Buitenland

Indien je voor een korte vakantie of langere tijd naar het buitenland afreist, is het belangrijk stil te staan bij de dekking van je zorgverzekering in het buitenland op het moment dat je medische zorg nodig hebt. Afhankelijk van je reisdoel en verblijfsduur kunnen verschillende verzekeringen dekking voor eventuele (noodzakelijke) medische kosten in het buitenland bieden. Waar moet je daarbij op letten? In onderstaand artikel zal duidelijk worden in hoeverre zorg in het buitenland vanuit je basiszorgverzekering wordt vergoed en welke zaken je aanvullend kan verzekeren.

Alle zorgverzekeringen vergelijken met
buitenland werelddekking

Dekking zorgverzekering buitenland

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ga je naar het buitenland voor vakantiedoeleinden of om daar tijdelijk te studeren? Zolang je niet langer dan een jaar in het buitenland zal verblijven, daar gaat werken of een betaalde stage gaat lopen blijft je Nederlandse zorgverzekering gewoon doorlopen. Is dit wel het geval? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank om te bepalen wat de gevolgen zijn voor je zorgverzekering.

Basispakket

Vanuit het basispakket van je zorgverzekering krijg je in het buitenland spoedeisende medische zorg vergoed tot maximaal het Nederlandse marktconforme tarief dat wordt gehanteerd voor de behandeling. In veel gevallen kan overigens, met toestemming van je zorgverzekeraar, ook niet spoedeisende zorg voor vergoeding in aanmerking komen.

In veel landen liggen de tarieven voor zorg hoger, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten maar ook dichterbij huis in landen als Zwitserland, Luxemburg of Noorwegen. Het verschil in tarief, dat in bepaalde gevallen om forse bedragen gaat, wordt niet door je basiszorgverzekering vergoed. Een voorbeeld:

In de Verenigde Staten liggen de zorgkosten gemiddeld tien keer hoger als in Nederland. Heb je bijvoorbeeld een insectenbeet opgelopen en dien je de huisartsenpost te bezoeken? In Nederland zou je dat ongeveer €130,- kosten, terwijl je in de Verenigde Staten een rekening van €1.400,- voorgeschoteld krijgt. Het verschil van €1.270,- dien je uit eigen zak te betalen. Reden temeer om een aanvullende verzekering af te sluiten!

Aanvullende zorgverzekering

Omdat niet alle buitenlandse zorg vergoed wordt door het basispakket kan je ervoor kiezen om bepaalde zorg aanvullend te verzekeren. De zorgverzekeraars bieden deze zorg in het buitenland vaak aan in algemene pakketten waarmee je ook andere vergoedingen (bijvoorbeeld fysiotherapie) ontvangt. Andere zorgverzekeraars bieden losse buitenland modules om je aanvullend te verzekeren. Zaken die een aanvullende zorgverzekering meestal dekt zijn:

  • Alle spoedeisende zorg in het buitenland boven het Nederlandse marktconforme tarief;
  • Vaccinaties voor je reisbestemming (dit wordt niet vergoed door het basispakket en ook niet door de reisverzekering)
  • Vergoedingen voor geplande zorg in het buitenland boven het Nederlandse marktconforme tarief voor de behandeling.

Vergoedingen buitenland zorg

In onderstaand overzicht van studenten zorgverzekeringen kan je verschillende aanvullende pakketten en modules met dekking voor aanvullende medische zorg in het buitenland vergelijken.

Stage in het buitenland

Kan je gewoon je Nederlandse zorgverzekering aanhouden op het moment dat je gaat stage lopen in het buitenland? Over het algemeen blijft je zorgverzekering geldig, echter krijg je alle medische zorg maximaal tot het Nederlandse marktconforme tarief voor de behandeling vergoed. Ook het wel of niet ontvangen van een stagevergoeding, duur van je verblijf en je leeftijd zijn van invloed op de geldigheid van je Nederlandse zorgverzekering.

Lees hier meer informatie over stage in het buitenland.

Studeren in het buitenland

Een tijd studeren in het buitenland is een verrijkende ervaring. Belangrijk is voor je studietijd de geldigheid en dekking van je verzekeringen goed te regelen. Ga je alleen studeren en verblijf je niet langer dan een jaar in het buitenland? Dan blijf je gewoon verzekerd via je Nederlandse zorgverzekering. Je krijgt echter de medische kosten vergoed tot aan het Nederlandse tarief voor de behandeling. Bij studie in het buitenland is de geldigheid van je zorgverzekering bovendien afhankelijk van je leeftijd en of je daar een betaalde bijbaan gaat verrichten.

