Print icon

Studeren

Heb je alleen een Nederlandse basiszorgverzekering en word je ziek in het buitenland? In dat geval krijg je alleen de zorgkosten vergoed tegen het tarief dat in Nederland geldt. Kom je erachter dat de zorgkosten in het land waar je gaat studeren hoger liggen, dan is het verstandig om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Ben je ook aanvullend verzekerd? Bekijk dan of jouw aanvullende verzekering of module buitenlanddekking heeft. De meeste aanvullende zorgverzekeringen bieden namelijk een vergoeding tegen de (soms hogere) lokale tarieven in het land waar je verblijft.

Ga je langer dan een jaar in het buitenland studeren? Dan kan je de Nederlandse zorgverzekering niet aanhouden. In dit geval kan je het beste een globetrotterverzekering afsluiten met volledige medische dekking. Allianz Global Assistance is een voorbeeld van een dergelijke verzekering. Ook van belang is of je naast je studie in het buitenland gaat werken, ook als je slechts een bijbaantje neemt. Het kan dan namelijk zo zijn dat je de Nederlandse zorgverzekering niet aan kan houden.

Is mijn huidige Nederlandse zorgverzekering geldig tijdens mijn studie in het buitenland?

In de onderstaande tool kan je door de vragen met ja/nee te beantwoorden checken of je huidige zorgverzekering geldig is tijdens je studie in het buitenland.

Zorgverzekeringskaart

Ga je studeren of stage lopen in een land binnen de EU, dan kan je een Europese verzekeringskaart (EHIC) aanvragen bij jouw verzekeraar. Indien je medische zorg in het buitenland nodig hebt, kan je deze kaart laten zien als bewijs dat je een zorgverzekering hebt. Ga je naar een land buiten de EU? Vraag dan eerst aan jouw zorgverzekeraar of mogelijke zorgkosten in dit land worden vergoed.

Zorginstelling in het buitenland

Heb je regelmatig in het buitenland medische zorg nodig? Dan is het verstandig om van te voren te onderzoeken of er een zorginstelling in de buurt is van jouw verblijfplaats. En of deze zorginstelling door de lokale overheid wordt erkend. De kans bestaat dat jouw zorgverzekering de zorgkosten van een particuliere zorgverlener niet vergoedt.