij gaan we er vanuit dat je geen aangeboren afwijkingen aan de urinewegen hebt of een chronische ziekte zoals diabetes. Andere medische aandoeningen zoals nier- of blaasstenen of zelfs het plaatsen van een spiraaltje kunnen de blaas gevoeliger maken. Het belangrijkste aspect waar je altijd rekening mee moet houden is hygiëne; verkeerd afvegen kan je plasbuis infecteren met schadelijke bacteriën.

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar voor vrouwen is het verstandig om geen zeep te gebruiken bij het wassen van de vagina. Zeep tast namelijk de natuurlijke en beschermende ph-waarde aan. Was bij voorkeur met water of producten die geen zeep bevatten. Wanneer je (onder)kleding draagt die niet ademt of strak om je lichaam zit, creëer je de perfecte omstandigheden voor bacteriën om te vermenigvuldigen. Daarnaast is het ook van belang om goed te eten en voldoende te drinken, maar ook om op tijd naar het toilet te gaan.

Vergoedingen aanvullende zorg bij chronische blaasontsteking 2022

Welke behandelingen krijg je precies vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering? Hieronder vind je een handig overzicht om alle vergoedingen ter behandeling van je chronische blaasontsteking te vergelijken.

DitzoDekkingPrijs pakket p/m
ZorgBewust6 behandelingen per jaar voor bekkenbodemfysiotherapie6.25
ZorgGoed9 behandelingen per jaar voor bekkenbodemfysiotherapie8.95
ZorgBeter9 behandelingen per jaar voor bekkenbodemfysiotherapie10.95
Naar Ditzo

FBTODekkingPrijs pakket p/m
Spieren & Gewrichten 200€200,- per jaar voor bekkenbodemfysiotherapie5.95
Spieren & Gewrichten 350€350,- per jaar voor bekkenbodemfysiotherapie9.25
Naar FBTO

United Consumers VGZDekkingPrijs pakket p/m
ZorgZeker 1
 • 6 behandelingen per jaar voor bekkenbodemfysiotherapie
 • €150,- per jaar voor alternatieve geneeswijzen (tot € 40 per behandeldag)
6.98
ZorgZeker 2
 • 12 behandelingen per jaar voor bekkenbodemfysiotherapie
 • €250,- per jaar voor alternatieve geneeswijzen (tot € 40 per behandeldag)
22.60
ZorgZeker 3
 • 24 behandelingen per jaar voor bekkenbodemfysiotherapie
 • €300,- per jaar voor alternatieve geneeswijzen (tot € 40 per behandeldag)
37.01
Naar United Consumers VGZ

ZorgDirect Prijs pakket p/m
Start6 behandelingen per jaar voor bekkenbodemfysiotherapie5.62
Slim9 behandelingen per jaar voor bekkenbodemfysiotherapie8.16
Extra9 behandelingen per jaar voor bekkenbodemfysiotherapie8.64
Plus
 • 15 behandelingen per jaar voor bekkenbodemfysiotherapie
 • €350,- per jaar voor alternatieve geneeswijzen (tot € 40 per behandeldag)
19.68
Top
 • 25 behandelingen per jaar voor bekkenbodemfysiotherapie
 • €500,- per jaar voor alternatieve geneeswijzen (tot € 40 per behandeldag)
36.95
Naar ZorgDirect

Zilveren Kruis - Studenten Goed VerzekerdDekkingPrijs pakket p/m
Aanvullend 1 ster9 behandelingen per jaar voor bekkenbodemfysiotherapie5.95
Aanvullend 2 sterren
 • 12 behandelingen per jaar voor bekkenbodemfysiotherapie
 • €250,- per jaar voor alternatieve geneeswijzen (tot € 40 per behandeldag)
16.58
Aanvullend 3 sterren
 • 27 behandelingen per jaar voor bekkenbodemfysiotherapie
 • €450,- per jaar voor alternatieve geneeswijzen (tot € 40 per behandeldag)
33.25
Aanvullend 4 sterren
 • 36 behandelingen per jaar voor bekkenbodemfysiotherapie
 • €650,- per jaar voor alternatieve geneeswijzen (tot € 40 per behandeldag)
58.50
Naar Studenten Goed Verzekerd