Basispakket zorgverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel is op basis van de Zorgverzekeringswet opgedeeld in twee verschillende onderdelen: het basispakket en de aanvullende verzekeringen. Belangrijk om te weten:

 • Het afsluiten van een basiszorgverzekering is, in tegenstelling tot de aanvullende verzekeringen, voor iedereen in Nederland verplicht.
 • Een verzekeraar mag jou niet weigeren voor het basispakket van de studenten zorgverzekering.
 • De inhoud van het basispakket wordt jaarlijks door de Nederlandse overheid vastgesteld en is bij alle zorgverzekeraars hetzelfde.
 • Voor zorg die niet voor vergoeding in aanmerking komt vanuit het basispakket kan je een aanvullende verzekering afsluiten.

Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over het basispakket van de zorgverzekering. Deze informatie bestaat onder meer uit een uitgebreide beschrijving van de dekking van het basispakket.

Vergelijk Studenten Zorgverzekeringen

Dekking basispakket zorgverzekering

Onder het basispakket van je zorgverzekering valt een groot aantal zaken. Hieronder vind je een complete beschrijving van alle vormen van zorg die worden gedekt binnen het basispakket van je zorgverzekering. Bekijk hier de complete lijst van vergoedingen in het basispakket.

Gecontracteerde zorgverleners

Een groot deel van de Nederlandse zorgverzekeraars maakt afspraken met diverse zorgverleners over de kwaliteit van zorg en prijzen. Op deze wijze waarborgt de verzekeraar dat de zorgverleners volgens de gestelde kwaliteitseisen werken, kan zorg onder gunstige omstandigheden worden aangeboden en krijg je het volledige bedrag vergoed.

Indien je toch kiest voor een zorgverlener waar geen afspraken mee zijn gemaakt, krijg je in de regel een lagere vergoeding. In bepaalde gevallen krijg je soms zelfs helemaal geen vergoeding. In hoeverre je vrije zorgkeuze hebt uit zorgverleners is afhankelijk van onder meer de gekozen polisvorm.

Verschillende polisvormen

 • Verzekeringspolissen met beperkte zorgkeuze worden budgetpolis of naturapolis genoemd.
 • Polissen met volledige vrije zorgkeuze worden restitutiepolis genoemd.
 • Of je vrije zorgkeuze hebt en om te checken hoe hoog de vergoeding bij niet gecontracteerde zorgverleners precies uitvalt, kun je de polisvoorwaarden van de zorgverzekering die je hebt afgesloten bekijken.

Zorgkeuze

Het basispakket van de verzekering is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Desondanks wordt het basispakket echter wel in verschillende polisvormen aangeboden: onderscheid wordt gemaakt tussen een budget-, natura-, restitutie- of gecombineerde polis. Het grootste verschil tussen deze polisvormen is de keuzevrijheid uit zorgverleners, betalingswijze van de zorgrekeningen en de uiteenlopende verschuldigde maandelijkse premies. Lees meer over de verschillende polissoorten in ons artikel over de zorgkeuze.

Eigen risico

Bepaalde zaken die worden vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering vallen onder het zogenaamde ‘eigen risico’. Wat is dat precies? Het eigen risico kan worden omschreven als een deel van je totale zorgkosten die eenmalig voor eigen rekening komen. Er zijn twee vormen eigen risico: het verplichte eigen risico en het vrijwillig eigen risico. Jaarlijks wordt het eigen risico van overheidswege vastgesteld: in 2024 is het verplicht eigen risico €385,-.

Het vrijwillig eigen risico kan bovenop het verplicht eigen risico worden gekozen: je kunt tot maximaal €500,- meer eigen risico lopen tegen een lagere maandelijkse zorgpremie. Meer weten over het eigen risico? Lees er meer over in ons artikel over het eigen risico.

Eigen bijdrage

De eigen bijdrage wordt in rekening gebracht door je zorgverzekeraar op het moment dat je gebruikmaakt van zorg waar een eigen bijdrage voor geldt. Deze eigen bijdrage dient overigens niet te worden verward met het eigen risico. Naast de eigen bijdrage zul je vaak ook nog eigen risico moeten betalen over de verleende zorg. Voor bepaalde zorgvormen uit het basispakket geldt een eigen risico. Jaarlijks wordt de hoogte van het eigen risico vastgesteld door de Nederlandse overheid. In 2024 is het eigen risico €385,-. Dit bedrag dient eenmalig te worden betaald alvorens je de zorgkosten volledig vergoed krijgt.

Collectiviteitskorting

Een collectieve studenten zorgverzekering is een verzekering die door een groep studenten wordt afgesloten. De hele groep sluit dus dezelfde zorgverzekering af. Als gevolg van het collectief afsluiten van de zorgverzekering bieden zorgverzekeraars deze groep dan een korting op de aanvullende verzekering, op de basiszorgverzekering mag vanaf 2023 geen korting meer worden gegeven. Er zijn een aantal collectieven waar je je als student bij kunt aansluiten, bijvoorbeeld universiteiten en belangenorganisaties. Lees hier meer over collectieve kortingen op je zorgverzekering.

Veranderingen in de zorg 2024

In 2024 gaat er wederom het een en ander veranderen in de zorg. De inhoud van het basispakket is onder meer op bepaalde punten uitgebreid, het eigen risico blijft gelijk en de zorgpremies zijn gestegen. Op de pagina veranderingen zorgverzekering 2024 lees je alle ontwikkelingen omtrent de veranderingen van je zorgverzekering en het zorgstelsel.

Vergelijk Studenten Zorgverzekeringen

Basis zorgverzekering afsluiten

In Nederland kun je uit veel verschillende verzekeraars kiezen wanneer je van plan bent een zorgverzekering af te sluiten. In totaal zijn er 39 zorgverzekeringen verdeeld over 11 verschillende moederbedrijven. Veel van deze zorgverzekeringen zijn toegespitst op een bepaalde doelgroep (zoals bijvoorbeeld voor studenten) en lijken daarom verschillend, maar zijn eigenlijk van het zelfde bedrijf. We hebben een overzicht samengesteld van alle aanbieders van zorgverzekeringen.

 • SVG Logo De Friesland
 • SVG Logo FBTO
 • SVG Logo ZieZo
 • SVG Logo Zilveren Kruis
 • SVG Logo Zorg en Zekerheid
 • SVG Logo ASR
 • SVG Logo Just
 • SVG Logo OHRA
 • SVG Logo CZdirect
 • SVG Logo Salland
 • SVG Logo Menzis
 • SVG Logo Anderzorg
 • SVG Logo HEMA
 • SVG Logo Vink Vink
 • SVG Logo Nationale Nederlanden
 • SVG Logo De Christelijkezorgverzekeraar
 • SVG Logo ONVZ
 • SVG Logo UnitedConsumers
 • SVG Logo Unive

Het complete overzicht van alle zorgverzekeraars

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

 • www.rijksoverheid.nl
 • www.hetcak.nl
 • www.belastingdienst.nl

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897