Print icon

Veelgestelde vragen zorgtoeslag

Heb je nog vragen over zorgtoeslag? Je vindt hier een overzicht met de meest gestelde vragen en antwoorden. Bekijk onze top 5 en sluit direct een goedkope studenten zorgverzekeringen af!

Top 5 Studenten Zorgverzekeringen

Hoe kan ik zorgtoeslag aanvragen?

Zorgtoeslag moet je aanvragen bij de Belastingdienst. Wanneer je recht op deze toeslag hebt ontvang je van de Belastingdienst een aanvraagformulier. Heb je deze niet gekregen? Download hem dan zelf op de website van de Belastingdienst of regel je zorgtoeslag daar direct online.

Op hoeveel zorgtoeslag heb ik recht?

Hoeveel toeslag je krijgt is afhankelijk van je inkomen en je thuissituatie. In 2022 kan je maximaal €111,- zorgtoeslag per maand ontvangen. Kijk op de pagina zorgtoeslag berekenen voor meer informatie.

Telt de studiefinanciering mee als inkomen voor mijn zorgtoeslag?

Studiefinanciering wordt niet meegeteld bij het vaststellen van je verzamelinkomen. Het inkomen waarover zorgtoeslag wordt berekend is je bruto inkomen. Je vindt dit op je laatste belastingaangifte of je salarisstrookjes. Ook het inkomen van je ouders wanneer je thuis woont telt dus niet mee.

Wanneer moet ik zorgtoeslag aanvragen?

Zorgtoeslag kan je het hele jaar door aanvragen. Je kunt maximaal een jaar zorgtoeslag terugvragen. Vraag je zorgtoeslag dus wel op tijd aan.

Moet ik zorgtoeslag ieder jaar opnieuw aanvragen?

Je hoeft zorgtoeslag maar een keer aan te vragen. Daarna ontvang je de toeslag totdat je recht op zorgtoeslag vervalt. De Belastingdienst bekijkt ieder jaar of je nog recht hebt op de toeslag.

Ik heb nu pas zorgtoeslag aangevraagd, terwijl ik er al eerder recht op had. Kan ik die zorgtoeslag nog krijgen?

Ieder jaar kan je tot september toeslag terugvragen over het jaar daarvoor. Tot 1 september 2022 kan je dus nog toeslag voor 2021 aanvragen. Alleen wanneer je door de Belastingdienst uitstel hebt gekregen voor het indienen van je inkomstenbelasting geldt de datum van het uitstel als termijn.

Wanneer ontvang ik zorgtoeslag?

Zorgtoeslag wordt altijd gestort rond de 20e van de maand. Op de website van de Belastingdienst vind je een jaaroverzicht met alle data waarop de toeslag precies gestort wordt.

Het bedrag dat ik heb ontvangen klopt niet. Waar kan ik terecht?

Wanneer je denkt dat het bedrag aan zorgtoeslag dat je hebt ontvangen niet klopt, neem dan contact op met de Belastingdienst.

Welke wijzigingen moet ik doorgeven?

Er zijn een aantal wijzigingen die je moet doorgeven aan de Belastingdienst. Deze zijn:

  • Je gaat trouwen of met je vriend/vriendin samenwonen
  • Jij en je partner (waarmee je samenwoont of getrouwd bent) gaan uit elkaar
  • Je inkomen wordt anders
  • Je gaat wonen of werken in het buitenland

Wat gebeurt er als er achteraf iets niet klopt?

De Belastingdienst bekijkt ieder jaar opnieuw op hoeveel toeslag jij het afgelopen jaar recht had. Wanneer je een bepaald jaar te veel of te weinig hebt ontvangen, dan ontvang je een brief van de Belastingdienst. Hierin staat aangegeven of je geld terug moet betalen of misschien nog extra zal ontvangen.