Print icon

Student met ziekte van Pfeiffer

Terwijl je door de semesters heen ploegt, merk je dat er iets mis is. Je staat moe op en het is lastig om je concentratie bij de les te houden. Daarnaast duik je regelmatiger vroeg je bed in om genoeg energie te hebben voor de volgende dag. Verder merk je dat je last hebt van keelpijn. Je denkt eerst dat het te maken heeft met je onregelmatige uren en misschien heb je iets te veel eten laten bezorgen. Uiteindelijk besluit je naar je huisarts te gaan waar je uiteindelijk de diagnose Pfeiffer krijgt. Je bent verbaasd, maar opgelucht dat je eindelijk een naam hebt voor hoe je je voelt.

Vergoedingen ziekte van Pfeiffer aanvullende zorgverzekering vergelijken

Vergoedingen ziekte van Pfeiffer 2022

Wat is de ziekte van Pfeiffer?

De ziekte van Pfeiffer is een besmettelijke ziekte die het gevolg is van besmetting met het epstein-barrvirus. Hoewel we niet precies weten waar dit virus vandaan komt, weten we wel dat het overdraagbaar is via speeksel. Dit is dan ook reden waarom Pfeiffer soms beter bekend staat als “kissing disease” of “klierkoorts”. Daarnaast kan je besmet raken door te drinken van hetzelfde glas of gebruik te maken van hetzelfde bestek. De meest voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, uitslag, keelpijn, koorts of longontsteking. Soms kan Pfeiffer tot geelzucht leiden, maar dit is slechts tijdelijk. Het virus treft voornamelijk de lymfeklieren in de keel en zorgt ervoor dat deze opzwellen. Pfeiffer treft voornamelijk kinderen en jongeren onder de 25 jaar.

Hoewel het bovenstaande ernstig of zelfs eng klinkt, ben je in de meeste gevallen na een aantal dagen tot een aantal weken er vanaf (5-8 weken) zonder medische ondersteuning. Je kunt je er wel behoorlijk beroerd door voelen. Iedereen ervaart Pfeiffer op een andere manier en dit is afhankelijk van iemands leeftijd. Bij jongere kinderen onder de 10 jaar zijn de verschijnselen soms zo mild dat men nooit een diagnose hoeft te stellen. Wanneer je genezen bent, kan je niet meer in dezelfde mate last krijgen van het virus. Dit is dan ook de reden waarom de meeste volwassenen geen last krijgen van de ziekte van Pfeiffer en je hoeft dan ook geen rekening te houden met preventie van infectie.

Behandeling en preventie voor de ziekte van Pfeiffer

Wanneer je langer dan 7 dagen last hebt van vermoeidheid, keelpijn en vergrote halsklieren kan een bloedtest uitsluitsel geven. Het geeft echter geen indicatie over wanneer je besmet bent geraakt of wanneer je genezen zult zijn. Er is geen vaccinatie of behandeling beschikbaar voor de ziekte van Pfeiffer. Dit klinkt misschien verontrustend, maar over het algemeen genees je vanzelf na een aantal weken. Wel kan je een aantal maanden last houden van vermoeidheid.

Je kan in de tussentijd gebruik maken van pijnstilling voor het ongemak in de keel. Antibiotica heeft in dit geval geen effect en kan juist nieuwe symptomen geven, zoals jeukende, rode vlekken op de huid. Verder hoef je geen speciale maatregelen nemen, zoals jezelf afzonderen of in bed uitzieken. Je kan gewoon je dagelijkse leven zonder zorgen blijven voortzetten. Wel adviseert men om zo gezond mogelijk te leven om de invloed van het virus te beperken. Voldoende bewegen, goed eten en drinken blijft hierbij belangrijk om zo snel mogelijk te herstellen.

Vergoedingen aanvullende zorg ziekte van Pfeiffer 2022

Een preventief medisch onderzoek, bijvoorbeeld een bloedonderzoek, kan worden ondergaan om vast te stellen of je de ziekte van pfeiffer hebt. Een bloedonderzoek wordt met een verwijzing van je huisarts vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Indien je geen verwijzing hebt, kan je een desondanks preventief medisch onderzoek ondergaan om te checken of je misschien pfeiffer onder de leden hebt. Dit preventief medisch onderzoek, soms ook health- of gezondheidscheck genoemd, wordt vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Bekijk en vergelijk de vergoedingen van preventief medisch onderzoek in onderstaande tabel bij verschillende zorgverzekeraars.

ONVZDekkingPrijs pakket p/m
Benfit100% vergoeding gezondheidscheck (één keer per jaar)20.60
Optifit100% vergoeding gezondheidscheck (één keer per jaar), 50% vergoeding preventief medisch onderzoek tot max. €200,- per jaar43.01
Topfit100% vergoeding gezondheidscheck (één keer per jaar), 50% vergoeding preventief medisch onderzoek tot max. €350,- per jaar64.87
Naar ONVZ

Pro LifeDekkingPrijs pakket p/m
Smallpolis1 keer per jaar health check7.75
Mediumpolis1 keer per jaar health check19.95
Largepolis1 keer per jaar health check40.75
Extra Largepolis1 keer per jaar health check72.50
Naar Pro Life

Nationale NederlandenDekkingPrijs pakket p/m
Jij & vitaalVitaliteitsonderzoek (1 keer per jaar)34.95
Naar Nationale Nederlanden

Zilveren Kruis - Studenten Goed Verzekerd Prijs pakket p/m
Aanvullend 1 sterHealth check (één keer per jaar)5.95
Aanvullend 2 sterrenHealth check (één keer per jaar)16.58
Aanvullend 3 sterrenHealth check (één keer per jaar)33.25
Aanvullend 4 sterrenHealth check (één keer per jaar)58.50
Naar Studenten Goed Verzekerd

Zorg & ZekerheidDekkingPrijs pakket p/m
AV-BasisPreventief medisch onderzoek 100% vergoed, max. 1x per 2 jaar12.82
AV-StandaardPreventief medisch onderzoek 100% vergoed, max. 1x per 2 jaar20.19
AV-SurePreventief medisch onderzoek 100% vergoed, max. 1x per 2 jaar18.95
AV-TopPreventief medisch onderzoek 100% vergoed, max. 1x per 2 jaar42.99
Naar Zorg en Zekerheid

Bronnen: RIVM

Gerelateerde artikelen: