Print icon

18 jaar geworden

Wanneer je net 18 bent geworden of bijna 18 wordt veranderen er een hoop zaken. Je gaat misschien aan een nieuwe studie beginnen, op jezelf wonen of een verre reis maken. Daarnaast word je zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. Ook krijg je te maken met de Nederlandse zorgverzekeringsplicht: vanaf je 18e moet je zelf een zorgverzekering hebben.

Studenten Zorgverzekering vergelijken

Vanaf 18 jaar premieplichtig

Voor iedere Nederlander van 18 jaar of ouder geldt een premieplicht voor het basispakket van de zorgverzekering. Het basispakket is bij elke Nederlandse zorgverzekering hetzelfde. Je mag zelf kiezen bij welke zorgverzekeraar je de zorgverzekering wilt afsluiten. Onder de dekking van het basispakket vallen zaken als de huisarts, spoedeisende hulp en ambulancevervoer. Heb je behoefte aan meer specifieke zorg? Dit kun je naar wens nog uitbreiden met een aanvullende zorgverzekering.

Nieuwe zorgverzekering afsluiten

Zodra je 18 bent, heb je een premieplicht voor de basiszorgverzekering. Betaal je geen premie, dan kun je na 6 maanden aangemerkt worden als wanbetaler en word je geregistreerd bij het CAK (Centraal Administratie Kantoor). Ben je net 18 geworden, dan zijn er in principe drie mogelijkheden:

  • Je doet niets: je blijft verzekerd op de huidige zorgverzekering van je ouders, op naam van één van je ouders en zij krijgen de factuur van je premie.
  • Je splitst de polis: je blijft verzekerd bij de verzekeraar van je ouders, maar je sluit een eigen zorgverzekering af en betaalt de premie zelf.
  • Je stapt over: je gaat weg bij de verzekeraar van je ouders en kiest een andere zorgverzekeraar.

Hoewel het makkelijker lijkt de zorgverzekering bij je ouders door te laten lopen, bestaat de kans dat deze verzekering niet goed aansluit op de zorg die jij nodig hebt. Je betaalt bovendien al snel teveel voor allerlei zorg waar je wellicht helemaal geen gebruik van maakt. Kortom: zelf een zorgverzekering afsluiten loont, is niet moeilijk en kost je hooguit een kwartier. Door hier wat tijd aan te besteden en verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken kan je een passend, goedkoop pakket vinden, waaronder jongeren- en studentenpakketten met aantrekkelijke kortingen. En dat scheelt je maandelijks veel geld!

Op onze pagina over de verplichte zorgverzekering 18 jaar vind je meer informatie.

Dekking zorgverzekering 18 tot 21 jaar

Wat wordt er precies vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering? En welke aanvullende zorgverzekeringen zijn handig om in aanvulling op je basisverzekering af te sluiten? Zoals eerder aangekaart is de basisdekking van je zorgverzekering bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. De dekking bestaat onder meer uit zorg bij de huisarts, ziekenhuiszorg, ziekenvervoer en anticonceptie (tot 21 jaar). Belangrijke aanvullende zorg die je nodig kan hebben zijn fysiotherapie, zorg bij de tandarts of aanvullende medische dekking in het buitenland.

Meer informatie lees je op onze pagina over dekking van de zorgverzekering.

Zorgtoeslag aanvragen

Als student heb je al snel recht op zorgtoeslag. Dit is een financiële tegemoetkoming van de Nederlandse overheid om de premie van je zorgverzekering te kunnen betalen.

Om te bepalen of je in aanmerking komt voor de zorgtoeslag en de hoogte hiervan te berekenen kan je onze pagina over de zorgtoeslag bekijken.

Korting op je zorgverzekering

Kinderen zijn tot 18 jaar altijd gratis verzekerd via hun ouders. Vaak biedt de zorgverzekeraar van je ouders je automatisch dezelfde polis aan, maar het verstandig om deze vanaf je 18e niet zonder meer door te laten lopen. Door even online rond te kijken en verzekeringen te vergelijken kun je namelijk een goedkopere deal vinden. Alle dekkingen zijn hetzelfde in het basispakket, dit is vastgelegd in de wet.

Studenten- en jongerenpakketten

Sommige zorgverzekeraars hebben speciale korting voor studenten, bijvoorbeeld Zilveren Kruis via Studenten Goed Verzekerd. Ook zijn er studentenpakketten met een lage premie, bijvoorbeeld bij Zilveren Kruis ZieZo of Just. Veel zorgverzekeraars bieden verschillende soorten polissen die wellicht beter op je studentenbudget aansluiten. Denk hierbij aan online verzekeraars of zogenaamde budgetpolissen die je zorgkeuze beperken in ruil voor een lage premie.

Korting door vrijwillig eigen risico

Het verplicht eigen risico is een vast bedrag wat je zelf eerst betaalt voor zorg uit het basispakket. Voordat zorg uit je basisverzekering (met uitzondering van de huisarts) volledig wordt vergoed, geldt dus eerst een eigen risico van €385,-. Indien je weinig tot geen zorg verwacht en enigszins een buffer hebt, kan je er voor kiezen het verplicht eigen risico te verhogen met maximaal €500,- naar het maximaal vrijwillig eigen risico. Met een hoog vrijwillig eigen risico kan je ruim €20,- korting op je premie krijgen per maand omdat je zelf meer risico draagt voor de eerste zorgkosten. Als gezonde student met een kleine buffer ligt dit risico doorgaans lager waardoor je een hoop kan besparen!

