Hulp nodig bij het kiezen van een zorgverzekering?

Gebruik dan onze handige Zorgverzekering Keuzehulp

Studenten zorgverzekering

Op zoek naar een studenten zorgverzekering? Dan ben je hier op het juiste adres. Met onze handige vergelijk tools vind je snel dé beste studenten zorgverzekering. Ook vindt je hier duidelijke informatie over zorgtoeslag en handige zaken die je moet weten en regelen.

Vergelijk alle zorgverzekeringen

Ben je net 18 jaar geworden, dan ben je premieplichtig. Dat betekend dat je een eigen zorgverzekering moet hebben. Dat kan via de zorgverzekering van je ouders, maar dat is zeker niet altijd goedkoper. Gebruik onze zorgvergelijker om te kijken welke zorgverzekering het beste bij jou past.

Direct de goedkoopste zorgverzekering


Wat is de beste studenten zorgverzekering?

Er is geen zorgverzekering die het beste is voor alle studenten. Wat de beste zorgverzekering is, hangt af van je lifestyle en wensen. Wanneer je bijvoorbeeld vaak fysiotherapie nodig hebt, is het handig om een aanvullende zorgverzekering te nemen met fysiotherapie dekking. Woon je in een gebied waar weinig ziekenhuizen in de buurt zijn? Dan is het verstandig te kiezen voor een zorgverzekering met een ruime zorgkeuze. Zo ben je er zeker van bent dat je zorg vergoed wordt als je deze nodig hebt en niet ver hoeft te reizen.

Zorgverzekeraars die zich richten op studenten:

 • SVG Logo Vink Vink
 • SVG Logo Jaaah
 • SVG Logo ZieZo
 • SVG Logo CZdirect
 • SVG Logo Anderzorg

Alle zorgverzekeraars

In Nederland kun je kiezen uit 39 zorgverzekeringen, afkomstig van 11 verschillende moederbedrijven. Veel van deze zorgverzekeringen richten zich op een bepaalde doelgroep (bijvoorbeeld studenten). Soms lijken de verzekeringen verschillend, maar zijn ze eigenlijk van hetzelfde bedrijf. Hier vind je een overzicht van alle zorgverzekeraars:

 • SVG Logo De Friesland
 • SVG Logo FBTO
 • SVG Logo ZieZo
 • SVG Logo Zilveren Kruis
 • SVG Logo cz
 • SVG Logo ASR
 • SVG Logo Just
 • SVG Logo OHRA
 • SVG Logo CZdirect
 • SVG Logo Salland
 • SVG Logo Menzis
 • SVG Logo Anderzorg
 • SVG Logo HEMA
 • SVG Logo Vink Vink
 • SVG Logo Nationale Nederlanden
 • SVG Logo De Christelijkezorgverzekeraar
 • SVG Logo ONVZ
 • SVG Logo Zorg en Zekerheid
 • SVG Logo UnitedConsumers
 • SVG Logo Unive

Hier lees je meer over alle zorgverzekeraars

18 jaar geworden? Dan ben je vanaf nu premieplichtig!

Vanaf 18 jaar ben je premieplichtig, dit houdt in dat je vanaf dit moment moet betalen voor je zorgverzekering. Tot je 18e verjaardag ben je gratis meeverzekerd met één van je ouders, verzorger of voogd. Zodra je volwassen bent, moet je betalen voor je zorgverzekering: je bent premieplichtig.

Zorgverzekering 18 jaar

Eigen risico verhogen

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen wanneer je zorgkosten maakt. Bijvoorbeeld wanneer je naar het ziekenhuis moet of wanneer je medicijnen nodig hebt. Het eigen risico is vastgesteld door de overheid en is voor het jaar 2024 €385,-.

Wanneer je het eigen risico verhoogt, hoef je minder zorgpremie te betalen (Dit scheelt z’n €20,- per maand). Je kan het eigen risico verhogen met maximaal €500,- en dit zorgt voor een eigen risico van €885,-.

