Afgestudeerd en zorgverzekering

Ben je net afgestudeerd en op zoek naar een zorgverzekering? Zorgverzekeringen kunnen erg specifiek zijn, met pakketten speciaal voor jongeren, studenten of 50-plussers. Maar hoe streng zijn de regels rondom het afsluiten van deze zorgverzekeringen? Kun je bijvoorbeeld nog verzekerd blijven via een studentenpakket nadat je afgestudeerd bent? In dit artikel lees je meer over de voorwaarden van deze doelgroepgerichte pakketten.

Zorgverzekeraars die zich richten op studenten en young professionals:

 • SVG Logo Vink Vink
 • SVG Logo Jaaah
 • SVG Logo ZieZo
 • SVG Logo CZdirect
 • SVG Logo Anderzorg

Dekking studenten zorgverzekering

Basisverzekering

De basiszorgverzekering heeft altijd dezelfde dekking, maar de basiszorgverzekering voor studenten is vaak goedkoper. Dit komt omdat bij jongeren de meeste verzekeringszaken online geregeld kunnen worden. Daarnaast hebben deze basis studenten zorgverzekeringen meestal een beperkte keuze aan zorgverleners, waardoor je voor geplande zorg niet overal terecht kunt. Bovendien ben je vaak gebonden aan een bepaald merk medicijnen.

Aanvullende verzekeringen

Het bijzondere aan een aanvullende studenten zorgverzekering is dat de dekking van het pakket speciaal is afgestemd op de doelgroep. Er worden bijvoorbeeld geen hoge dekkingen geboden voor kosten die te maken hebben met zwangerschap en ouderdom. Het voordeel hiervan is dat je niet betaalt voor zaken die voor jou niet van belang zijn.

Acceptatie basis- en aanvullende pakket

Mag je, ongeacht je leeftijd of werksituatie, een studenten zorgverzekering afsluiten? Bij de acceptatie van een studentenverzekering is het belangrijk om het volgende onderscheid te maken:

 • Een basis studentenzorgverzekering
 • Een aanvullend studentenpakket

Acceptatie basisverzekering

Voor basiszorgverzekeringen mogen verzekeraars geen acceptatie-eisen stellen. Je kunt dus altijd een basiszorgverzekering afsluiten of aanhouden bij een zogenaamde jongerenverzekeraar (zoals CZdirect), ongeacht je leeftijd of studiesituatie. Wanneer je ouder wordt, zal dit studentenpakket waarschijnlijk niet meer aan jouw eisen voldoen en wil je misschien een andere zorgverzekering afsluiten. Als je net bent afgestudeerd en een zorgverzekering voor young professionals wilt, kan het zijn dat je via je nieuwe werkgever collectiviteitskorting kunt krijgen.

Acceptatie aanvullende verzekering

Bij aanvullende pakketten mogen zorgverzekeraars wel eisen stellen aan de acceptatie. Veel zorgverzekeraars met een aanvullend jongeren- of studentenpakket hanteren dan ook een leeftijdsgrens of een bepaald opleidingsniveau. In de volgende alinea vind je een tabel met een overzicht van deze leeftijdsgrenzen.

Net afgestudeerd: voorwaarden leeftijdsgrens zorgverzekering

De leeftijdsvoorwaarden gelden tijdens het afsluiten van de aanvullende zorgverzekering. Wanneer je halverwege het jaar bijvoorbeeld 27 wordt en jouw verzekeraar heeft dat als leeftijdsgrens, hoef je niet meteen over te stappen. Wel dien je het jaar erop een nieuwe zorgverzekering te zoeken, want je zult niet opnieuw geaccepteerd worden. Op deze website vind je een handig overzicht van onze Studenten Zorgverzekeringen. Voor verzekeringen zonder leeftijdsgrens geldt: zolang jij vindt dat het pakket van de zorgverzekering bij jouw wensen past, kun je verzekerd blijven, ongeacht of je student bent of net afgestudeerd.

Net afgestudeerd: kortingen op je zorgverzekering

Een ander aspect om rekening mee te houden zijn kortingen. Sommige zorgverzekeraars bieden op het basis- of aanvullende pakket een korting aan studenten of jongeren tot een bepaalde leeftijd. Het kan dus zijn dat wanneer je bijvoorbeeld 21 of 23 wordt, je premie ineens omhoog gaat. Je hebt dan geen recht meer op de korting, maar blijft wel gewoon verzekerd. Hetzelfde geldt voor collectiviteitskorting voor studenten, bijvoorbeeld via je universiteit. Op het moment dat je afstudeert verlies je het recht op de korting. Je kunt deze aanvullende voorwaarden altijd terugvinden in de polisvoorwaarden.

Net afgestudeerd: zorgverzekering voor young professionals

Wanneer je afgestudeerd bent en aan je eerste baan begint, kan het verstandig zijn om over te stappen naar een andere basis- en aanvullende zorgverzekering. Het pakket van een studentenverzekering biedt vaak een minimale dekking en als young professional moet je aan je toekomst denken. Naarmate je ouder wordt, kun je meer lichamelijke problemen ondervinden, bijvoorbeeld met je gebit. Enkele dekkingen die tijdens deze levensfase van belang kunnen zijn:

 • Gezondheidszorg in het buitenland, bijvoorbeeld tijdens zakenreizen of lange vakanties
 • Dekking voor kraamzorg of bijvoorbeeld IVF
 • Brede dekking voor fysiotherapie
 • Een goede tandartsverzekering

Er zijn zorgverzekeraars die zich speciaal richten op studenten en young professionals, zoals VinkVink. Je kunt zoals eerder genoemd ook bij je nieuwe werkgever informeren of je in aanmerking komt voor een verzekering via hun collectiviteit.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897