Korting via collectieve zorgverzekering

Een collectief is een ander woord voor een groep. Via bepaalde groepen, zoals je studie- of studentenvereniging, sportvereniging, werkgever of gemeente kan je korting krijgen op je aanvullende zorgverzekering. Een voorbeeld is het collectief voor studenten bij Zilveren Kruis, genaamd Studenten Goed Verzekerd.

Lees hier meer informatie over de mogelijke kortingen op je zorgverzekering.

Stappenplan zorgverzekering afsluiten

Het hele stappenplan en andere handige tips in uitgeschreven vorm vind je op onze pagina stappenplan zorgverzekering afsluiten.

Ouders van studenten

Gaat je kind binnenkort studeren? En een nieuwe zorgverzekering afsluiten? Waar dien je allemaal op te letten op het moment dat je kind of kinderen de leeftijd van 18 jaar of ouder bereiken? Misschien regel je en betaal je zelf de verzekering voor je kind, desondanks is het belangrijk goed verzekeringen te vergelijken om de meest passende en voordelige verzekering voor je kind af te sluiten.

Een volledig overzicht vind je op onze pagina ouders van studenten en 18 jarigen.

Eerstejaars studenten

Ga je voor het eerst studeren? Tijdens je studietijd zijn er verschillende belangrijke verzekeringen die voor jou van belang kunnen zijn. Op onze pagina over eerstejaars studenten lees je meer over deze verzekeringen en andere handige tips.

Je leest hier meer over op onze pagina over eerstejaars studenten.

Op kamers gaan

Veel studenten zijn inmiddels 18 jaar wanneer ze op kamers gaan. Er zijn een hoop zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat verhuizen. Zo krijg je te maken met vaste lasten, belastingen die je dient te betalen en verzekeringen die je moet afsluiten.

Hierover kun je meer lezen op de pagina op kamers gaan. Belangrijke verzekeringen zijn onder meer:

Inboedelverzekering

Inboedelverzekering

Met de inboedelverzekering bescherm je alle spullen in je kamer tegen inbraak en plotselinge schade, bijvoorbeeld lekkage. Je bent al verzekerd voor een paar euro per maand.
Inboedelverzekering

Buitenshuisverzekering

Buitenshuisverzekering

Je neemt natuurlijk ook vaak waardevolle spullen zoals je laptop en smartphone mee naar buiten. Mogelijke schade aan deze waardevolle bezittingen dek je allemaal met een buitenshuisverzekering.

Buitenshuisverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheid

De aansprakelijkheids- verzekering dekt alle schade die jij per ongeluk aan anderen of zijn of haar bezittingen aanricht. Dit kan dus gaan om schade aan spullen, maar ook om dure ziekenhuisrekeningen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Overige verzekeringen 18 jaar

Wat zijn andere belangrijke verzekeringen die op je 18e van belang zijn?

Bekijk het handige overzicht op onze pagina overige verzekeringen 18 jaar.

FAQ 18 jaar geworden

Zijn nog niet al je vragen over 18 jaar worden beantwoord? Misschien staat het antwoord op je vraag in onderstaande FAQ over 18 jaar geworden.

Welke zorgverzekering als je 18 wordt?

Tot je 18e levensjaar ben je gratis meeverzekerd met je ouders of verzorgers. Zodra je 18 bent, ben je zelf premieplichtig en kun je ook zelf de zorgverzekering afsluiten die bij je past. Welke zorgverzekering dit is, hangt af van je wensen en zorgbehoefte. Sport je bijvoorbeeld veel? Dan kan een aanvullend pakket met fysiotherapie dekking handig zijn. Heb je een zwak gebit, dan is een aanvullende tandartsverzekering verstandig. Bekijk en vergelijk in onze zorgvergelijker wat de goedkoopste en beste zorgverzekering is voor jouw persoonlijke situatie.

Is er een zorgverzekering voor studenten?

Er zijn speciale pakketten gericht op studenten, dit gaat vooral om aanvullende pakketten die aansluiten bij de zorgbehoefte van jongeren: denk aan pakketten waarin anticonceptie, fysiotherapie en zorg in het buitenland zit. Echter in vrijwel alle gevallen mag iedereen deze pakketten afsluiten, je hoeft hiervoor geen bewijs van inschrijving bij je onderwijsinstelling te overleggen. Dit neemt niet weg dat deze pakketten vooral interessant zijn voor studenten, ze hebben vaak een lagere premie en vergoeden precies de zaken die interessant zijn voor jongeren. Bekijk in onze vergelijker welk pakket het beste aansluit bij jouw wensen.

Wat is de beste zorgverzekering voor een student?

Dé beste zorgverzekering voor studenten bestaat niet. Wat de beste zorgverzekering is, hangt namelijk af van je persoonlijke situatie en zorgbehoefte. Vul in onze vergelijker in welke vergoedingen jij wenst en of je bij elke zorgverlener terecht kunt en zie eenvoudig en snel welk pakket het beste aansluit bij jouw wensen.

Heeft een 18 jarige recht op zorgtoeslag?

Als je aan alle criteria voor de zorgtoeslag voldoet én zorgtoeslag hebt aangevraagd bij de overheid, ontvang je zorgtoeslag vanaf de maand nadat je 18 bent geworden. Dit is dezelfde maand waarin je voor het eerst de premie voor je zorgverzekering moet betalen.