Verwacht je geen zorgkosten te maken? Dan kan een verhoogd eigen risico aantrekkelijk zijn. Let wel goed op: wanneer je toch zorgkosten maakt, moet je wel het volledige eigen risico kunnen betalen!

Uitzonderingen op het eigen risico

Er zijn een aantal uitzonderingen waar je GEEN eigen risico voor hoeft te betalen (o.a. bezoek aan de huisarts, zorg uit het aanvullende pakket en kraamzorg).

Bereken je zorgtoeslag

In 2024 is de maximale zorgtoeslag €123,- per maand voor een alleenstaande.

Afhankelijk van je inkomen kan je zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. De hoogte van je zorgtoeslag wordt berekend aan de hand van je inkomen. Je studiefinanciering telt niet mee voor deze bereking.

Proefberekening maken

Wil je weten hoeveel zorgtoeslag je kunt krijgen als student?
Als student heb je vaak een (bij)baantje met een laag inkomen. Met onze zorgtoeslag tool kan je eenvoudig berekenen hoeveel zorgtoeslag jij kan krijgen.

Zorgtoeslag berekenen student

Zorgverzekering voor studenten

Er zijn verschillende zorgverzekeraars die zich richten op studenten. Deze zijn vaak goedkoper dan de andere zorgverzekeringen, maar hebben wel dezelfde dekking. Hoe kan dat? Om kosten te besparen kan je de klantenservice alleen bereiken via chat, mail en sociale media. Declaraties kunnen ook alleen via de website of de app worden ingediend. Hiermee bespaart de verzekeraar kosten en is de verzekering goedkoper voor jou!

Voordeel van een studenten zorgverzekering

 • Goedkoper dan andere zorgverzekeringen.
 • Aanvullende pakketten afgestemd op de behoefte van jongeren en studenten
 • Vaak uitgebreide dekking voor zorg in het buitenland. Handig voor backpackers!

Nadelen van een studenten zorgverzekering

 • Vaak kan je -voor planbare zorg- niet bij elk ziekenhuis terecht.
 • Minder keus uit aanvullende pakketten.
 • Contact met de klantenservice alleen online.

We raden je aan om verschillende verzekeraars te vergelijken en te kiezen voor een zorgverzekering die het beste aansluit bij jouw lifestyle en budget.

Overstappen naar een andere zorgverzekering

Het overstappen naar een andere zorgverzekering is één keer per jaar toegestaan. Ieder jaar rond half november kan je zorgverzekeringen met elkaar vergelijken en overstappen. Als je net 18 jaar bent geworden hoef je niet te wachten tot november en kun je direct een zorgverzekering afsluiten.

Belangrijke zorgverzekering data

 • 17 september 2024 Op deze dag maakt de overheid op Prinsjesdag bekend wat verandert op het gebied van de zorgverzekeringen. Zowel de verwachte hoogte van de zorgpremie, de hoogte van het eigen risico en de inhoud van het basispakket voor 2025 zijn dan bekend.
 • 18 november 2024 De deadline voor zorgverzekeraars om hun zorgpremies bekend te maken.
 • 31 december 2024 De uiterste datum voor het opzeggen van je zorgverzekering.
 • 31 januari 2025 De uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, als je de oude uiterlijk 31 december hebt stopgezet. Je zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari.

Wat valt onder de basisverzekering?

De overheid bepaalt ieder jaar wat er in het basispakket zit. Deze dekking is voor iedereen in Nederland gelijk (alleen de polisvorm en de hoogte van de premie verschillen per zorgverzekering).

Tandartsverzekering

Met een basisverzekering ben je niet verzekerd voor alle zorg. Je kunt bepaalde zorg aanvullend verzekeren. Met een aanvullende zorgverzekering kan je bijvoorbeeld een vergoeding krijgen voor fysiotherapie en voor brillen of lenzen. Naast de aanvullende pakketten kan je er voor kiezen een speciale tandartsverzekering af te sluiten.

