Print icon

Opzeggen zorgverzekering

Ben je van plan je zorgverzekering op te zeggen? Dan is het belangrijk op een aantal zaken te letten alvorens je hiertoe overgaat. Het opzeggen van je zorgverzekering kan je elk jaar doen. Je dient dan voor 1 januari van het nieuwe jaar je oude zorgverzekering op te zeggen. Je zorgverzekeraar zal je elk jaar voor 19 november informeren over de nieuwe voorwaarden die het komende jaar zullen gaan gelden. Dat is goed moment om je huidige zorgverzekering nog eens kritisch onder de loep te nemen.

Ga naar onze top 5 zorgverzekeringen en sluit binnen 2 minuten studenten zorgverzekering af

Top 5 Studenten zorgverzekeringen

Geldt dat ook voor mijn aanvullende verzekering?

Wat niet gebonden is aan een vaste termijn, is het opzeggen van je aanvullende verzekering. Wanneer je precies van aanvullende verzekering kan wisselen, is sterk afhankelijk van je zorgverzekeraar en wat in de polisvoorwaarden is overeengekomen.

Indien je besluit je basiszorgverzekering op te zeggen, ben je niet verplicht je aanvullende verzekering ook op te zeggen. Je kan je basispakket en aanvullend pakket bij twee verschillende verzekeraars hebben. Let daarbij wel op of je een administratieve opslag moet betalen. Zo voorkom je dat je 20% tot 50% extra bovenop je premie moet betalen.

Bovendien hanteren veel verzekeraars de voorwaarde dat indien je de basisverzekering opzegt ook automatisch je bij deze verzekeraar ondergebrachte aanvullende verzekeringen worden stopgezet. Lees de polisvoorwaarden hier goed op na.

Hoe kan ik mijn zorgverzekering opzeggen?

Hoe je je basiszorgverzekering kan opzeggen, is vaak afhankelijk van je zorgverzekeraar. Naar de meeste zorgverzekeraars dien je een opzegbrief te versturen. Bij sommige verzekeraars is het ook mogelijk online op te zeggen, bijvoorbeeld via DigiD. Bij andere verzekeraars is het weer mogelijk een (contact)formulier in te vullen of een opzeg-email te versturen. Voor meer informatie kan je naar de website van je zorgverzekeraar gaan. Daar wordt precies uitgelegd hoe je bij die verzekeraar kan opzeggen.

Waar moet ik op letten?

Zeg tijdig je zorgverzekering op. Het opzeggen kan zoals eerder aangestipt tot en met 31 december. Je kan daarbij gebruik maken van de overstapservice van je nieuwe verzekeraar of je kan de overstap maken via een vergelijkingssite.

Overstapservice

Wat houdt zo’n overstapservice precies in? Indien je al een nieuwe zorgverzekeraar hebt uitgekozen, kan je deze het overstapproces laten regelen. Je geeft je nieuwe zorgverzekeraar dan de opdracht je oude verzekering op te zeggen. Soms doet je nieuwe verzekeraar dit al automatisch, maar andere verzekeraars zullen dit alleen voor je doen als je daar uitdrukkelijk toestemming voor hebt gegeven.

Het is belangrijk een brief of email met de bevestiging van de opzegging van je zorgverzekering te ontvangen. Op die manier voorkom je dubbelverzekering. Houd zeker aan het einde van het jaar rekening met de feestdagen. De post is dan vaak vertraagd en ook de verwerking bij je oude verzekeraar kan vertraging oplopen.

Overstap voor 1 februari

Let daarnaast op de verplichting om voor 1 februari een nieuwe basisverzekering af te sluiten. Doe je dat niet op tijd, dan heb je kans dat je een boete krijgt van het CAK (Centraal Administratie Kantoor). Het beste is om voor het einde van het jaar je nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Kan ik na 1 februari nog opzeggen?

Het opzeggen na 1 februari is doorgaans niet mogelijk. Er zijn een aantal uitzonderlijke gevallen waarin je wel na 1 februari nog kan opzeggen. Voor de student relevante uitzonderingen zijn:

  • Je bent net 18 jaar geworden. Dit betekent dat je voor het eerst, dus ook na 1 februari, nog een nieuwe verzekering kan afsluiten.
  • Je zorgverzekeraar heeft tussentijdse wijzigingen aangebracht in de polisvoorwaarden.
  • Je wisselt van werkgever. Je gaat mogelijk deelnemen aan een collectieve zorgverzekering of juist niet meer. Dat kan voorkomen indien je een nieuwe baan krijgt en je nieuwe werkgever geen collectief aanbiedt.

Voordat je besluit je zorgverzekering op te zeggen, is het verstandig contact op te nemen met je huidige verzekeraar om de mogelijkheden tot opzegging te bekijken.