Op kamers gaan

Ben je een uitwonende student of ga je binnenkort op kamers? En benieuwd wat er dan allemaal geregeld dient te worden? Op deze pagina tref je uitgebreide informatie aan over verschillende belangrijke aandachtspunten bij het op kamers gaan. Krijg inzicht in de gemiddelde kosten van het op kamers gaan via onze handige infographic, lees meer over de toeslagen waar je voor in aanmerking kan komen en bekijk alle belangrijke verzekeringen die goed van pas komen.

5 tips voor op kamers te gaan

Infographic Tips voor op kamers gaan

Alles-in-1 Studentenpakketten

Hoewel je alle verzekeringen los van elkaar kan afsluiten, kan je extra tijd en moeite besparen door een compleet studentenpakket af te sluiten. In deze pakketten tref je alle belangrijke verzekeringen aan voor uitwonende studenten, waaronder een inboedel-, aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering. Niet alleen bespaar je tijd en moeite: nu je alle verzekeringen tegelijk afsluit en niet los, bieden verzekeraars vaak een lagere premie!

fbto-logo
  • Inboedelverzekering
  • Aansprakelijkheid
  • Studentenkamer los te verzekeren

vanaf €8,63 p/m

Direct afsluiten
Meer informatie

centraalbeheer-logo
  • Inboedelverzekering
  • Aansprakelijkheid
  • Studentenkamer los te verzekeren

vanaf €9,64 p/m

Direct afsluiten
Meer informatie

abnamro-logo
  • Inboedelverzekering
  • Aansprakelijkheid
  • Tijdelijk met 20% Studentenkorting!

vanaf €15,67 p/m

Direct afsluiten
Meer informatie

De premies van de pakketten zijn berekend op basis van de gegevens van een 24-jarige student op kamers in Den Haag. Hierbij is gekozen voor een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering met een dekking van €1.500.000,-. De verzekeringen zijn berekend zonder geen eigen risico.

Welke verzekeringen kan je nog meer toevoegen?

Afhankelijk van de verzekeraar en het studentenpakket kan je in bepaalde gevallen ook de volgende verzekeringen (aanvullend) afsluiten:

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt schade die ontstaat aan alle verhuisbare spullen in je kamer. Je denkt er misschien niet zo snel over na, maar je hebt al snel voor duizenden euro´s aan elektronica, meubels en andere spullen in je kamer staan. Wanneer er brand uitbreekt of er wordt ingebroken, dan is het toch wel heel fijn dat de schade vergoed wordt door de verzekeraar. De inboedelverzekering wordt afgesloten voor jouw kamer. Je kunt met deze verzekering dus niet meeverzekerd zijn met je ouders.

Inboedelverzekering vergelijken

Aansprakelijkheidsverzekering

Wanneer je op jezelf gaat wonen zullen je ouders minder over je te zeggen hebben en krijg je een stuk meer verantwoordelijkheden. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt door jou veroorzaakte schade aan anderen of andermans spullen. Deze schade kan hoog oplopen, bijvoorbeeld wanneer iemand door je eigen toedoen gewond raakt of wanneer je bij iemand anders thuis per ongeluk dure eigendommen omstoot of beschadigt. Een ongelukje zit in een klein hoekje en een aansprakelijkheidsverzekering is daarom erg belangrijk.

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Buitenshuisverzekering

Hoe blij je ook bent met je nieuwe kamer, je zal ook veel tijd buiten de deur doorbrengen op je onderwijsinstelling en bij vrienden. Tijdens de periodes die jij buiten je huis doorbrengt zijn je dure apparaten en gadgets niet verzekerd via de inboedelverzekering. Hiervoor kun je een buitenshuisverzekering afsluiten. Mocht je telefoon gestolen worden in een druk studentenhuis van je studiegenoot of je laptop beschadigd raken in de bibliotheek, dan is dit gedekt.

Buitenshuisverzekeringen

Zorgverzekering

Tot je 18e ben je voor medische zorg verzekerd via de zorgverzekering van je ouders. Daarna ben je echter verplicht om zelf een Nederlandse basiszorgverzekering af te sluiten. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete vanuit het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Voor studenten bieden verschillende verzekeraars vaak goedkope studenten zorgverzekeringen aan. Die korting krijg je vaak, omdat je als student niet zo vaak ziek bent. Even rondkijken bij de basis- en aanvullende zorgverzekeringen van verschillende aanbieders loont dus!

Studenten zorgverzekering vergelijken

Toeslagen

Wanneer je op kamers gaat moet je veel zelf gaan betalen. Je zal boodschappen moeten doen, je huur en zorgverzekering betalen en wil natuurlijk ook nog wel eens wat leuks doen in je vrije tijd. Er zijn een aantal toeslagen waar je dan misschien recht op hebt.

Zorgtoeslag

Als student heb je waarschijnlijk recht op zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een maandelijkse bijdrage van de overheid om lagere inkomensgroepen te helpen hun zorgverzekering te betalen. Vergeet deze toeslag daarom niet aan te vragen bij de Belastingdienst!

Bereken hier je zorgtoeslag.

Huurtoeslag

Wanneer je op jezelf gaat wonen heb je mogelijk recht op huurtoeslag. Wanneer je in een zelfstandig huurhuis gaat wonen en je inkomen niet te hoog is, kom je in aanmerking voor huurtoeslag. Een studentenhuis komt niet in aanmerking voor huurtoeslag, omdat er meerdere personen wonen en de woonkamer, keuken en badkamer meestal gedeeld zijn.

Huurtoeslag kan je aanvragen bij de Belastingdienst.

Kosten op kamers gaan

Maandelijkse_kosten_infografic_60-

Wat moet je nog meer regelen?

Wanneer je op jezelf gaat wonen is de kans groot dat je niet meer zo dicht bij je ouders woont. Met als gevolg dat je ook niet meer zo dicht bij je huisarts en tandarts woont. Dit is iets waar je vaak pas over na gaat denken wanneer je de zorg hard nodig hebt. Het omzetten van je huisarts en tandarts kost heel even wat tijd, maar is wel zo fijn wanneer je ineens ziek bent! Je kunt dan direct bij een professional in de buurt terecht.

Een consult bij de huisarts wordt altijd vergoed vanuit je basiszorgverzekering. Hier hoef je dus niet voor te betalen. Of je een vergoeding krijg voor tandartskosten hangt af van je aanvullende verzekering. Een consult bij de tandarts wordt niet vergoed vanuit de basiszorgverzekering.

Waarom deze verzekeringen?

Toby (22): “Mijn aansprakelijkheidsverzekering kwam goed van pas toen ik bij een van mijn vrienden op bezoek ging. Ik liep door de garage naar buiten, maar stootte een fiets om. Deze viel tegen de scooter van het broertje van mijn vriend aan en ook deze belandde op de grond. De krassen en de kapotte voorlamp kreeg ik gelukkig vergoed van de verzekeraar, anders had ik die wintersportvakantie wel kunnen vergeten.”

Caroline (19): “Ik was 18, ging lekker het huis uit en had er niet echt aan gedacht om een inboedelverzekering af te sluiten. Gelukkig hadden mijn ouders dat wel en was ik toch goed verzekerd toen ik na een weekendje Londen met mijn vriend in een overhoop gehaalde studio stond. De dieven hadden al mijn elektronische apparaten meegenomen en zowel mijn deur als mijn bureau moesten gerepareerd worden. Ik raad mijn studiegenootjes nu ook aan om er toch wel over na te denken!”

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897