Tandartsverzekering vergelijken

Zorgverzekering buitenland

Je studenten basisverzekering vergoedt spoedeisende hulp in het buitenland. Vertrek je voor langere tijd naar het buitenland? Ga je bijvoorbeeld stage of studie lopen over de grens dan kan dit gevolgen hebben voor je zorgverzekering. Voor alle spoedeisende zorg ben je in het buitenland verzekerd tot het Nederlandse tarief van de medische behandeling. Wanneer een behandeling in het buitenland een veel hoger bedrag kost, is het handig om een aanvullende zorgverzekering met Europa of Werelddekking af te sluiten. Twijfel je wat je het beste kunt doen? Dan kan je het beste even de Zorgverzekeringslijn bellen: 0800 – 6464644.

 • Stage in het buitenland: Ga je een betaalde stage in het buitenland lopen? Dan ben je soms niet verzekerd voor medische zorg, omdat dit gezien wordt als werk.
 • Studeren in het buitenland: Ook wanneer je gaat studeren zijn er regels die bepalen of jij verzekerd bent via de basisverzekering. Dit is afhankelijk van of je werkt, waar je naar toe gaat en voor hoe lang.

Check op onze pagina buitenland of jij goed verzekerd bent en waar je nog meer aan moet denken.

Insurance for international students

Are you an international student and do you have plans to study or do an internship in the Netherlands? Then it’s important that you are sufficiently insured for healthcare during your stay. Find a student health insurance that fits your needs.
Read here more about student health insurance in the Netherlands.

Studiebeperkingen

Onder studiebeperkingen vallen lichamelijke- en psychische beperkingen, aandoeningen of handicaps. Een studiebeperking kan je studie bemoeilijken. Gelukkig zorgen de meeste opleidingen voor hulp en ondersteuningsmogelijkheden. Op vrijwel elke hogeschool of universiteit vind je een contactpersoon hiervoor, bijvoorbeeld een zorgcoördinator of decaan. Hier kun je als student met een beperking terecht voor hulp, persoonlijke voorzieningen en aanpassingen of financiële regelingen.

Kijk voor meer informatie en een uitgebreid overzicht van beperkingen op onze pagina over studiebeperkingen.

Bijzondere studieomstandigheden

Naast studiebeperkingen bestaan er ook bijzondere studieomstandigheden die van invloed kunnen zijn op je studie. Voorbeelden zijn studenten die naast de studie ook mantelzorg verlenen, een kind hebben, sporten op hoog niveau, last hebben van gezondheidsproblemen of kampen met een verslaving. In ons overzicht over bijzondere studieomstandigheden vind je verschillende hulp- en ondersteuningsmogelijkheden, ook vanuit de zorgverzekering.

Meer informatie vind je op onze pagina over bijzondere studieomstandigheden.

Chronische aandoeningen

Een chronische aandoening kan zowel lichamelijk als psychisch zijn. Op het moment dat een aandoening minstens drie maanden duurt, steeds weer terugkeert en niet geheel genezen kan worden, is er sprake van een chronische aandoening. Voorbeelden van chronische aandoeningen zijn diabetes, reuma, astma, migraine, autisme en epilepsie. Hoewel chronische aandoeningen niet volledig te genezen zijn, kunnen therapieën, medicijnen of aanpassingen aan je levensstijl de klachten doen verminderen.

Meer informatie en een overzicht van aandoeningen vind je op onze pagina over chronische aandoeningen.

Problemen met de zorgverzekering

Niet tevreden met de service die je zorgverzekeraar of zorgverlener biedt? Problemen met het betalen van je premie? Of is je premie dubbel afgeschreven? Bekijk onze pagina over problemen met de zorgverzekering om te bepalen welke actie je kan ondernemen bij klachten en problemen met je zorgverzekering.

Kijk op de pagina problemen met de zorgverzekering voor meer informatie.

Veranderingen in 2024

In 2024 zullen de volgende zaken veranderen:

 • De zorgpremies zullen stijgen met gemiddeld €12,- per maand;
 • Het eigen risico is niet veranderd en blijft €385,-;
 • De zorgtoeslag wordt lager. Je ontvangt nog maximaal € 127,- per maand in plaats van € 154,- per maand;
 • Het basispakket blijft min of meer hetzelfde.

