Print icon

Verplicht vanaf 18 jaar

Wanneer je 18 jaar wordt verandert er veel. Je hebt meer rechten, zoals de mogelijkheid om te stemmen en je mag leren om zelfstandig auto te rijden. Daartegenover staat dat je ook meer plichten hebt. Zo word je bijvoorbeeld premieplichtig, dit geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder in Nederland. Dit houdt in dat je voor je zorgverzekering moet gaan betalen en niet meer gratis meeverzekerd bent met je ouders. Een goed moment om eens te kijken welke zorgverzekering bij jou en je zorgbehoeftes past. Veel gedoe? Zeker niet! Wij hebben alle informatie voor jou op een rij gezet en je kan ook direct kijken welke zorgverzekering het beste is.

Zorgverzekering 18 jaar

Vanaf 18 jaar krijg je te maken met de zorgverzekering premieplicht. Dat houdt in dat je zelf premie voor je zorgverzekering dient te gaan betalen op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin je je 18e verjaardag hebt gevierd. Ben je bijvoorbeeld op 17 juni jarig? In dat geval gaat je premieplicht gelden op 1 juli.

Vergelijken en direct afsluiten

Sluit binnen 2 minuten een studenten zorgverzekering af!

Vergelijk zorgverzekeringen

studenten zorgverzekering vergelijken

Misschien sta je niet te trappelen om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten? Toch kan het de moeite waard zijn om je hier kort in te verdiepen. Door verschillende zorgverzekeringen te vergelijken kun je de verzekering vinden die aan al jouw wensen voldoet en ook nog eens de goedkoopste optie binnen die groep is.

Jaarlijkse overstapperiode

Normaal is het alleen mogelijk om van half november tot uiterlijk 31 december middernacht een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Wanneer je 18 bent geworden, wordt hierop een uitzondering gemaakt. Het is dan op ieder moment in het jaar mogelijk om een zorgverzekering af te sluiten. Nadat je voor de eerste keer een zorgverzekering hebt afgesloten, ben je gebonden aan de voor iedereen geldende vaste overstapperiode. Je kan dan dus alleen aan het einde van ieder jaar een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

De zorgverzekering van je ouders

Tot je 18e ben je gratis meeverzekerd via de zorgverzekering van je ouders. Ook wanneer je 18 wordt kun je ervoor kiezen om deze verzekering aan te houden. Indien je ouders hiertoe bereid zijn, kunnen zij ook de premie voor je blijven betalen. De verzekering van je ouders is echter niet altijd de beste optie voor jou.

Als jongere maak je waarschijnlijk weinig gebruik van basiszorg, behalve zo nu en dan een bezoekje aan de huisarts. Bovendien heb je die dure aanvullende verzekering van je ouders waarschijnlijk ook niet nodig. Bekijk en vergelijk dus eerst verschillende zorgverzekeringen voordat je gemakshalve de verzekering van je ouders aanhoudt. Je kan immers een hoop geld besparen én de meest passende dekking bepalen door je eigen basis- en aanvullende zorgverzekering af te sluiten!

Premieplicht: een maand de tijd

Tot je 18e jaar ben je gratis meeverzekerd bij de zorgverzekering van je ouders. Wanneer je 18 wordt, ben je premieplichtig. Dit houdt in dat je wettelijk verplicht bent om premie te betalen voor je zorgverzekering. De premieplicht gaat in op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin je 18 jaar bent geworden. Betaal je geen premie voor je zorgverzekering? Dan loop je het risico beboet te worden door het CAK (Centraal Administratie Kantoor).

Stappenplan zorgverzekering net 18 jaar geworden

zorgverzekering 18 jaar geworden

Bekijk hier onze pagina over het stappenplan zorgverzekering afsluiten.

Zorgverzekering bijna gratis met zorgtoeslag!

