Zorgverzekering Keuzehulp


Stap voor stap de beste zorgverzekering

Waar moet je op letten als je een studenten zorgverzekering afsluit? Om het je zo makkelijk mogelijk te maken hebben we de Keuzehulp Tool ontwikkeld. Hierin kun je eenvoudig aangeven welke zorg belangrijk voor je is en loodsen we je in zes stappen door de belangrijkste keuzes heen. Op het einde van de Keuzehulp kom je terecht in onze zorgvergelijker.

Zorgverzekeringspremie

Ga je een zorgverzekering afsluiten dan is het goed om te weten dat je alleen verplicht bent om een basiszorgverzekering af te sluiten en dat de dekking van deze verzekeringen bij elke verzekeraar gelijk is: dit wordt namelijk door de overheid bepaald. Hoe kan het dan toch dat de premies verschillen? Dit komt omdat de volgende zaken wel wisselen per verzekeraar:

  • Soort polis (budgetpolis, naturapolis of restitutiepolis)
  • Kwaliteit zorgverzekeraar (bereikbaarheid klantenservice, snelheid uitkeren declaraties etc.)

Naast de basiszorgverzekering kun je kiezen voor een aanvullend pakket, dit is niet verplicht en de dekking en prijzen wisselen dan ook per verzekeraar

Soort polis

Voor wat betreft de basiszorgverzekering heb je de keuze uit verschillende soorten polissen, te weten:

De budgetpolis is de meest goedkope polis, wanneer je hiervoor kiest moet je er rekening mee houden dat je niet bij elke zorgverlener terecht kunt (als je wil dat de zorg vergoed wordt). Hetzelfde geldt voor de naturapolis, al heb je met een dergelijke polis wel veel meer keuzevrijheid. Wil je naar elke zorgverlener toe kunnen gaan en je geen zorgen hoeven maken over de eventuele rekening? Kies dan voor de restitutiepolis. Wel kan het zijn dat bij de restitutiepolis de factuur niet direct naar de zorgverzekeraar gaat, maar dat je deze voor dient te schieten.

Kwaliteit van de zorgverzekeraar

Veel verzekeraars die een budgetpolis aanbieden, hebben als enige contactmogelijkheid de app. Vind je dit vervelend, dan kan dit een reden zijn om niet voor een budgetpolis te kiezen. Ook varieert het per verzekeraar hoe je declaraties in kunt dienen en hoe snel je het geld op je rekening hebt staan. Bekijk de beoordelingen en recensies bij een verzekeraar om te kijken of de kwaliteit aansluit bij je wensen.

Besparen op je zorgverzekering

Voor veel studenten is de maandelijkse zorgpremie een flinke hap uit hun budget, ook wanneer je zorgtoeslag ontvangt. Hoe kun je nu besparen op je zorgverzekering? Wij zetten een aantal mogelijkheden op een rijtje.

Eigen risico

Door te kiezen voor een hoger eigen risico kun je flink besparen op je zorgverzekering. Het verplichte eigen risico is in 2024 €385,-, maar je kunt het eigen risico vrijwillig verhogen met maximaal € 500,- tot een bedrag van €885,-. Door hiervoor te kiezen, kun je zo’n €20,- per maand besparen. Besef wel dat als je zorg nodig hebt, je de €885,- wel moet kunnen betalen. Dit geldt niet voor alle zorg, een bezoek aan de huisarts is vrijgesteld van het eigen risico.

Polis type

Zoals hierboven aangegeven is de budgetpolis de goedkoopste basiszorgverzekering, echter ga je met een dergelijke zorgverzekering naar een zorgverlener die niet gecontracteerd is door je zorgverzekeraar dan krijg je de zorg niet vergoed. Het afsluiten van een budgetpolis kan een voordelige keuze zijn, maar het is dan wel raadzaam om te checken of je zorgverleners vergoed worden door je polis. Is dit niet het geval dan kan het toch voordeliger zijn om een naturapolis (die een ruimere dekking heeft) of eventueel een restitutiepolis af te sluiten.

Aanvullend

Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht en dus lijkt het wellicht goed om hierop te bezuinigen als je niet meer kosten wil maken. Echter, het kan zijn dat je met een aanvullende zorgverzekering geld ‘verdient’: maak je bijvoorbeeld gebruik van anticonceptie, de fysiotherapeut en/of alternatieve zorg? Dan kan het zomaar zijn dat het voordeliger is om een aanvullend pakket af te sluiten dan dat je dergelijke zorg uit eigen zak betaalt.

Betalen

Bij veel verzekeraars kun je korting krijgen op je premie als je de jaarpremie in één keer betaalt. Vraag na of dit ook ook zo is bij de zorgverzekeraar die jij op het oog hebt en of er eventueel andere kortingsmogelijkheden zijn.

Mondzorg

Mondzorg wordt niet vergoed door de basiszorgverzekering, op enkele zeer bijzondere gevallen na. Moet of wil je toch op regelmatige basis naar de tandarts, dan kan het verstandig zijn om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Bekijk de verschillende tandartsverzekeringen goed, een tandartsverzekering verzekert namelijk tot een maximaal tarief en vaak maar een bepaald percentage.

Heb je nog een beugel of verwacht je er eentje nodig te hebben? Dit wordt bij de meeste verzekeraars weer door andere aanvullende pakketten vergoed dan de tandartsverzekering. Verwacht je orthodontiekosten, let dan op of de aanvullende pakketten die dit dekken wachttijden hebben en/of acceptatievragen stellen.

Expertise

Gezicht linda  van Reenen - ZorgexpertWij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Linda van Reenen heeft de informatie op deze pagina gecontroleerd. Zij is specialist op het gebied van studenten verzekeringen.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo uitgebreid mogelijk te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een zorgverlener.

We zijn gecertificeerd door keurmerk:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897