Vaccinaties

Ga je op vakantie of in het buitenland studeren of stage lopen dan is het verstandig om van te voren te checken of je vaccinaties nodig hebt. Bij vaccineren worden er verzwakte ziekteverwekkers in je lichaam gespoten en deze ziekteverwekkers zetten je lichaam aan tot het maken van afweerstoffen. Hierdoor wordt je lichaam immuun gemaakt voor deze ziekteverwekkers. Op deze manier kan je voorkomen dat je ziek wordt op vakantie. Voor sommige landen zijn vaccinaties verplicht, heb je deze vaccinaties niet dan kom je het land niet binnen. Voor de meeste landen worden vaccinaties alleen aangeraden.

Worden reisvaccinaties vergoed door je zorgverzekering?

Wordt er geadviseerd om je voor een bepaald land te laten vaccineren, dan kun je dit maar beter doen. Reisvaccinaties worden helaas niet vanuit de basiszorgverzekering vergoed. Vaak worden ze wel vergoed via de aanvullende zorgverzekering. Het verschilt per verzekeraar welk percentage ze van je vaccinaties vergoeden. Zoek dit uit voordat je op vakantie gaat en voordat je je laat vaccineren. Weet dat de kosten van de vaccinaties sowieso niet worden vergoed door een reisverzekering.

Bekijk de vergoeding van vaccinaties vanuit de aanvullende zorgverzekering op onze pagina vergoeding vaccinaties.

Welke reisvaccinaties heb je nodig?

Ga je op vakantie of studeren in het buitenland, dan is het is belangrijk dat je weet welke vaccinaties je van te voren nodig hebt voor een onbezorgd verblijf over de grens. Op de website van de GGD kan je vinden welke vaccinaties per land worden geadviseerd. Naast vaccinaties kunnen zij ook andere adviezen geven om onbezorgd op reis te gaan. Zo is het in veel landen raadzaam om een klamboe mee te nemen. Naast de GGD zijn er nog meer organisaties die hierover informatie geven. Kies altijd een betrouwbare partij uit om te zorgen dat je de juiste informatie ontvangt.

Voor welke ziektes moet je meestal vaccinaties halen?

Zodra je de wereld over gaat reizen, kom je op veel plaatsen dezelfde soort ziekten tegen waarvoor het raadzaam is om vaccinaties te halen. Hieronder zie je de meest voorkomende ziektes, wat de symptomen zijn en hoe je besmet kan raken.

Difterie, Tetanus en Polio (DTP)

  • Difterie wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte kan worden overgedragen door hoesten. Eén tot vier dagen nadat je besmet bent, ontstaat moeite met slikken en een zere keel. Ook kun je misselijk worden, lichte koorts en hoofdpijn krijgen. Door de ziekte worden de slijmvliezen van je keel gevaarlijk dik en je luchtwegen worden geblokkeerd. Daarnaast maakt de difteriebacterie gifstoffen aan die je hartspier en zenuwstelsel kunnen beschadigen. Zonder behandeling kan de ziekte dodelijk zijn.
  • Tetanus wordt net zoals difterie veroorzaakt door een bacterie. De tetanusbacterie zit in vuil en aarde, mensen kunnen elkaar niet besmetten met tetanus. De bacterie treedt meestal het lichaam binnen door een wondje. Stijfheid en spierkramp ontstaan hierna, meestal rond het wondje maar dit kan uitbreiden.
  • Polio wordt overgebracht door een virus. Dit kan zowel via de ontlasting als door speeksel. Veel mensen merken weinig van deze ziekte, een klein deel krijgt wat vage klachten. Bij een zeer klein percentage mensen treden spierverlammingen op die blijvend zijn.

Gele koorts

Gele koorts wordt door muggen overgebracht en kan dodelijk zijn. Ongeveer drie tot zes dagen nadat je geïnfecteerd bent, krijg je hoofdpijn, koorts, spierpijn en word je misselijk. Een vaccinatie tegen gele koorts is erg verstandig wanneer je naar een gebied afreist waar deze ziekte voorkomt. Wanneer je gevaccineerd bent tegen gele koorts ben je tien jaar beschermd tegen deze ziekte.

Hepatitis A

Wanneer je Hepatitis A oploopt, krijg je een leverontsteking. De klachten treden ongeveer een maand na besmetting op. Je krijgt griepachtige verschijnselen en soms ook geelzucht. Na een paar weken ben je van de ergste klachten af, helaas kan je nog enkele maanden extreem moe blijven. Het virus kan worden opgelopen door slechte hygiëne. Helaas is ook bij goede hygiëne niet uit te sluiten dat je het virus oploopt. Een vaccin halen tegen deze ziekte wordt dan ook zeker aangeraden wanneer je naar een gebied reist waar Hepatitis A voorkomt.

Malaria

Malaria komt helaas nog veel voor wereldwijd en je kan je er niet tegen laten vaccineren. Malaria is een ziekte die overgebracht wordt door muggen, maar wordt veroorzaakt door parasieten. Malaria is een ernstige ziekte en je kunt er zelfs aan overlijden. Doordat er nog geen vaccinaties bestaan, probeert men malaria te voorkomen door tabletten te slikken. Deze tabletten moet je tijdens en na de periode dat je in een gebied verblijft waar malaria heerst slikken.

Malariatabletten kunnen worden voorgeschreven door je huisarts, GGD of door een vaccinatiebureau. Vanuit de basiszorgverzekering en reisverzekering worden malariatabletten helaas niet vergoed. Bepaalde aanvullende zorgverzekeringen vergoeden malariatabletten wel volledig of tot een bepaald percentage of bedrag.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897