Student en dakloos

Stel je voor: je begint aan een opleiding zonder dak boven je hoofd. Het gebeurt helaas steeds meer in Nederland. Door het woningtekort, stijgende huurprijzen of andere problemen, kan het gebeuren dat je dakloos raakt. Misschien woon je in een hotel, op straat, in een noodopvang of logeer je bij vrienden. Je hebt dan geen stabiele basis om te studeren. Het tekort aan studentenwoningen zal de komende jaren naar verwachting sterk groeien: naar 50.000 in het schooljaar 2024-2025. Maar er is ook goed nieuws: de overheid werkt aan beleid om meer woningen beschikbaar te stellen voor studenten.

In dit artikel vertellen we je meer over dakloosheid. Wat zijn de oorzaken hiervan en wat moet je doen als je dakloos dreigt te worden?

Zoeken van een kamer

Een kamer vinden is niet makkelijk. Voor veel kamers moet je hospiteren, en dat is niet voor iedereen even leuk. De nadruk bij hospiteeravonden ligt heel erg op hoe je eerste indruk is. Niet iedereen voelt zich hier even goed bij. Zeker als je introvert bent of met psychische problemen kampt is dit een moeilijke stap. Dan kan dit een struikelblok vormen. Daarnaast zijn er meer studenten dan kamers, wat het erg moeilijk maakt om woonruimte te vinden.

Ook zijn kamers vaak duur en niet iedereen kan dit betalen. Huisjesmelkers vragen een te hoge prijs en hierdoor wordt het probleem alleen maar groter. De beste tip is daarom: begin op tijd met zoeken en gebruik je netwerk. Besef dat het vinden van een kamer niet makkelijk is en een tijdrovende klus kan zijn. Probeer er daarom voor te zorgen dat je al een kamer hebt voor je aan je studie begint. Zeker als de studie op ruime afstand is van waar je huidige woonsituatie zich bevindt.

Internationale studenten

De universiteiten in Nederland trekken veel internationale studenten aan die allemaal een plaats nodig hebben om te verblijven. Internationale studenten hebben het al helemaal niet makkelijk. Zij weten vaak niet waar ze moeten zoeken. Ook is het lastig om al vanuit het thuisland te zoeken. Er is dan een grote kans dat zij opgelicht worden en veel geld kwijtraken.

Ook als zij in Nederland zijn is het niet makkelijk om iets te vinden: vaak staat bijadvertenties voor kamers dat het alleen voor Nederlanders is. Hierdoor belanden internationale studenten soms voor langere tijd in een hostel, waar ze in grote zalen slapen. Ook op de campings rondom grote steden kun je (internationale) studenten tegenkomen. Bij gebrek aan een woonruimte wonen zij in een caravan of tent.

Verborgen dakloosheid

Wanneer we over verborgen dakloosheid spreken, hebben we het over mensen die geen huis hebben maar ook niet op straat slapen. Bijvoorbeeld zogenaamde ‘sofasurfers’: dit zijn mensen die geen vaste verblijfplaats hebben, maar bij vrienden of familie op de bank slapen. Vaak omdat ze de huur niet meer kunnen betalen of uit huis zijn geplaatst door hun huisbaas. Zij hebben geen veilige basis en geen eigen plek. Als student kan een dergelijke situatie je erg beperken. Om goed te kunnen studeren, heb je natuurlijk een rustige plaats nodig die van jou is. Daarnaast kan dit voor problemen zorgen met je studiefinanciering. Hiervoor moet je namelijk een woonadres opgeven, en als je dit niet hebt, kan dit tot problemen leiden.

Hulp zoeken

Dreig je dakloos te worden? Ga dan zeker niet op straat slapen, want dit is onveilig en je hebt dan een grotere kans om ziek te worden. Neem contact op met instanties zoals de gemeente, het JIP (Jongeren Informatie Punt) of het Leger des Heils. Zij kunnen jou helpen om snel een veilige plek te vinden waar je kunt verblijven. Heb je vrienden of familie in de buurt? Vraag dan of je bij hen terecht kunt, probeer de eerste tijd bij hen te verblijven zodat je kunt uitzoeken hoe je weer een vaste, eigen verblijfplaats kunt vinden.

Jeugdbescherming

Ben je 21 jaar of jonger? Dan kun je meestal terecht bij Jeugdbescherming. Hier kun je begeleid wonen of kamertraining aanvragen. Je hebt dan in ieder geval voor een half jaar een dak boven je hoofd, maar moet wel een inkomen hebben uit een baan of studiefinanciering.

Hulp vragen bij je opleiding

Als student kun je natuurlijk ook hulp vragen aan de hogeschool of universiteit. Schaam je niet, maar vertel wat er aan de hand is. Er zijn ongetwijfeld mensen die je kunnen helpen, zodat jij en je studie niet in een neerwaartse spiraal terecht komen. Zo zijn er vaak vertrouwenspersonen en decanen waarbij je je verhaal kunt vertellen. Zij helpen je graag om te zorgen dat je zo goed mogelijk kunt studeren. Daarnaast is het woning te kort onder studenten zo nijpend dat er zelfs al verhalen in de media zijn verschenen dat docenten studenten in huis nemen, om te zorgen dat hun studenten niet op straat belanden. Doordat het inmiddels zo een groot en bekend probleem is, zullen de mensen op de universiteit er bekend mee zijn en oplossingen kunnen aandragen.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897