Afgestudeerd en Zorgverzekering

Ben je net afgestudeerd en op zoek naar een zorgverzekering? Een zorgverzekering kan soms erg specifiek zijn. Zorgverzekeraars hebben dan bijvoorbeeld een pakket speciaal voor jongeren, studenten of 50-plussers. Maar hoe streng zijn de regels rondom het afsluiten van deze zorgverzekeringen? Kan je bijvoorbeeld nog verzekerd zijn via een studentenpakket nadat je afgestudeerd bent? In dit artikel lees je meer over de voorwaarden rondom deze doelgroepgerichte pakketten.

Direct zorgverzekeringen voor afgestudeerden en young professionals vergelijken:

Studenten Zorgverzekeringen

Dekking studenten zorgverzekering

Sommige zorgverzekeraars hebben een label dat speciaal op jongeren of studenten gericht is en zowel basis- als aanvullende pakketen aanbiedt (zo is ZieZo het jongerenlabel van Zilveren Kruis). Er zijn ook algemene zorgverzekeraars die alleen een los, aanvullend pakket voor studenten en jongeren aanbieden.

Dekking basis studentenzorgverzekering

Basiszorgverzekeringen hebben altijd dezelfde dekking, maar de basiszorgverzekeringen voor studenten zijn wel vaak goedkoper. Dit is het geval, omdat bij jongeren de meeste verzekeringszaken online geregeld kunnen worden. Daarnaast hebben deze basis studenten zorgverzekeringen meestal een beperkte keuze qua zorgverleners en kun je voor geplande zorg dus niet overal terecht. Daarnaast ben je vaak gebonden aan een bepaald merk medicijnen.

Dekking aanvullend studentenpakket

Het bijzondere aan een aanvullende studenten zorgverzekering is dat de dekkingen van het pakket speciaal afgestemd zijn op de doelgroep. Er worden bijvoorbeeld geen hoge dekkingen geboden voor kosten die te maken hebben met zwangerschap en ouderdom. Het voordeel daarvan is dat je niet betaalt voor zaken die voor jou niet van belang zijn.

Acceptatie basis- en aanvullende pakket

Mag je ongeacht welke leeftijd je hebt of wat je werksituatie is een studenten zorgverzekering afsluiten? Wanneer het om deze acceptatie van de studentenverzekering gaat is het belangrijk om het volgende onderscheid te maken:

  • Een basis studentenzorgverzekering
  • Een aanvullend studentenpakket

Acceptatie basis studentenzorgverzekering

Voor basiszorgverzekeringen mogen verzekeraars geen acceptatie-eisen stellen. Wanneer je dus een basiszorgverzekering hebt bij een zogenaamde jongerenverzekeraar (zoals CZdirect), dan mag je deze ongeacht je leeftijd of studiesituatie altijd afsluiten of aanhouden. Wanneer je ouder wordt zal dit studentenpakket echter waarschijnlijk niet meer aan jouw eisen voldoen en zal je zelf een andere zorgverzekering willen afsluiten. Indien je net bent afgestudeerd en een zorgverzekering voor bijvoorbeeld young professionals wil afsluiten, kan het ook zo zijn dat je via je nieuwe werkgever bij een bepaalde zorgverzekering collectiviteitskorting kan krijgen.

Acceptatie aanvullend studentenpakket

Bij aanvullende pakketten mogen zorgverzekeraars wel eisen stellen aan de acceptatie. Veel zorgverzekeraars met een aanvullend jongeren- of studentenpakket hanteren dan ook een leeftijdsgrens of een bepaald opleidingsniveau. Je vindt in de volgende alinea een tabel met een handig overzicht van deze leeftijdsgrenzen.

Overzicht leeftijdsgrenzen verzekeraars

Hieronder staat een alfabetisch overzicht van de zorgverzekeraars die speciale aanvullende pakketten gericht op jongeren en studenten hebben. Hierbij worden de gehanteerde leeftijdsgrenzen voor acceptatie genoemd.

  Leeftijdsgrens
CZ Jongeren Geen leeftijdsgrens, wel hogere premie boven 30 jaar
CZdirect Geen leeftijdsgrens
FBTO Leeftijdskorting voor jongeren van 18 t/m 26 jaar op de aanvullende verzekeringen
Jaaah Geen leeftijdsgrens
Just Geen leeftijdsgrens
Menzis JongerenVerzorgd Gericht op 18 – 30 jaar, maar kan voor alle leeftijden worden afgesloten
De christelijke zorgverzekeraar Geen leeftijdsgrens, collectiviteitskorting op de aanvullende pakketten via bepaalde christelijke hogescholen en studentenverenigingen
Studenten Goed Verzekerd (via Zilveren Kruis) Korting voor HBO/WO studenten van 18-29 jaar, hogere premie vanaf 30 jaar en ouder.
VinkVink Geen leeftijdsgrens
Zorg en Zekerheid Geen leeftijdsgrens, alleen korting voor studenten uit de regio via Hogeschool Leiden, Universiteit Leiden en studentenvereniging Quintus.
ZieZo van Zilveren Kruis Korting op de premie voor de leeftijden 18 t/m 29 jaar, hogere premie voor 30 jaar en ouder.
Zilveren Kruis Voor alle aanvullende pakketten geldt een andere premie voor de leeftijdscategorieën 18 t/m 29, 30 t/m 49 en 45 jaar of ouder

