Eerstejaars studenten

Je bent onlangs afgestudeerd en er staat binnenkort alweer een nieuwe uitdaging voor de deur. Een leuke studietijd in een studentenstad! Je bent natuurlijk al enigszins voorbereid en hebt misschien al een keuze voor je studie en studentenstad gemaakt. Daarnaast zijn er als startende eerstejaars student behoorlijk wat zaken die je dient te regelen voordat je thuis bent in je studie en studentenstad. Op deze pagina tref je daarom een aantal handige tips aan en gaan wij met name in op de volgende belangrijke vraag. Start jij voldoende verzekerd aan je nieuwe studieavontuur?

Belangrijke verzekeringen voor de startende student

Er zijn verschillende belangrijke verzekeringen voor de startende student. Hieronder vallen de verplichte zorgverzekering en andere belangrijke verzekeringen die in beeld komen als je bijvoorbeeld op kamers gaat.

Alles-in-1 studentenpakket

Het kan nog een behoorlijk karwei zijn om al je verzekeringen bij elkaar te sprokkelen en te vergelijken op dekking en premie. Verschillende verzekeraars hebben hier op ingespeeld en bieden kant en klare studentenpakketten aan. Deze pakketten bevatten alle verzekeringen die je nodig hebt tijdens je studietijd en doordat je deze tegelijk afsluit betaal je hiervoor vaak een scherpe premie.

Studentenpakketten

cb-lo
 • Inboedelverzekering
 • All-Risk dekking
 • Aansprakelijkheid

vanaf €8,72 p/m

Direct afsluiten
Bekijken

fbto-lo
 • Inboedelverzekering
 • All-Risk dekking
 • Aansprakelijkheid

vanaf €9,29 p/m

Direct afsluiten
Bekijken

Studenten zorgverzekering

Iedere inwoner van Nederland (en alle personen die hier werken) is vanaf zijn of haar 18e levensjaar verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Veel startende studenten hebben de leeftijd van 18 jaar bereikt en hebben twee keuzemogelijkheden. Je kan via de polis van je ouders verzekerd blijven of zelf een zorgverzekering afsluiten. Voordeel van een eigen zorgverzekering is dat deze vaak beter aansluit op jouw zorgwensen en vaak tegen een lagere premie kan worden afgesloten. Vergelijken loont!

Studenten zorgverzekering vergelijken

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor schade die je per ongeluk aan anderen of de spullen van anderen toebrengt. Tijdens je studietijd kom je regelmatig in situaties waar er van alles mis kan gaan. Bijvoorbeeld bij studiegenoten eten, een feestje bij vrienden thuis of op de fiets naar de campus of binnenstad. Kortom, je bent veel onderweg en een ongeluk zit daarbij in een klein hoekje. Denk bijvoorbeeld aan een rode wijn wat per ongeluk over het tapijt wordt gemorst, een bak koffie die omvalt en een laptop beschadigd of een ongeluk met een medestudent in een sport- of spelsituatie. Deze vormen van schade worden gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering.

Top 5 aansprakelijkheidsverzekeringen

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering dekt schade aan jouw spullen op je kamer. Het gaat om schade, diefstal of verlies aan je huisraad als gevolg van inbraak of lekkage. De dekking geldt voor alle verhuisbare spullen die in je kamer staan: van je televisie, laptop tot je kleding en je bed. Heel breed dus! Schat wanneer je een inboedelverzekering afsluit in wat jouw inboedel ongeveer waard is en verzeker dit bedrag, zo raak je niet onder- of oververzekerd. Over deze dekkingswaarde betaal je de premie. Sommige huisbazen verplichten hun huurder om een inboedelverzekering af te sluiten.

Top 5 inboedelverzekeringen

Buitenshuisverzekering

Of je nu wel of niet op kamers woont: je neemt vaak waardevolle spullen mee van je huis naar je universiteit, hogeschool of andere plekken. Deze spullen staan bloot aan tal van risico’s: je laptop, tablet, smartphone of andere waardevolle spullen kunnen beschadigd raken of in het ergste geval zelfs gestolen worden. Met een buitenshuisverzekering krijg je een vergoeding voor dergelijke schadegevallen.

Top 5 Buitenshuisverzekeringen

Hoe handig zijn deze verzekeringen?

In hoeverre heb ik deze verzekeringen echt nodig? Een aantal medestudenten aan het woord:

 • Daan (student fysiotherapie, 20, Leiden):“Tijdens het WK-voetbal deze zomer nodigde ik samen met mijn huisgenoten een paar vrienden uit om bij ons voetbal te komen kijken. Na de overwinning bleef iedereen iets langer hangen dan verwacht en kwam er een behoorlijk feestje op gang dat zich vooral in mijn kamer afspeelde. Op een bepaald moment struikelde ik over het snoer van mijn televisie, waarna dat ding op de grond kapot viel. Gelukkig kon ik de schade verhalen op mijn all-risk inboedelverzekering. Inmiddels kan ik weer lekker tv kijken thuis!”
 • Charisa (19, Amsterdam):“Ik ontmoette mijn vriendje op de studentenvereniging. Na een paar weken daten werd ik uitgenodigd om bij zijn ouders op visite te komen. Toen ik tijdens het bezoek opstond uit de fauteuil bleek dat mijn jeans met ijzeren knopen op de kontzakken de dure, leren stoel compleet beschadigd had. Dankzij mijn aansprakelijkheidsverzekering kreeg ik een vergoeding en kon ik mijn schoonouders gelukkig meteen terugbetalen voor de schade.”

Tot slot: handige opstarttips

Ter afsluiting nog een paar handige opstart tips voor jou als eerstejaars en een handige infographic met tips voor als je op kamers gaat.

 • Een goed begin is het halve werk: een actieve studiehouding helpt je goed op te starten en thuis te geraken in alle stof die wordt behandeld.
 • Om helemaal thuis te raken in je studentenstad en niet teveel tijd te verliezen aan reizen kan je op kamers gaan. Je hebt hierdoor meer tijd voor de studie en andere leuke activiteiten en leeft niet half thuis, half in je studentenstad. Ook leer je op die manier makkelijker andere studenten kennen!
 • Krap bij kas? Zoek dan een bijbaantje in je studentenstad. Handig om een extra zakcentje te verdienen! Kan je een bijbaan vinden die aansluit op je studie? Dan is dit ook gelijk een pluspunt voor je CV.
 • Meer mensen leren kennen? Via een studenten- of studievereniging leer je snel nieuwe mensen kennen en deze contacten kunnen ook van pas komen bij het zoeken van een kamer of bijbaantje/stage. De activiteiten die je ontplooit bij de vereniging, in commissies bijvoorbeeld, staan vaak ook goed op je CV.

Infographic: 5 tips op kamers te gaan

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897