Meer informatie over alle veranderingen voor 2024

FAQ Studenten zorgverzekering

Er komen regelmatig vragen binnen van studenten en ouders over de zorgverzekering. Deze en andere vragen worden beantwoord op onze pagina met veelgestelde vragen. Daarnaast vind je tips en informatie over onder meer declaratie van zorgkosten, extra diensten die worden aangeboden door je zorgverzekeraar, handige apps in de zorg of tips om extra te besparen op je zorgverzekering.

Wat is studenten zorgverzekering?

Een studenten zorgverzekering is een zorgverzekering die is afgestemd op de zorgbehoefte van deze doelgroep. Vaak hebben deze verzekeringen een lagere premie om aan te sluiten bij het budget van studenten. Daarnaast zijn de aanvullende pakketten ingericht op de lifestyle van jongeren. Denk bijvoorbeeld aan vergoedingen voor anticonceptie en zorg in het buitenland. Tot slot sluit de service aan bij de doelgroep, vaak vindt contact met de zorgverzekeraar plaats via de app, op social media of via andere online kanalen. Op deze manier proberen zorgverzekeraars aan studenten een verzekering op maat aan te bieden. Heb je veel zorg nodig? Bekijk dan goed de voorwaarden om te bepalen of je terecht kan in jouw ziekenhuis voor planbare zorg en of de vergoedingen aansluiten op jouw zorgbehoefte.

Waarom een studenten zorgverzekeringen vergelijken?

Het vergelijken van studenten zorgverzekeringen helpt je de meest voordelige en passende zorgverzekering voor jouw situatie uit te kiezen. Afhankelijk van je zorgbehoefte, is het belangrijk de premies, polisvoorwaarden en dekking van de aanvullende zorgverzekeringen van zorgverzekeraars naast elkaar te leggen. Op die manier vind je de beste en goedkoopste studenten zorgverzekering!

Waar kan ik een tandartsverzekering afsluiten?

Een studenten zorgverzekering met dekking voor zorg bij de tandarts kan je bij vrijwel alle Nederlandse zorgverzekeraars afsluiten. De tandarts wordt voor jongeren tot 18 jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Vanaf 18 jaar en ouder kan je een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Je zorgverzekeraar biedt doorgaans verschillende pakketten aan en je kiest zelf de dekking.

Wat is de beste MBO studenten zorgverzekering?

Er is geen duidelijk antwoord op de vraag wat de beste studenten zorgverzekering voor MBO studenten is, omdat deze vraag erg persoonlijk is. Bij het bepalen van de beste zorgverzekering bekijk en vergelijk je onder meer de premie, polisvoorwaarden en de (aanvullende) zorg die je nodig hebt. Via Zilveren Kruis kan je het pakket MBO met zorg verzekerd afsluiten, speciaal voor MBO studenten. Bekijk onze Studenten zorgvergelijker om de beste eruit te kiezen.

Is een zorgverzekering verplicht?

Tot je 18e ben je meeverzekerd op de polis van je ouders. Vanaf 18 jaar en ouder moet je zelf je basisverzekering regelen. Het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht.

Hoeveel zorgtoeslag kan ik krijgen als student?

De hoogte van je zorgtoeslag is afhankelijk van je bruto jaarinkomen en de hoogte van je spaargeld. Alleenstaande studenten zonder toeslagpartner kunnen in 2024 maximaal €123,- zorgtoeslag ontvangen. Hoeveel zorgtoeslag je precies kan krijgen als student kan je berekenen met onze zorgtoeslag tool.

Bekijk hier ons overzicht met tips & veelgestelde vragen.

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Interne controle

Gezicht linda van Reenen - ZorgexpertWij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Linda van Reenen heeft de informatie op deze pagina gecontroleerd. Zij is specialist op het gebied van studenten verzekeringen.

Externe controle

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Kristina Kakoulian van de Zorgverzekeringslijn. De Zorgverzekeringslijn is onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Welzijn en Sport.

Zorgverzekeringslijn

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo uitgebreid mogelijk te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een zorgverlener.

We zijn gecertificeerd door keurmerk:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897