Waarschijnlijk heb je als student weinig geld om rond te komen, laat staan meer dan honderd euro om aan de zorgpremie uit te geven. Gelukkig helpt de Belastingdienst je een handje via de zorgtoeslag. Verdien je minder dan €31.998,- per jaar bruto, dan krijg je bijna evenveel zorgtoeslag terug als dat je moet betalen voor de zorgverzekering! Benieuwd hoeveel zorgtoeslag jij kan ontvangen? Gebruik dan onze zorgtoeslag calculator.

Korting voor studenten en jongeren

Hoe kan je extra besparen op je zorgverzekering en bestaan er bijzondere kortingsmogelijkheden voor studenten en jongeren? We zetten alle opties voor je op een rij:

  • Studenten zorgverzekeringen: bekijk en vergelijk verschillende zorgverzekeraars die speciale studentenpakketten aanbieden. De dekking wordt afgestemd op studenten, met vergoedingen voor fysiotherapie, anticonceptie en medische zorg in het buitenland boven het Nederlandse tarief. Voorbeelden zijn VinkVink of Jaaah.
  • Collectiviteitskorting: er zijn verschillende collectieven (groepen) die afspraken hebben gemaakt met zorgverzekeraars. Een voorbeeld is Studenten Goed Verzekerd, een collectieve zorgverzekering via Zilveren Kruis. Je krijgt 5% korting op aanvullende verzekeringen.
  • Leeftijdskorting: verschillende zorgverzekeraars hanteren korting voor jongeren tot de leeftijd van 29 jaar. Een voorbeeld is Zilveren Kruis.
  • Internet-zorgverzekering: bepaalde zorgverzekeraars bieden internet zorgverzekeringen waarbij de volledige dienstverlening online wordt geregeld. Hierdoor kan de verzekering voordelig worden aangeboden. Een voorbeeld is de ZieZo zorgverzekering van Zilveren Kruis.

Vrijwillig eigen risico

Er geldt een verplicht eigen risico van €385,- (in 2024). Dit is het bedrag dat je altijd eerst zelf moet betalen wanneer je zorgkosten maakt, met uitzondering van zorg bij je huisarts. Vandaar de naam ‘eigen risico’, je loopt namelijk het risico zelf deze kosten te moeten betalen indien je zorg nodig hebt.

Door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico kun je dit bedrag verhogen, in het geval je verwacht weinig tot geen zorgkosten te maken. Het voordeel van een hoog eigen risico is dat je maandelijkse zorgpremie omlaag gaat. Je kan het vrijwillig eigen risico stapsgewijs verhogen met €100,- tot maximaal €500,-. Je kan dan maximaal voor €885,- vrijwillig eigen risico kiezen. De korting kan in zo’n geval zelfs oplopen tot €20,- per maand. Wanneer je weinig tot geen zorgkosten maakt en incidentele zorgkosten zelf kan betalen is dit een goede optie om te besparen op je zorgverzekering.

Zorgkosten declareren

Zorgverzekeraars hebben afspraken gemaakt met bepaalde zorginstellingen. Wanneer je bij een van deze zorgverleners medische hulp ontvangt, gaat de rekening direct naar je zorgverzekeraar. Het kan zo zijn dat je een rekening krijgt van een zorginstelling. In dat geval moet je deze zelf declareren bij de zorgverzekeraar. Bewaar deze rekeningen daarom goed! Declareren kan tegenwoordig vaak via internet of een app op je smartphone. Kijk voor meer informatie over deze apps bij apps in de zorg.

Informatie voor ouders

In Nederland zijn kinderen tot hun 18e jaar gratis meeverzekerd onder de zorgverzekering van de ouder of verzorgers. Voor deze zorgverzekering hoeft geen premie te worden afgedragen. Bovendien zijn er geen eigen risicokosten voor het kind en profiteren zij van een uitgebreidere basisdekking.

Zodra je kind 18 jaar wordt, worden zij premieplichtig. Ze kunnen nog wel op de polis van de ouders blijven staan, maar moeten wel zorgpremie betalen. Veel zorgverzekeraars zullen voorstellen om de zorgverzekering automatisch om te zetten naar een volwassenenpolis, alleen is dit niet altijd de meest geschikte keuze. De zorgbehoeften van je kind kunnen immers anders zijn dan die van jou.

