Print icon

Zorgverzekering 18 jaar

Wanneer je 18 jaar wordt verandert er veel. Je hebt meer rechten, zoals de mogelijkheid om te stemmen en je mag leren om zelfstandig auto te rijden. Daartegenover staat dat je ook meer plichten hebt. Zo word je bijvoorbeeld premieplichtig, dit geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder in Nederland. Dit houdt in dat je voor je zorgverzekering moet gaan betalen en niet meer gratis meeverzekerd bent met je ouders. Een goed moment om eens te kijken welke zorgverzekering bij jou en je zorgbehoeftes past. Veel gedoe? Zeker niet! Wij hebben alle informatie voor jou op een rij gezet en je kan ook direct kijken welke zorgverzekering het beste is.

Zorgverzekering 18 jaar premieplichtig

Vanaf 18 jaar krijg je te maken met de zorgverzekering premieplicht. Dat houdt in dat je zelf premie voor je zorgverzekering dient te gaan betalen op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin je je 18e verjaardag hebt gevierd. Ben je bijvoorbeeld op 17 juni jarig? In dat geval gaat je premieplicht gelden op 1 juli.

Vergelijken en direct afsluiten

Sluit binnen 2 minuten een studenten zorgverzekering af!

Vergelijk zorgverzekeringen

studenten zorgverzekering vergelijken

Misschien sta je niet te trappelen om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten? Toch kan het de moeite waard zijn om je hier kort in te verdiepen. Door verschillende zorgverzekeringen te vergelijken kun je de verzekering vinden die aan al jouw wensen voldoet en ook nog eens de goedkoopste optie binnen die groep is.

Wat zijn mijn opties?

Betaal je geen premie, dan kun je na 6 maanden aangemerkt worden als wanbetaler en word je geregistreerd bij het CAK (Centraal Administratie Kantoor). Ben je net 18 geworden, dan zijn er in principe drie mogelijkheden:

  • Je doet niets: je blijft verzekerd op de huidige zorgverzekering van je ouders, op naam van één van je ouders en zij krijgen de factuur van je premie.
  • Je splitst de polis: je blijft verzekerd bij de verzekeraar van je ouders, maar je sluit een eigen zorgverzekering af en betaalt de premie zelf.
  • Je stapt over: je gaat weg bij de verzekeraar van je ouders en kiest een andere zorgverzekeraar.

Hoewel het makkelijker lijkt de zorgverzekering bij je ouders door te laten lopen, bestaat de kans dat deze zorgverzekering niet goed aansluit op de zorg die jij nodig hebt. Je betaalt bovendien al snel teveel voor allerlei zorg waar je wellicht helemaal geen gebruik van maakt.

Jaarlijkse overstapperiode

Elk jaar kan je vanaf half november tot uiterlijk 31 december middernacht je huidige zorgverzekering opzeggen. Je hebt dan t/m 30januari de tijd een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Wanneer je 18 jaar bent geworden, wordt hierop een uitzondering gemaakt. Het is dan op ieder moment in het jaar mogelijk om een zorgverzekering af te sluiten. Nadat je voor de eerste keer een zorgverzekering hebt afgesloten, ben je gebonden aan de voor iedereen geldende vaste overstapperiode. Dan kan je alleen aan het einde van ieder jaar een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

Via je ouders verzekeren

Tot je 18e jaar ben je gratis meeverzekerd via de zorgverzekering van je ouders. Ook wanneer je 18 jaar wordt kun je ervoor kiezen om deze zorgverzekering aan te houden. Indien je ouders hiertoe bereid zijn, kunnen zij ook de premie voor je blijven betalen. De verzekering van je ouders is echter niet altijd de beste en goedkoopste optie voor jou.

Als jongere maak je waarschijnlijk minder gebruik van basiszorg, behalve zo nu en dan een bezoekje aan de huisarts. Bovendien heb je die dure aanvullende verzekering van je ouders waarschijnlijk ook niet nodig. Bekijk en vergelijk dus eerst verschillende zorgverzekeringen voordat je gemakshalve de verzekering van je ouders aanhoudt. Je kan een hoop geld besparen én de meest passende dekking bepalen door je eigen basis- en aanvullende zorgverzekering af te sluiten!

Stappenplan zorgverzekering 18 jaar

zorgverzekering 18 jaar geworden

Bekijk hier onze pagina over het stappenplan zorgverzekering afsluiten.

Zorgverzekering bijna gratis met zorgtoeslag!

Waarschijnlijk heb je als student weinig geld om rond te komen, laat staan meer dan honderd euro om aan de zorgpremie uit te geven. Gelukkig helpt de Belastingdienst je een handje via de zorgtoeslag. Verdien je minder dan €37.496,- per jaar bruto, dan krijg je bijna evenveel zorgtoeslag terug als dat je moet betalen voor de zorgverzekering! Benieuwd hoeveel zorgtoeslag jij kan ontvangen? Gebruik dan onze zorgtoeslag calculator.

Zorgverzekeraars die zich richten op studenten:

  • SVG Logo Vink Vink
  • SVG Logo ZieZo
  • SVG Logo CZdirect
  • SVG Logo Anderzorg

Korting door vrijwillig eigen risico

Er geldt een verplicht eigen risico van €385,- (in 2024). Dit is het bedrag dat je altijd eerst zelf moet betalen wanneer je zorgkosten maakt, met uitzondering van zorg bij je huisarts. Vandaar de naam ‘eigen risico’, je loopt namelijk het risico zelf deze kosten te moeten betalen indien je zorg nodig hebt.

Door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico kun je dit bedrag verhogen, in het geval je verwacht weinig tot geen zorgkosten te maken. Het voordeel van een hoog eigen risico is dat je maandelijkse zorgpremie omlaag gaat. Je kan het vrijwillig eigen risico stapsgewijs verhogen met €100,- tot maximaal €500,-. Je kan dan maximaal voor €885,- vrijwillig eigen risico kiezen. De korting kan in zo’n geval zelfs oplopen tot €20,- per maand. Wanneer je weinig tot geen zorgkosten maakt en incidentele zorgkosten zelf kan betalen is dit een goede optie om te besparen op je zorgverzekering.

Informatie voor ouders

In Nederland zijn kinderen tot hun 18e jaar gratis meeverzekerd onder de zorgverzekering van de ouder of verzorgers. Voor deze zorgverzekering hoeft geen premie te worden afgedragen. Bovendien zijn er geen eigen risicokosten voor het kind en profiteren zij van een uitgebreidere basisdekking.

Zodra je kind 18 jaar wordt, worden zij premieplichtig. Ze kunnen nog wel op de polis van de ouders blijven staan, maar moeten wel zorgpremie betalen. Veel zorgverzekeraars zullen voorstellen om de zorgverzekering automatisch om te zetten naar een volwassenenpolis, alleen is dit niet altijd de meest geschikte keuze. De zorgbehoeften van je kind kunnen immers anders zijn dan die van jou.

Wij raden ouders aan om diverse zorgverzekeraars online te vergelijken en te kiezen voor een verzekering die het beste aansluit bij de behoeften van hun kind.

Meer informatie voor ouders van een 18 jarige

Op kamers gaan

Veel studenten zijn inmiddels 18 jaar wanneer ze op kamers gaan. Er zijn een hoop zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat verhuizen. Zo krijg je te maken met vaste lasten, belastingen die je dient te betalen en verzekeringen die je moet afsluiten.

Hierover kun je meer lezen op de pagina op kamers gaan. Belangrijke verzekeringen zijn onder meer:

Inboedelverzekering

Inboedelverzekering

Met de inboedelverzekering bescherm je alle spullen in je kamer tegen inbraak en plotselinge schade, bijvoorbeeld lekkage. Je bent al verzekerd voor een paar euro per maand.
Inboedelverzekering

Buitenshuisverzekering

Buitenshuisverzekering

Je neemt natuurlijk ook vaak waardevolle spullen zoals je laptop en smartphone mee naar buiten. Mogelijke schade aan deze waardevolle bezittingen dek je allemaal met een buitenshuisverzekering.

Buitenshuisverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheid

De aansprakelijkheids- verzekering dekt alle schade die jij per ongeluk aan anderen of zijn of haar bezittingen aanricht. Dit kan dus gaan om schade aan spullen, maar ook om dure ziekenhuisrekeningen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Overige verzekeringen 18 jaar

Wat zijn andere belangrijke verzekeringen die op je 18e van belang zijn?

Bekijk het handige overzicht op onze pagina overige verzekeringen 18 jaar.

FAQ 18 jaar geworden

Zijn nog niet al je vragen over 18 jaar worden beantwoord? Misschien staat het antwoord op je vraag in onderstaande FAQ over 18 jaar geworden.

Wanneer moet ik mijn zorgverzekering aanvragen?
Na je 18e verjaardag ben je premieplichtig, dit houdt in dat je niet meer gratis meeverzekerd bent op de zorgverzekering van je ouders, maar premie moet gaan betalen voor je zorgverzekering. Je kan er voor kiezen meeverzekerd te blijven op de polis van je ouders, maar de zorgverzekering van je ouders sluit waarschijnlijk minder goed aan op jouw persoonlijke situatie. Voor een passende, voordelige studenten zorgverzekering kan je onze zorgvergelijker gebruiken.
Heb ik een eigen zorgverzekering nodig?
Vanaf je 18e geldt een premieplicht voor de zorgverzekering, ook als je thuiswonend bent. Je bent vanaf je 18e verjaardag dus zelf verantwoordelijk voor je studenten zorgverzekering. Je kunt al drie maanden voordat je 18 wordt een (nieuwe) zorgverzekering kiezen. Een andere optie is meeverzekerd blijven op de zorgverzekering van je ouders. Let wel op dat de dekking aansluit op jouw persoonlijke situatie en voorkom dat je te veel premie betaalt. Vergelijken loont!
Is er een zorgverzekering voor studenten?

Er zijn speciale pakketten gericht op studenten, dit gaat vooral om aanvullende pakketten die aansluiten bij de zorgbehoefte van jongeren: denk aan pakketten waarin anticonceptie, fysiotherapie en zorg in het buitenland zit. Echter in vrijwel alle gevallen mag iedereen deze pakketten afsluiten, je hoeft hiervoor geen bewijs van inschrijving bij je onderwijsinstelling te overleggen. Dit neemt niet weg dat deze pakketten vooral interessant zijn voor studenten, ze hebben vaak een lagere premie en vergoeden precies de zaken die interessant zijn voor jongeren. Bekijk in onze vergelijker welk pakket het beste aansluit bij jouw wensen.

Wat is de beste zorgverzekering voor een student?

Dé beste zorgverzekering voor studenten bestaat niet. Wat de beste zorgverzekering is, hangt namelijk af van je persoonlijke situatie en zorgbehoefte. Vul in onze vergelijker in welke vergoedingen jij wenst en of je bij elke zorgverlener terecht kunt en zie eenvoudig en snel welk pakket het beste aansluit bij jouw wensen.

Heeft een 18 jarige recht op zorgtoeslag?
Als je aan alle criteria voor de zorgtoeslag voldoet én zorgtoeslag hebt aangevraagd bij de overheid, ontvang je zorgtoeslag vanaf de maand nadat je 18 bent geworden. Dit is dezelfde maand waarin je voor het eerst de premie voor je zorgverzekering moet betalen.
18 jaar: heb ik een aanvullende zorgverzekering of tandartsverzekering nodig?
Je bent 18 jaar of ouder: hoe bepaal je of je een aanvullende zorgverzekering of tandartsverzekering nodig hebt? Bepaal allereerst je zorgbehoefte: heb je aanvullende zorg als fysiotherapie, anticonceptie, alternatieve geneeswijzen of vaccinaties nodig? Bekijk dan of er één of meerdere losse modulen beschikbaar zijn of dat een compleet aanvullend pakket voordeliger is. Een tandartsverzekering is belangrijk op het moment dat je regelmatig tandzorg nodig hebt. De dekking kan je het beste afstemmen op de staat van je gebit en de te verwachten tandzorg voor het komende jaar

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

  • www.belastingdienst.nl
  • www.hetcak.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker