Nut van een reisverzekering

Wat is het nut van een reisverzekering als je al een zorgverzekering hebt? Als je naar het buitenland gaat, wil je ervoor zorgen dat je voor zoveel mogelijk medische kosten verzekerd bent. De zorgkosten in het buitenland liggen namelijk vaak veel hoger dan in Nederland. Wij leggen je uit welke verzekering welke medische kosten vergoedt en we geven tips wat voor jouw persoonlijke situatie een goede keuze is.

Basiszorgverzekering voldoende in het buitenland?

Iedere Nederlander is verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Met deze basiszorgverzekering heb je recht op spoedeisende hulp in het buitenland. Hierdoor kan het een overbodige luxe lijken om voor zorgkosten een reisverzekering af te sluiten. Toch valt dit aan te bevelen, omdat je basis zorgverzekering de kosten vergoedt naar Nederlandse tarieven.

Stel dat je in Zwitserland je arm breekt en een operatie nodig hebt. Deze zorg valt onder spoedeisende hulp en zal dus in principe vergoed worden door je basiszorgverzekering. De operatie aan je arm kost in Nederland € 1.800,-,  maar in Zwitserland € 3.300,-. Dan krijg je door je basis zorgverzekering maar maximaal € 1.800,- vergoed of nog minder na aftrek van je eigen risico.

Ga je op vakantie naar een land waar de gezondheidszorg duurder is dan in Nederland, zoals Zwitserland, Amerika, Canada of Japan, dan is het zeer verstandig om een reisverzekering af te sluiten die buitenlandse zorgkosten dekt.

Aanvullende dekking buitenland zorg

Heb je naast je basiszorgverzekering ook een aanvullende zorgverzekering, dan kan buitenlanddekking uitkomst bieden. Bij veel aanvullende zorgverzekeringen wordt namelijk een hoger bedrag dan het Nederlandse tarief vergoed. Hoeveel dit is verschilt per verzekeraar. Helaas kan je niet vlak voor vakantie een aanvullende zorgverzekering afsluiten, dit kan in de meeste gevallen maar eenmaal per kalenderjaar.

Heb je een aanvullende zorgverzekering, dan betaal je wanneer je in het buitenland gebruik maakt van zorg je eigen risico. Daarnaast dekt een aanvullende zorgverzekering meestal geen noodhulpverlening. Hieronder vallen een reddingsoperatie, vervoer van gezinsleden of repatriëring vanwege een overlijdensgeval. Natuurlijk hoop je hier nooit gebruik van te maken, toch is het wel goed om hiervoor verzekerd te zijn omdat dit hele dure aangelegenheden zijn.

Wat is een reisverzekering precies?

Ga je naar het buitenland en besluit je een reisverzekering af te sluiten, dan is het goed om te weten dat een reisverzekering uit meerdere onderdelen bestaat. De basisdekking zorgt voor hulp in het geval van calamiteiten en daarnaast vergoeden de meeste reisverzekeringen standaard schade aan spullen en bagage. Naast de basisdekking kan je ook kiezen voor het onderdeel medische zorg. Wanneer je hiervoor kiest, kun je vaak het eigen risico van je zorgverzekering meeverzekeren. In tegenstelling tot een zorgverzekering kun je een reisverzekering elk moment afsluiten. Dit kan gelukkig dus ook last minute. Let bij het afsluiten van een reisverzekering erop of je er eentje afsluit met Europa- of werelddekking. Ga je een gevaarlijke sport beoefenen of op wintersport? Vergeet dan ook niet om dit onderdeel in je reisverzekering mee te nemen.

Welke verzekeringen heb je nodig?

Heb je alleen een basiszorgverzekering, dan ben je in het buitenland verzekerd voor spoedeisende hulp in het buitenland naar Nederlandse tarieven. Wanneer je op vakantie gaat naar Frankrijk of Spanje, kan dit voldoende zijn, al neem je wel een financieel risico. Ga je op vakantie gevaarlijke sporten beoefenen? Dan is het sowieso verstandig om je extra te verzekeren. Ga je naar een land waar de zorgkosten erg hoog zijn, zoals Amerika, dan is een reisverzekering met medische kostendekking een absolute aanrader.

Heb je een basis- en aanvullende zorgverzekering, dan ben je in de meeste gevallen voldoende verzekerd. Lees de voorwaarden van je verzekering goed door om er zeker van te zijn dat je voldoende verzekerd op vakantie gaat. Besef daarnaast dat je met een basis- en aanvullende zorgverzekering alleen verzekerd bent voor medische zorg. Een reisverzekering is sowieso handig voor het verzekeren van bijvoorbeeld je bagage.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897