Wij adviseren ouders om diverse zorgverzekeraars online te vergelijken en te kiezen voor een verzekering die het beste aansluit bij de behoeften van hun kind.

Meer informatie voor ouders van een 18 jarige

Veelgestelde vragen zorgverzekering 18 jaar

Vanaf je 18e verjaardag ben je officieel volwassen: wat betekent dit eigenlijk voor je zorgverzekering? In onderstaand overzicht vind je verschillende veelgestelde vragen over het afsluiten van een zorgverzekering na je 18e verjaardag.

Net 18 jaar geworden: wanneer moet ik mijn zorgverzekering aanvragen?
Na je 18e verjaardag ben je premieplichtig, dit houdt in dat je niet meer gratis meeverzekerd bent op de zorgverzekering van je ouders maar premie moet gaan betalen voor je zorgverzekering. Je kan er voor kiezen meeverzekerd te blijven op de polis van je ouders, maar de zorgverzekering van je ouders sluit waarschijnlijk minder goed aan op jouw persoonlijke situatie. Voor een passende, voordelige studenten zorgverzekering kan je onze zorgvergelijker gebruiken.
18 jaar of ouder en thuiswonend. Heb ik een eigen zorgverzekering nodig?
Vanaf je 18e geldt een premieplicht voor de zorgverzekering, ook als je thuiswonend bent. Je bent vanaf je 18e verjaardag dus zelf verantwoordelijk voor je studenten zorgverzekering. Je kunt al drie maanden voordat je 18 wordt een (nieuwe) zorgverzekering kiezen. Een andere optie is meeverzekerd blijven op de zorgverzekering van je ouders. Let wel op dat de dekking aansluit op jouw persoonlijke situatie en voorkom dat je te veel premie betaalt. Vergelijken loont!
Wat is de beste studenten zorgverzekering voor een 18-jarige student?
De beste studenten zorgverzekering voor een 18-jarige student verschilt per persoon. Afhankelijk van de basis- en aanvullende zorg die je nodig hebt is het belangrijk verschillende studenten zorgverzekeringen te vergelijken. Bij de vergelijking is het belangrijk niet alleen naar de premie en het eigen risico te kijken, ook de dekking, het soort polis en eventuele bijzondere voorwaarden wegen mee. De beste zorgverzekering is de meest passende en voordelige zorgverzekering voor jouw situatie.
Waar kan ik als 18-jarige een studenten zorgverzekering vergelijken en afsluiten?
Via de Studenten zorgverzekering vergelijker krijg je snel inzicht in het aanbod van studenten zorgverzekeringen. Je kan de verschillende zorgverzekeraars vergelijken op basis van de gewenste keuzevrijheid en de gewenste hoogte van je eigen risico. Daarnaast kan je extra informatie bekijken over de voor- en nadelen van de zorgverzekering, het soort polis en de duurzaamheid van de zorgverzekeraar. Je kan in de vergelijking ruim 25 zorgverzekeraars betrekken.
18 jaar: heb ik een aanvullende zorgverzekering of tandartsverzekering nodig?
Je bent 18 jaar of ouder: hoe bepaal je of je een aanvullende zorgverzekering of tandartsverzekering nodig hebt? Bepaal allereerst je zorgbehoefte: heb je aanvullende zorg als fysiotherapie, anticonceptie, alternatieve geneeswijzen of vaccinaties nodig? Bekijk dan of er één of meerdere losse modulen beschikbaar zijn of dat een compleet aanvullend pakket voordeliger is. Een tandartsverzekering is belangrijk op het moment dat je regelmatig tandzorg nodig hebt. De dekking kan je het beste afstemmen op de staat van je gebit en de te verwachten tandzorg voor het komende jaar

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

  • www.belastingdienst.nl
  • www.hetcak.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker