Zorgverzekering bespaartips

Als student is de kans groot dat jij weinig gebruik maakt van zorg en elke maand krap bij kas zit. Toch moet je elke maand een flinke zorgpremie betalen. Met deze tien bespaartips kun je besparen op jouw zorgverzekering.

10 bespaartips studenten zorgverzekeringen

bespaartips-zorgverzekering-infographic

1. Sluit een vrijwillig eigen risico af

Wanneer je weinig zorgkosten maakt kun je ervoor kiezen om een vrijwillig eigen risico te nemen. Het eigen risico is een geldbedrag dat je jaarlijks eenmalig voor bepaalde vormen van zorg uit het basispakket dient te betalen. Het verplicht eigen risico is ook dit jaar vastgesteld op €€385,-. Dit bedrag kan je met maximaal €500,- verhogen naar €885,-. Het voordeel hiervan is dat je maandelijks een flinke korting krijgt op je zorgpremie.

2. Sluit een speciale studenten zorgverzekering af

Er worden veel zorgverzekeringen aangeboden die speciaal zijn afgestemd op studenten. Studenten hebben gemiddeld weinig zorgkosten, waardoor zorgverzekeraars voor deze doelgroep een basiszorgverzekering tegen een lage zorgpremie kunnen aanbieden.
Het is op deze website mogelijk om verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken op de pagina Top 5 studenten zorgverzekeringen.

3. Denk goed na over je aanvullende verzekering

Wanneer je bijna geen zorgkosten maakt kan het goedkoper zijn om de enkele keer dat je zorg ontvangt dit direct zelf te betalen. Een tandartsverzekering kost vaak rond de 10 euro per maand, terwijl een periodieke controle gemiddeld 20 euro kost. Andersom kan het juist voordelig zijn om zorg waar je veel gebruik van maakt (bijvoorbeeld fysiotherapie) aanvullend te verzekeren.

4. Vraag zorgtoeslag aan

Als student heb je bijna altijd recht op zorgtoeslag. Deze maandelijkse bijdrage van de overheid om de lagere inkomens te ondersteunen in het betalen van de zorgpremie kan oplopen tot honderden euro’s per jaar. Bereken hier hoeveel zorgtoeslag jij kan ontvangen.

5. Vergelijk meerdere zorgverzekeringen voordat je een keuze maakt

Er wordt door verzekeraars veel geconcurreerd op de premies van zorgverzekeringen. Ook verschillen verzekeraars in de prijzen die ze rekenen voor basis- en aanvullende pakketten. Het kan dus verstandig zijn om jaarlijks zorgpremies met elkaar te vergelijken en over te stappen naar een zorgverzekering met een lagere zorgpremie en een dekking die bij je past.
Alle zorgverzekeraars vergelijken?
Ga dan naar: Alle zorgverzekeraars

6. Via internet een zorgverzekering afsluiten

Er zijn een aantal zorgverzekeringen die alles via internet of mobiele applicaties regelen. Je regelt dan al je zorgzaken online. Met deze online zorgverzekeringen ben je, door een lager serviceniveau, maandelijks vaak goedkoper uit dan met een reguliere zorgverzekering.

7. Profiteer van pakketkorting

Pakketkorting krijg je bij bepaalde verzekeraars op het moment dat je daar verschillende soorten verzekeringen afsluit en dus ‘opstapelt’. De pakketkorting indien je bijvoorbeeld een zorgverzekering, inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en/of autoverzekering bij dezelfde verzekeraar afsluit kan oplopen tot zo’n 10%.

8. Zorgkeuze

Bij het afsluiten van je basiszorgverzekering bieden sommige zorgverzekeraars de keuze uit verschillende polissen. Er wordt doorgaans onderscheid gemaakt tussen budget-, natura- en restitutiepolissen. Niet alleen de wijze waarop je zorgverzekering de zorgkosten vergoedt, maar ook de keuzevrijheid uit zorgverleners wordt bepaald door het soort polis. Hoe minder keuzevrijheid, doorgaans bij de budgetpolissen, hoe lager de zorgpremie uitvalt. Indien de beperkte keuzevrijheid van de budgetpolis voldoende voor je is, kan je door het kiezen voor zo’n budgetpolis extra besparen op je zorgverzekering.

9. Bespaar op medicijnkosten

Zorgverzekeraars kunnen afspraken maken met huisartsen en apotheken over het vergoeden van bepaalde medicijnen. Wanneer je medicijnen voorgeschreven krijgt of ophaalt is het verstandig om te controleren of dit de medicijnen zijn die vergoed worden door jouw zorgverzekering.

10. Bezoek alleen zorgverleners die afspraken hebben met de zorgverzekeraar

Je zorgverzekeraar heeft met bepaalde zorginstellingen afspraken gemaakt. Dit zijn de gecontracteerde zorgverleners. Wanneer je een zorgverlener bezoekt waar geen afspraken mee zijn, dan krijg je dit niet altijd vergoed. Meestal kan je een lijst van gecontracteerde zorgverleners vinden op de website van de zorgverzekeraar.
Top 5 Studenten zorgverzekeringen

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897