Lees hier meer informatie over studeren in het buitenland.

Werken in het buitenland

Ga je (tijdelijk) werken in het buitenland? Het land waar je wilt gaan werken, de periode dat je daar zal verblijven en het type werkzaamheden zijn bepalend voor het feit of je Nederlandse zorgverzekering geldig blijft.

Meer informatie vind je op de pagina over werken in het buitenland.

Vrijwilligerswerk in het buitenland

Welke verzekeringen zijn belangrijk voor vrijwilligerswerk in het buitenland? Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig en afhankelijk van onder meer de duur van je vrijwilligerswerk. Ook is het belangrijk na te gaan of je gezien de duur van je vrijwilligerswerk ingeschreven kan blijven bij de BRP (Basisregistratie Personen) bij je plaatselijke gemeente.

Meer informatie vind je op de pagina over vrijwilligerswerk in het buitenland.

Ziek in het buitenland

Je wordt ziek tijdens je verblijf in het buitenland. Waar kan je terecht voor medische zorg voor zowel spoedeisende- als niet spoedeisende gevallen? En in hoeverre wordt deze medische zorg vergoed vanuit je zorg- of reisverzekering?

Lees hier wat te doen wanneer je ziek in het buitenland wordt.

EHIC (European Health Insurance Card)

Met de EHIC heb je recht op de medische zorg die voor jou van toepassing is als je tijdelijk naar het buitenland gaat. Als je deze kaart aan dokters, apothekers, ziekenhuizen en anders hulpverleners laat zien, dan weten zij dat de rekening betaald wordt door je zorgverzekeraar. Elke student die een basiszorgverzekering heeft afgesloten kan de EHIC gratis aanvragen. Tegenwoordig staat de EHIC ook vaak standaard afgedrukt op de achterkant van je zorgpas. Hieronder staat een overzicht van de belangrijkste zaken met betrekking tot de EHIC:

  • Je kunt de EHIC aanvragen via de website van je zorgverzekeraar;
  • De EHIC kan je niet uitlenen;
  • Nadat je aanvraag ingediend is, kun je de kaart binnen 4 werkdagen thuis verwachten;
  • De EHIC is alleen geldig in landen die binnen de Europese Unie vallen en de volgende landen: Australië, IJsland, Liechtenstein, Macedonië, Noorwegen, Zwitserland.

Vaccinaties

Indien je op reis gaat is het voor bepaalde bestemmingen belangrijk te checken of je jezelf moet vaccineren. Waar vind je informatie over de noodzakelijke vaccinaties voor jouw bestemming? En worden je vaccins vergoed door je zorg- of reisverzekering?

Meer informatie vind je op de pagina over vaccinaties.

Nut van een reisverzekering

Niet alleen een aanvullende zorgverzekering biedt dekking voor aanvullende zorgkosten boven het Nederlandse marktconforme tarief in het buitenland: naast een aanvullende zorgverzekering is het ook mogelijk om een reisverzekering af te sluiten. Bepaalde kosten, bijvoorbeeld de kosten van een medische behandeling in het buitenland boven het Nederlandse marktconforme tarief, vallen in de regel niet onder de dekking van het basispakket van je zorgverzekering. Dit wordt vaak wel gedekt door een reisverzekering. Je hebt de keuze uit een kortlopende of een doorlopende reisverzekering. Ga je voor een lange tijd naar het buitenland? In dat geval kan een globetrotterverzekering interessant zijn!

Lees hier meer over het nut van een reisverzekering.

Dubbel verzekerd

Het is handig om in gedachten te houden dat bepaalde zaken mogelijk bij zowel een aanvullende zorgverzekering als een reisverzekering kunnen zijn gedekt. Aangezien je voor alle zaken die gedekt zijn natuurlijk betaalt, is het zeker aan te raden om goed uit te zoeken welke zaken je daadwerkelijk nog wilt verzekeren met een reisverzekering en welke al verzekerd zijn in je aanvullende zorgverzekering. Op deze manier zorg je ervoor dat je niet dubbel verzekerd raakt en ook dus niet dubbel betaalt!

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.nederlandwereldwijd.nl
  • www.zorgverzekeringslijn.nl

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897