Budgetpolis

Vanaf 18 jaar moet iedere Nederlander verplicht een zorgverzekering afsluiten. Het uitkiezen van de voor jou goedkoopste zorgverzekering is best ingewikkeld. Wij vergelijken jaarlijks alle studenten zorgverzekeringen van Nederland zodat jij de beste keuze kan maken. Verwacht jij weinig zorgkosten te maken in het aankomende jaar? Dan zou je wel eens veel geld kunnen besparen met een budgetpolis. Maar let goed op de kleine lettertjes van de voorwaarden, als later blijkt dat je wel zorg nodig hebt kun je ineens veel duurder uit zijn.
De budgetverzekeringen zijn zeer goedkope zorgverzekeringen. Deze lage prijs betekent dat jouw verzekering minder dekt dan bijvoorbeeld een restitutiepolis. Zo kan het zijn dat je bij sommige ziekenhuizen een deel van de kosten zelf moet betalen. Maar, wat is een budgetpolis nou precies? En wat zijn de voor- en nadelen van zo’n budget zorgverzekering? Hieronder lees je meer over de budgetpolis.

Wat is een budgetpolis precies?

Het belangrijkste kenmerk van de budgetpolis is terug te vinden in de naam, ‘budget’, het is een zorgverzekering met een lage maandelijkse premie. Echter, aan deze lage premie zitten ook nadelen. Zo kun je met een budgetpolis slechts in bepaalde ziekenhuizen in Nederland geholpen worden.

Dit komt omdat zorgverzekeringen de zorg scherp inkopen bij bepaalde ziekenhuizen. Zo kan de zorgverzekeringsmaatschappij met de ziekenhuizen lage prijzen afspreken, mits de verzekeraar zijn klanten doorstuurt naar deze zorgcentra. Op deze manier kan de zorgverzekeraar zijn klanten een lage maandelijkse premie bieden en krijgen de ziekenhuizen voldoende patiënten binnen.
Een ander kenmerk van budgetpolissen is dat het contact met de zorgverzekeraar vaak alleen via internet verloopt. Hiermee bespaart de verzekeraar op personeelskosten en kan deze de zorgverzekering dus voordeliger aanbieden.

Op de websites van aanbieders van zorgverzekeringen zie je de term ‘budgetpolis’ niet snel terug. Zorgverzekeraars prefereren vaak de term ‘naturapolis’. Echter zijn het niet twee dezelfde polissen. De budgetpolis is een naturapolis, maar vaak nog een stuk goedkoper dan de naturapolis. De budgetverzekering is het goedkoopst, maar hier krijg je ook een beperkter aanbod in gecontracteerde zorgcentra voor terug. Meer informatie over de verschillende polisvormen vind je op onze hoofd pagina.

Wat zijn de voordelen van een budgetpolis?

Het belangrijkste voordeel van een budgetpolis is de scherpe prijs. Deze verzekeringen zijn de goedkoopste zorgverzekeringen in Nederland. Als je gezond bent en niet verwacht dat je veel zorgkosten gaat oplopen in het aankomende jaar kan je geld besparen met een budgetpolis.
In vergelijking met een restitutiepolis kan je met een budgetpolis al snel zo’n €25,- per maand besparen. Dit is op jaarbasis een besparing van €300,-. Verwacht wordt dat steeds meer mensen zullen overstappen naar een budgetpolis. De afgelopen jaren is de populariteit van deze verzekering ernstig toegenomen. Momenteel zijn er ruim twee miljoen Nederlanders met een budgetverzekering, dit is een op de acht Nederlanders.
Belangrijk is om te onthouden dat de prijs lager ligt dan bij bijvoorbeeld een restitutiepolis, maar de kwaliteit van de zorg die je ontvangt van hetzelfde niveau is.

Wat zijn de risico’s van een budgetpolis?

Het afsluiten van de goedkoopste versie van een zorgverzekering brengt uiteraard ook risico’s met zich mee. Het belangrijkste nadeel van een budgetpolis is de beperkte keuzevrijheid die de zorgbehoevende krijgt.
Voor mensen met een budgetpolis betekent dit dat zij soms ver moeten reizen om bij een gecontracteerd ziekenhuis behandeld te worden. Doen zij dit niet, dan kunnen ze een hoge rekening ontvangen van het zorgcentrum.
Zo kan het gebeuren dat je bij medische hulp niet naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis kunt, omdat je hier zelf een deel van de rekening moet betalen. Op de websites van zorgverzekeraars staat vaak een overzicht vermeld waarin de gecontracteerde ziekenhuizen terug te vinden zijn. Kijk voor het afsluiten van een budgetpolis dus altijd goed welke ziekenhuizen, fysiotherapeuten en apotheken bij jou in de buurt gecontracteerd zijn.
Als er meerdere verzekerden met een budgetpolis naar een ander ziekenhuis moeten uitwijken voor zorg kan dit zorgen voor lange wachtlijsten. In dit geval kan zich er een situatie voordoen waarin je moet kiezen tussen wachten op medische hulp of een gedeelte van de rekening zelf betalen.
Deze voorwaarden zijn niet van toepassing op spoedeisende hulp, in dit geval kun je wel bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis terecht.
Een andere unieke factor van de budgetpolis is dat de verzekeraar de communicatie vaak alleen online beschikbaar maakt. Houd hier dus rekening mee bij het afsluiten van een budgetpolis.

Wat als ik de rekening niet zelf kan betalen?

Wie in Nederland beschikt over een budgetpolis en vervolgens zorg afneemt bij een ziekenhuis of andere zorginstelling dat niet door de verzekering gecontracteerd is moet een gedeelte van de rekening zelf betalen. Wat dit percentage precies is hangt af van de voorwaarden van de budgetpolis. Bij sommige polissen kan dit oplopen tot wel 35%.

De rekeningen die ziekenhuizen opstellen worden opgesteld aan de hand van diagnose-behandelcombinaties (DBC). De DBC bestaat uit de kosten van de zorgspecialist en de kosten die het ziekenhuis moet maken om zorg te kunnen verlenen. Omdat van te voren niet altijd duidelijk is welk DBC-zorgproduct gedeclareerd gaat worden is het voor ziekenhuizen soms moeilijk om een inschatting te maken van de kosten. Een gevolg hiervan is dat ziekenhuizen niet altijd een secure offerte kunnen opstellen.

Als blijkt dat iemand niet in staat is om de ziekenhuisrekening te betalen kan er een betalingsregeling aan worden gegaan. Hiermee geeft het ziekenhuis de patiënt de mogelijkheid om de rekening in termijnen te betalen.
Als de rekening vervolgens alsnog niet wordt voldaan zal het ziekenhuis genoodzaakt zijn om een incassobureau in te schakelen, om ervoor te zorgen dat de rekening alsnog wordt voldaan.

Voorkom dit soort situaties door voor het afsluiten van een budgetverzekering je goed in te lezen in de polisvoorwaarden. Hier kan je alles lezen als het je niet lukt om je maandelijkse premie te betalen.

Waar moet je rekening mee houden bij het afsluiten van een budgetpolis?

Een budgetpolis kan je helpen om jaarlijks veel geld te besparen, mits je goed bent ingelezen in de voorwaarden van de verzekering. Volg onderstaande stappen bij het afsluiten van een budgetverzekering om goed geïnformeerd een keuze te kunnen maken.

  • Denk na over de zorg die je nodig hebt. Het is onmogelijk om precies te weten hoeveel zorg je in het aankomende jaar nodig zult hebben. Wel kun je een indicatie maken van de kosten die je zal maken. Maak je veel gebruik van de tandarts en fysiotherapeut? Heb je ingrijpende operaties gepland staan volgend jaar?
  • Zoek goed uit wat de zorgcentra bij jou in de buurt precies vergoeden. Als je specifieke zorg nodig hebt is het handig om uit te zoeken of deze behandelingen worden vergoed bij instellingen bij jou in de buurt. Houd ook rekening met jouw woonplaats. Als je in de randstad woont zal er meer aanbod zijn in gecontracteerde zorginstellingen dan wanneer je in uithoeken van het land woont.
  • Neem altijd goed de voorwaarden van de budgetpolis door, zodat je in de toekomst niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
  • Als je verwacht dat je in het aankomende jaar specifieke behandelingen nodig zult hebben is het verstandig om de wachtlijsten voor deze behandelingen bij de gecontracteerde zorginstellingen na te gaan. Dit voorkomt situaties waarin je onnodig lang zal moeten wachten op zorg.
  • Tot slot, houd er ook rekening mee dat ziekenhuizen die niet gecontracteerd zijn niet altijd van te voren een indicatie van de kosten kunnen geven. Zorg is een maatproduct en is voor ieder persoon anders.

We hebben uiteen gezet wat de voordelen en de risico’s zijn van een budgetpolis. Zijn er voor jou meer voordelen dan risico’s en wil je een budgetpolis afsluiten, kijk dan op onze pagina met een overzicht van de meest afgesloten zorgverzekeringen. Hierop staan zowel budgetpolissen, andere naturapolissen en restitutiepolissen.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897