Overige verzekeringen 18 jaar

De zorgverzekering is de enige verzekering je verplicht moet afsluiten wanneer je 18 jaar wordt. Er zijn echter nog meer verzekeringen waarbij je, vanaf deze leeftijd, niet meer op polis van je ouders bent meeverzekerd. Ook zijn er verzekeringen die je, door de nieuwe fase in je leven die je ingaat, juist nu het beste kunt afsluiten. De belangrijkste verzekeringen staan hier voor jou op een rijtje.

Reisverzekering

Bij sommige reisverzekeringen ben je tot je 18e gratis meeverzekerd op de polis van je ouders, terwijl het bij andere reisverzekeraars nodig is bij te betalen. Er bestaan reisverzekeringen waarbij ook uitwonende studerende kinderen nog gratis meeverzekerd zijn. Vraag daarom aan je ouders welke reisverzekering zij hebben en wat de voorwaarden van die verzekering zijn.

Zonder ouders op vakantie

Indien je besluit zonder je ouders op vakantie te gaan, is het belangrijk goed te controleren of je reisverzekering deze situatie dekt. Het kan zo zijn dat je alleen verzekerd bent wanneer je daadwerkelijk met je ouders op vakantie gaat. Indien je alleen op reis gaat, kan je altijd een kortlopende of doorlopende reisverzekering voor jezelf afsluiten.

Informatie over de verschillende reisverzekeringen die je kunt afsluiten vind je op de reisverzekeringen.

Autoverzekering

Vanaf je 18e mag je met een rijbewijs zonder begeleiding autorijden. Misschien heb je een eigen auto of ga je deze binnenkort aanschaffen? Als je ver van je onderwijsinstelling woont kan dat erg handig zijn. Er komt veel kijken bij het hebben van een eigen auto. Zo moet je verplicht een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering hebben. Deze verzekering dekt de schade die je met je auto toebrengt aan iemand anders of zijn of haar bezittingen. Daarnaast zijn er nog aanvullende autoverzekeringen die niet verplicht zijn, maar die voor jou misschien wel belangrijk zijn. Voorbeelden hiervan zijn de rechtsbijstandverzekering of de schade-inzittenden verzekering. Let goed op bij het afsluiten van een autoverzekering, sommige verzekeraars hebben namelijk strengere voorwaarden voor personen onder 24 jaar.

Meer informatie hierover vind je op onze pagina over de autoverzekering.

Laptopverzekering

Tijdens je vervolgopleiding is het belangrijk dat je een goede laptop hebt. Deze gebruik je iedere dag voor opdrachten, tijdens colleges en voor de nodige ontspanning. Voor zo’n laptop betaal je vaak een flinke prijs en het kan daarom een goede overweging zijn om deze te laten verzekeren. Met een laptopverzekering kan je jouw laptop verzekeren tegen onvoorziene schade. Sommige laptopverzekeringen dekken ook meteen tablets en smartphones. Bekijk goed de verzekeringspolis voor de specifieke voorwaarden en vergoedingen.

Inboedelverzekering

Wanneer je 18 ben geworden en gaat studeren in een andere stad kies je er misschien voor om op kamers te gaan wonen. Op jezelf wonen is leuk, maar er zijn ook een aantal praktische zaken waar je aan moet denken. Zo is het misschien verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Een inboedelverzekering verzekert alle spullen in je huis voor schade ontstaan door onvoorziene gebeurtenissen, bijvoorbeeld brand, lekkage of diefstal. Wanneer je bij je ouders woont hoef je hier niet aan te denken, jouw spullen zijn dan verzekerd op de inboedelverzekering van je ouders.

Meer over deze verzekering lees je op onze pagina over de inboedelverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die de schade vergoedt die jij per ongeluk aanricht aan andere personen of andermans spullen. De verzekering is niet verplicht, maar wel belangrijk. Een ongeluk is zo gebeurd, maar kan hoge kosten met zich meebrengen. Wanneer je een iMac omstoot of wanneer er door jouw schuld iemand in het ziekenhuis belandt, dan is het op z’n minst een pleister op de wond dat je niet met de rekening komt te zitten. Veel gezinsaansprakelijkheidsverzekeringen zijn geldig voor alle gezinsleden die in gezinsverband samenwonen. Veelal is vereist dat alle gezinsleden op hetzelfde adres wonen, voor uitwonende studerende kinderen bestaan bij bepaalde verzekeraars uitzonderingen.

Meer informatie over deze verzekering vind je op de pagina aansprakelijkheidsverzekering.

Veelgestelde vragen over de overige verzekeringen voor studenten

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je een vraag? Bekijk dan ons overzicht veelgestelde vragen over andere verzekeringen voor studenten.

Welke verzekeringen heb je nodig als je 18 bent?
Naast een eigen zorgverzekering, heb je geen andere verplichte verzekeringen als je volwassen bent. Dit kan veranderen als je bijvoorbeeld een huis koopt of een auto: dan ben je namelijk wel weer verplciht om bepaalde verzekeringen af te sluiten. Naast de verplichte zorgverzekering hebben de meeste mensen ook een aansprakelijkheidsverzekering. Met een dergelijke verzekering ben je verzekerd voor schade die je per ongeluk aanricht. Als er door jouw schuld schade door ontstaat, ben je namelijk wettelijk gezien aansprakelijk. Om te voorkomen dat je zelf voor de eventuele hoge kosten van de schade moet opdraaien, kan je voordelig een studenten aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.
Ben ik als ik volwassen ben nog meeverzekerd met de verzekeringen van mijn ouders?
Dit hangt helemaal af van je verzekering en verzekeraar. Wat betreft je zorgverzekering dien je vanaf je geboorte een zorgverzekering te hebben, tot 18 jaar is de verzekering gratis. Vanaf 18 jaar moet er premie worden betaald en krijg je te maken met het eigen risico. Ook mag je nu een eigen zorgverzekering afsluiten. Wat betreft de aansprakelijkheidsverzekering bieden veel verzekeraars aan dat je nog wel via je ouders meeverzekerd kan blijven, ook als je volwassen bent en in een studentenhuis woont. Voor andere verzekeringen geldt dit soms ook. Check dit altijd bij je verzekeraar om er zeker van te zijn dat je daadwerkelijk verzekerd bent en blijft.
Wat zijn de voordelen van een studentenpakket?
Een student op kamers heeft verschillende verzekeringen nodig. Naast je eigen zorgverzekering heb je voor de spullen op je kamer een inboedelverzekering nodig. Daarnaast is een aansprakelijkheidsverzekering belangrijk voor vervelende ongelukken waarbij je schade aanricht aan anderen of andermans spullen. Gelukkig is dit snel geregeld via onze handige studenten alles-in-1 voordeelpakketten. Door de verzekeringen te bundelen, betaal je bovendien een lagere premie!

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

  • www.verzekeraars.nl
  • www.wijzeringeldzaken.nl
  • www.nibud.nl

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897