Net afgestudeerd: voorwaarden leeftijdsgrens zorgverzekering

De leeftijdsvoorwaarden gelden tijdens het afsluiten van de aanvullende zorgverzekering. Wanneer je halverwege het jaar bijvoorbeeld 27 wordt en jouw verzekeraar heeft dat als leeftijdsgrens, dan hoef je niet meteen over te stappen. Wel dien je het jaar erop een nieuwe zorgverzekering te zoeken, want je zult niet meer opnieuw geaccepteerd worden. Je vindt op deze website een handig overzicht van onze Studenten Zorgverzekeringen. Voor de verzekeringen zonder leeftijdsgrens geldt: zolang jij vindt dat het pakket van de zorgverzekering bij jouw wensen past kun je er verzekerd blijven, ongeacht of je student bent of net afgestudeerd.

Net afgestudeerd: kortingen op je zorgverzekering

Een ander aspect om rekening mee te houden is kortingen. Sommige zorgverzekeraars bieden op het basis- of aanvullende pakket een korting aan studenten of aan jongeren tot een bepaalde leeftijd. Het kan dus zijn dat wanneer je bijvoorbeeld 21 of 23 wordt, je premie ineens omhoog gaat. Je hebt dan geen recht meer op de korting, maar blijft wel gewoon verzekerd. Hetzelfde geldt voor collectiviteitskorting voor studenten, bijvoorbeeld via je universiteit. Op het moment dat je afstudeert verlies je het recht op de korting. Je kunt deze aanvullende voorwaarden altijd terugvinden in de polisvoorwaarden.

Net afgestudeerd: zorgverzekering voor young professionals

Wanneer je afgestudeerd bent en aan je eerste baan begint, dan kan het verstandig zijn om over te stappen naar een andere basis- en aanvullende zorgverzekering. Het pakket van een studentenverzekering biedt vaak een minimale dekking en als young professional moet je toch aan je toekomst denken. Daarnaast zal je naarmate je ouder wordt meer lichamelijk problemen ondervinden, bijvoorbeeld met je gebit. Een aantal dekkingen die tijdens die levensfase van belang zijn:

  • Gezondheidszorg in het buitenland, bijvoorbeeld tijdens zakenreizen of lange vakanties
  • Een dekking voor kraamzorg of bijvoorbeeld IVF
  • Brede dekking voor fysiotherapie
  • Een goede tandartsverzekering

Er zijn een aantal zorgverzekeraars die zich speciaal op studenten en young professionals richten, zoals VinkVink. Je kunt zoals eerder genoemd ook bij je nieuwe werkgever informeren of je in aanmerking komt voor een verzekering via hun collectiviteit.

Veelgestelde vragen: afgestudeerd en de zorgverzekering

Als je net bent afgestudeerd zullen er veel vragen op je af komen. Hieronder vind je een handig overzicht met veelgestelde vragen over afstuderen en de zorgverzekering.

Afgestudeerd en nu? Wat moet je allemaal regelen?
Schrijf je tijdig uit als student via Studielink. Zet ook je studenten reisproduct en studiefinanciering tijdig stop via DUO. Woon je in een studentenwoning? Wellicht kan je hier na het afstuderen nog maar een beperkte tijd wonen. Check ook je bankzaken, misschien moet je de studentenrekening omzetten naar een ander soort bankrekening. Tot slot, controleer of je je studenten zorgverzekering kan aanhouden!
Net afgestudeerd: kan ik mijn studenten zorgverzekering aanhouden?
Dit verschilt per zorgverzekeraar. Er zijn studenten zorgverzekeringen die leeftijdsgebonden zijn of vereisen dat je een bepaalde opleiding volgt. Daarnaast zijn er verschillende jongeren en studenten verzekeringen die voor iedereen toegankelijk zijn. Deze verzekeringen kan je dus gewoon aanhouden, indien de dekking en premie nog goed aansluiten op je persoonlijke situatie. Vergelijk via onze Zorgvergelijker voordelige opties voor afgestudeerden en young professionals.
Zijn er speciale zorgverzekeringen voor young professionals en starters?
Je bent net afgestudeerd en start binnenkort met je nieuwe baan. Bestaan er speciale zorgverzekeringen voor starters en young professionals? Allereerst kan je voordelige studenten zorgverzekeringen afsluiten voor young professionals, of je bestaande studenten zorgverzekering aanhouden. Bekijk een overzicht van zorgverzekeringen voor net afgestudeerden en young professionals op afgestudeerd en zorgverzekering.

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

  • www.belastingdienst.nl
  • www.zorgverzekeringslijn.nl
  • www.verzekeraars.nl

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897