Vergoeding hulpmiddelen school

De meeste onderwijsinstellingen hebben tegenwoordig speciale voorzieningen voor studenten met een beperking of handicap. Wanneer jij bijvoorbeeld moeite hebt met het verstaan van colleges of het zonder rolstoel geen dag op de universiteit volhoudt, dan kan je hier hulpmiddelen voor gebruiken. De aanvraag van deze hulpmiddelen moet je zelf verzorgen. Je vindt in dit artikel alle informatie over waar en hoe je dit regelt.

Wat wordt er vergoed?

Wanneer je een beperking of handicap hebt, dan heb je soms bepaalde hulpmiddelen nodig om je te ondersteunen tijdens je studie aan een onderwijsinstelling. Je kunt hierbij denken aan een speciale tafel, een rolstoel, een brailleleesregel, een doventolk of aanpassingen aan je auto/fiets. Deze hulpmiddelen zijn vaak niet standaard op je onderwijsinstelling aanwezig. Je moet deze daarom soms zelf verzorgen. Hiervoor is het vaak mogelijk om een vergoeding te krijgen, zodat je niet zelf voor de kosten opdraait. Voorwaarde is wel dat het om meeneembare hulpmiddelen of aanpassingen aan jouw spullen/vervoer gaat en niet een aanpassing is die gedaan moet worden aan het schoolgebouw.

Wie vergoedt mijn hulpmiddelen?

Een groot aantal hulpmiddelen voor onderwijsvoorzieningen worden vergoed vanuit de overheid. Bij welke instantie je precies terecht kunt voor deze vergoeding is afhankelijk van jouw situatie. De mogelijkheden zijn:

  • Op dit moment volg je een opleiding op mbo, hbo of universiteit niveau: vraag de vergoeding aan via het UWV
  • Op dit moment volg je basisonderwijs, voortgezet onderwijs of speciaal onderwijs: vraag de vergoeding aan via het Wmo-loket van je gemeente
  • Je gebruikt de hulpmiddelen zowel voor school als voor thuis: vraag de vergoeding aan via het Wmo-loket van je gemeente
  • Je hebt hulpmiddelen nodig vanwege stotteren of dyslexie, een prothese of een communicatiemiddel: vraag de vergoeding aan via je zorgverzekeraar

Aanvraag via UWV

Wanneer jouw aanvraag via het UWV gaat, dan kan je dit eenvoudig online doen. Op de website van het UWV kun je met je Digi-D inloggen en het aanvraagformulier ondersteuning bij het volgen van onderwijs invullen. Houd hiervoor je burgerservicenummer en rekeningnummer bij de hand. Een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Schaf de hulpmiddelen niet vooraf aan, je krijgt dan geen vergoeding. Het UWV bestelt de hulpmiddelen voor jou of geeft aan waar jij ze kunt bestellen nadat je aanvraag is goedgekeurd
  • Ben je ouder dan 30 jaar? Dan wordt je aanvraag behandeld als voorziening voor werk in plaats van voor onderwijs
  • Het UWV beslist normaal binnen 8 weken over je aanvraag, maar soms moet er extra onderzoek gedaan worden. Hierover ontvang je dan bericht

Het UWV vergoedt geen hulpmiddelen voor huiswerk en dyslexie, persoonlijke begeleiding of hoorhulpmiddelen. Hiervoor kun je soms een vergoeding krijgen via je zorgverzekeraar. Neem in die gevallen altijd even contact op met je zorgverzekeraar om de mogelijkheden te bepreken.

Aanvraag via de gemeente

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is een wet waarin persoonlijke zorg voor burgers is geregeld. Deze wet wordt uitgevoerd door de gemeenten. Iedere gemeente heeft daarom een speciaal Wmo-loket waar jij met je al je vragen terecht kunt. Vaak kun je telefonisch of via het spreekuur je situatie aankaarten. Vervolgens zorgt de gemeentemedewerker dat jouw proces gestart wordt en je individuele begeleiding krijgt.

Vervoer naar school

Ook wanneer je speciaal vervoer nodig hebt om bij je onderwijsinstelling te komen kun je dit aanvragen via de gemeente of het UWV. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden: tot en met de middelbare school wordt het vervoer geregeld via de gemeente en in geval van hoger onderwijs via het UWV. Het UWV kan voor jou bijvoorbeeld een scootmobiel, brommer, taxikostenvergoeding of bruikleenauto verzorgen. Moet je verder reizen voor een stage? Ook dat wordt mogelijk door het UWV geregeld en vergoed.

Soorten rolstoelen voor schoolgebruik

Wanneer je een rolstoel aanvraagt om te gebruiken op school moet je een keuze maken, er is namelijk een groot aantal verschillende soorten rolstoelen. Welke rolstoel voor jou geschikt is, is afhankelijk van jouw beperking. De keuzes die je moet overwegen zijn:

  • Is de rolstoel voor intensief gebruik of slechts incidenteel?
  • Ben je zelf in staat om de rolstoel voort te bewegen of is een elektrisch systeem nodig?
  • Wordt de rolstoel zowel binnen als buiten gebruikt?

Via de Hulpmiddelenwijzer van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kun je een overzicht vinden van alle opties in de keuzewijzer voor de juiste rolstoel.