Dekking zorgverzekering 18-21 jaar

De basiszorgverzekering is voor alle Nederlanders van 18 jaar en ouder verplicht. Deze verzekering kun je vrijwillig uitbreiden met allerlei verschillende aanvullende verzekeringen. Hiermee kun je jezelf verzekeren voor bijvoorbeeld brillen en lenzen, tandartskosten en de eigen bijdrage voor medicijnen. Voor bepaalde vormen van medische zorg zijn er speciale regelingen voor personen onder de 18, tussen de 18 en 21 jaar en 21 jaar en ouder. Wij hebben de belangrijkste aanvullende opties, regels en mogelijkheden voor jou op een rijtje gezet.

Verschillend per verzekeraar

Wanneer je ouders een aanvullende zorgverzekering hebben is deze afgestemd op de wensen en zorgbehoefte van je ouders. Jongeren hebben vaak andere zorg nodig dan volwassenen. Zo is je gebit waarschijnlijk nog goed, maar wil je misschien wel een verzekering voor anticonceptie-middelen of fysiotherapie. Kies daarom een aanvullende verzekering die bij jou past. Alle verzekeraars verschillen in wat ze aanbieden met de aanvullende verzekeringen. Daarnaast verschillen de premies per verzekeraar. Dit maakt het vergelijken van zorgverzekeringen zeker de moeite waard!

Acceptatieplicht

Verzekeraars zijn verplicht om iedereen te accepteren die een basiszorgverzekering wil afsluiten. Bij aanvullende verzekeringen is dit niet verplicht, omdat je als consument ook niet verplicht bent om dit type verzekering af te sluiten. Een verzekeraar kan dus tijdens het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering (medische) vragen aan je stellen en mogelijk weigeren om je te verzekeren. In de praktijk gebeurt dit vaak alleen wanneer je geregistreerde schulden of een lange medische geschiedenis hebt.

Anticonceptie

Anticonceptiemiddelen zitten tot je 21 jaar bent in het basispakket. Deze middelen vallen echter ook onder het eigen risico. Wanneer je de €€385,- verplicht eigen risico (of een hoger vrijwillig eigen risico) nog niet hebt betaald, moet je dus eerst zelf deze kosten betalen voor bijvoorbeeld de anticonceptiepil of een spiraaltje. Hoeveel je precies moet betalen hangt af van het soort en het merk anticonceptiemiddel dat je neemt. Condooms worden meestal niet vergoed. Na je 21e kun je anticonceptie aanvullend verzekeren.

Tandartsverzekering

Tandartsbehandelingen zijn voor iedereen tot 18 jaar gratis verzekerd via de zorgverzekering van je ouders. Vanaf je 18e jaar vervalt deze regeling en moet je de tandartskosten zelf betalen. Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Er zijn twee opties:

  • Een aanvullende verzekering met tandartsdekking afsluiten. Deze tandartsverzekering kost meestal rond de €10,- per maand.
  • De tandartsrekening zelf betalen. Of dit voor jou de beste optie is, is afhankelijk van hoe vaak jij de tandarts of mondhygiënist bezoekt. Jouw tandartskosten van voorgaande jaren geven een goede indicatie van de kosten.

Fysiotherapie

Sport je veel? Of heb je klachten met bewegen of een verkeerde lichaamshouding? In dat geval kan het zijn dat fysiotherapie je verder kan helpen. Tot je 18e krijg je de eerste 9 behandelingen vergoed. Dit kan eventueel verlengd worden met nog 9 behandelingen indien de fysiotherapeut dit nodig vindt.

Vanaf je 18e vervalt de vergoeding vanuit het basispakket. Alleen wanneer je aandoening op de lijst chronische aandoeningen voorkomt krijg je behandelingen vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Voor de vergoeding van alle overige behandelingen dien je een aanvullende verzekering af te sluiten. Lees meer over aanvullende dekkingen op onze pagina vergoedingen fysiotherapie.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897