Print icon

Collectieve zorgverzekering

De collectieve zorgverzekering

Per 1 januari 2023 verdwijnt de collectiviteitskorting op de basisverzekering. Tot daarvoor mochten werkgevers bijvoorbeeld een collectieve zorgverzekering aanbieden, waardoor hun werknemers korting konden ontvangen op de premie van hun basis zorgverzekering. Vanaf 2023 verdwijnt deze mogelijkheid en kun je alleen op aanvullende verzekeringen collectiviteitskorting ontvangen. Op deze pagina vind je meer informatie over (de afschaffing van) collectieve kortingen op de zorgverzekering.

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve verzekering is een verzekering die je samen met een groep mensen afsluit. Zo kan een collectief bijvoorbeeld bestaan uit een groep studenten, werknemers of leden van een sportvereniging die allemaal dezelfde zorgverzekering afsluiten. Met een collectieve verzekering kun je korting ontvangen op je premie, terwijl de dekking van je verzekering gelijk blijft. Dit komt omdat er tussen de verzekeraar en het collectief bepaalde afspraken worden gemaakt. Ook is het voor de verzekeraar iets voorspelbaarder om een risico te verzekeren, omdat het gaat om een groep met bepaalde overeenkomsten.

Collectiviteitskorting op de basiszorgverzekering afgeschaft

Vanaf 2023 wordt de korting op de collectieve basis zorgverzekering afgeschaft. Het doel van deze collectiviteitskorting was het teruggeven van besparingen op de (zorg)kosten. Doordat er tussen zorgverzekeraars en bepaalde groepen afspraken werden gemaakt die de gezondheid moesten verbeteren zouden er kosten worden bespaard. In de praktijk bleek dat dit doel niet behaald werd. Vaak verhoogt de zorgverzekeraar namelijk eerst de premie voor iedereen en ontvangt een collectief daar vervolgens korting op. Hierdoor betaalt een deel van de groep verzekerden dus de korting van verzekerden met een collectieve verzekering. Om deze reden is er een wetsvoorstel geaccepteerd dat een eind maakt aan de collectiviteitskorting op de basis zorgverzekering.

Wat is het gevolg van het afschaffen van de collectiviteitskorting?

De afschaffing van de collectiviteitskorting op de zorgpremies zal verschillende gevolgen hebben:

  • Personen die eerder altijd korting ontvingen kunnen een grotere stijging van hun premie verwachten. Zij hebben niet alleen te maken met de jaarlijkse stijging van de zorgpremie, maar daar bovenop valt de korting die zij normaal ontvingen ook weg.
  • Het verzekeringsstelsel wordt eerlijker. Er is geen sprake meer van kruissubsidiering, waarbij een verzekerde zonder collectief de korting betaalt van een verzekerde die wel is aangesloten bij een collectief.
  • Het aantal collectiviteiten zal afnemen.
  • Het polisaanbod wordt overzichtelijker en daardoor makkelijker te vergelijken.

Aanvullende verzekeringen

Het afschaffen van collectiviteitskorting geldt niet voor aanvullende verzekeringen. Hier mogen zorgverzekeraars nog wel korting op aanbieden. De verzekeraar kan een aanvullend pakket ook afstemmen op een collectief. Zo kan dit voor studenten gaan om een pakket dat anticonceptie, reisvaccinaties en brillen of lenzen vergoedt. Het kan gunstig zijn je bij een collectief aan te sluiten op het moment dat je een aanvullende verzekering wilt afsluiten. De premie kan door de collecitiviteitskorting lager uitvallen. Let er wel op dat dit niet betekent dat de premie voor de aanvullende verzekering altijd goedkoper is dan wanneer je geen collectiviteitskorting ontvangt. Het is daarom bij het afsluiten van een verzekering altijd van belang dat je verzekeringen met elkaar vergelijkt.

Verzekeringen vergelijken

Of je via een collectief korting op je premie kunt ontvangen of niet, het loont altijd om verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Met de onderstaande vergelijk tool kun je eenvoudig bekijken welke zorgverzekering het best bij jou past. Daarnaast kun je bepalen van welke aanvullende dekking je graag gebruik zou maken. Vergelijk de verzekering op verschillende aspecten, zoals prijs, dekking, soort polis en de voor- en nadelen.

Zorgverzekeringen vergelijken

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.belastingdienst.nl
  • www.nibud.nl

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker