Print icon

Extra diensten van zorgverzekeraar

Naast de gebruikelijke dekking die je zorgverzekeraar vergoedt als je ziek wordt, levert je zorgverzekeraar nog extra diensten. Deze diensten verschillen per zorgverzekeraar. Het is natuurlijk erg interessant om te weten wat je zorgverzekeraar nog meer voor jou kan betekenen. Hieronder vind je de zaken waar je zorgverzekeraar je extra bij kan helpen.

Hulp bij vinden van juiste behandelmethode

Je verzekeraar kan je in geval van ziekte bijstaan in het vinden van de juiste behandelmethode voor jouw klachten. Je kunt dan samen kijken naar de voor- en nadelen van deze behandelmethode en in welk ziekenhuis je deze behandeling het beste kunt laten doen.

Wachtlijstbemiddeling

In sommige gevallen kan het voorkomen dat je op een wachtlijst wordt geplaatst voor een behandeling. Vaak is dit vervelend omdat je te allen tijde graag zo snel mogelijk behandeld wil worden. Als dit het geval is kun je de verzekeraar vragen je te helpen bij het zoeken naar een oplossing. De verzekeraar kan dan voor jou bemiddelen en kijken waar je het snelst behandeld kunt worden.

Aanvragen second opinion

Als je het niet eens bent met een uitslag van een deskundige, is het in de gezondheidszorg altijd mogelijk om een second opinion aan te vragen. Dat betekent dus dat je nog een keer een onderzoek laat doen en een deskundige vraagt om zijn of haar mening en een diagnose te maken.

In de meeste gevallen zijn de diagnoses van deskundigen erg betrouwbaar en zal deze dus niet veel verschillen van het eerste onderzoek. Alleen als je echt twijfelt aan de eerste diagnose of als er ingrijpende keuzes van af hangen, zou je een second opinion kunnen overwegen. Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook. De second opinion is er ook om er helemaal zeker van te zijn dat je niets mankeert.

Jaarlijkse check up

Bij een jaarlijkse check up kun je jezelf laten onderzoeken op de meest voorkomende diagnoses in je eigen leeftijdscategorie. Bij studenten wordt dan over het algemeen het BMI en de bloeddruk gemeten. Vaak worden dan ook een uitstrijkje en mammografie (afbeelding van de borstklier) gemaakt. Daarbij komt nog een urineonderzoek en een glucosemeting. Zou je dit graag willen? Dan kun je om advies vragen bij je zorgverzekeraar.

Sport- en beweegadvies

Als je vragen hebt op het gebied van sport, bewegen en gezondheid, dan kun je een sportmedisch onderzoek laten doen. Dit onderzoek meet zaken als je lengte en je vetpercentage. Daarbij wordt er ook gekeken naar je suiker- en cholesterolgehalte in je bloed.

Vervolgens wordt er, aan de hand van vragenlijsten en het onderzoek, een advies gegeven. In de meeste gevallen krijg je hier korting voor via je zorgverzekeraar. Verder kun je via je zorgverzekeraar ook vaak andere kortingen krijgen voor verschillende activiteiten en sportscholen.

Online services

Zorgverzekeraars bieden ook steeds meer online services. Zo kun je tegenwoordig bijna alle zaken omtrent je verzekering online regelen en afsluiten. Ook kun je mobiele applicaties  downloaden voor op je smartphone. Deze apps zijn vaak gericht op het geven van informatie. Je hebt ook apps waarmee je, jouw zorgkosten kan melden. Verder kunnen deze apps je inzicht geven in je persoonlijke gegevens en kan je hierin wijzigingen doorvoeren.