Student met angststoornis

Er zijn veel studenten die last hebben van psychische klachten. Ook angstklachten vallen hieronder. Deze kunnen je studentenleven en je studieresultaten behoorlijk in de weg zitten. Hulp zoeken is daarom heel belangrijk. In dit artikel lees je meer over hulp bij angststoornissen en wat je zorgverzekering hierbij voor je kan betekenen.

Wat zijn angststoornissen?

Angststoornis is een verzamelnaam voor verschillende psychische klachten waarbij er regelmatig irrationele angsten optreden die het dagelijks leven van de patiënt beïnvloeden. Hier vind je enkele voorbeelden van angststoornissen:

Paniekstoornis

Het belangrijkste symptoom van een paniekstoornis is het optreden van paniekaanvallen. Dit zijn plotselinge hevige angstaanvallen die gepaard gaan met lichamelijke verschijnselen zoals hartkloppingen, zweten, duizeligheid en misselijkheid. Een ander belangrijk kenmerk van de paniekstoornis is de angst voor het opnieuw optreden van een paniekaanval. Hierdoor kan de patiënt sociale situaties gaan mijden.

Dwangstoornis

Een dwangstoornis wordt ook obsessief-compulsieve stoornis (OCS) genoemd. Bij deze stoornis is er sprake van dwanggedachten en dwanghandelingen. Het uitvoeren van dwanghandelingen is eigenlijk een manier van de patiënt om angstgevoelens te verminderen. De patiënt weet zelf ook dat het dwanghandelingen zijn, maar kan er toch niet zomaar mee ophouden.

Sociale fobie

Mensen met een sociale fobie vermijden sociale situaties, omdat ze bang zijn om iets verkeerd te doen in het openbaar. Ze zijn vaak erg verlegen en hebben bijvoorbeeld angst om te gaan blozen of stotteren. Ook vinden ze het vaak eng om onbekende mensen te ontmoeten en zijn ze vaak bang voor kritiek.

Specifieke fobie

Bij een specifieke fobie is de patiënt onredelijk bang voor een bepaald ding of een bepaalde situatie. Dit kan van alles zijn. Zo kan een patiënt bang zijn voor muizen, onweer, het zien van bloed of vliegen. De angst is zo sterk dat de patiënt situaties kan gaan mijden waarin hij of zij kan worden geconfronteerd met de angst.

Diagnose van een angststoornis

Het is niet altijd eenvoudig om een angststoornis te diagnosticeren. De symptomen zijn niet altijd even duidelijk en kunnen ook horen bij andere psychische of lichamelijke aandoeningen. Laat de diagnose dus altijd alleen stellen door een gespecialiseerde zorgverlener. Als angsten je dagelijks leven beïnvloeden, is het verstandig om met een professional te gaan praten, zodat je de juiste diagnose en passende hulp kunt krijgen.

Hulp bij een angststoornis

Als je hulp gaat zoeken voor je angstklachten, kun je het beste beginnen door een afspraak te maken bij je huisarts. Je huisarts zal luisteren naar je verhaal en zal soms zelf in staat zijn om je te helpen. Is dat niet het geval, dan kan de huisarts je doorverwijzen naar een geschikte behandelaar. Met milde psychische klachten zul je terechtkomen bij de basis-GGZ. Voor ernstigere psychische klachten is er de gespecialiseerde GGZ. Wat voor behandeling voor jou passend zal zijn, hangt af van de aard en de ernst van je angststoornis. Meestal worden angststoornissen behandeld met psychotherapie. Deze therapie kan in bepaalde gevallen ook vanuit de aanvullende zorgverzekering voor vergoeding in aanmerking komen. Er kunnen ook medicijnen worden voorgeschreven.

Vergoedingen voor hulp bij een angststoornis

Voordat je met een behandeling begint is het verstandig om je op de hoogte te stellen van de kosten van de behandeling. Zorg dat je weet of de behandeling volledig, gedeeltelijk of helemaal niet wordt vergoed, zodat je niet te maken krijgt met onverwachte kosten.

Huisarts

Een consult bij je huisarts wordt altijd vergoed door de basiszorgverzekering en je hoeft hiervoor geen eigen risico te betalen. Ga dus zeker langs de huisarts als je last hebt van angststoornissen. Als de huisarts je niet zelf kan helpen, zal hij of zij een verwijsbrief meegeven voor verdere behandeling bij de GGZ. Je hebt deze verwijsbrief nodig om een vergoeding te krijgen voor je verdere zorgkosten.

Psychotherapie

De behandeling die je krijgt van een GGZ-behandelaar wordt in de meeste gevallen vergoed vanuit het basispakket. Je moet hiervoor wel het eigen risico betalen. Ook moet je zijn doorverwezen door de huisarts, dus maak daar altijd eerst een afspraak om je probleem voor te leggen. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij behandeling door de GGZ niet wordt vergoed. Eén van deze uitzonderingen is de behandeling van fobieën. In dat geval kan je wellicht terecht bij een psychotherapeut vanuit de aanvullende zorgverzekering. Neem bij twijfel contact op met je zorgverzekeraar.

Medicijnen

Als je medicijnen krijgt voorgeschreven door je behandelaar, worden deze vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Wel geldt er voor medicijnen het eigen risico. Een uitzondering zijn slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen. Deze worden alleen vergoed bij een behandeling van angststoornissen als er al twee antidepressiva zijn geprobeerd die niet het gewenste effect hadden. Neem ook hier bij twijfel altijd even contact op met je zorgverzekeraar.

Aanvullende zorgverzekering

Als je een aanvullende zorgverzekering hebt, is het mogelijk dat je aanvullend bent verzekerd voor behandelingen voor psychische aandoeningen en voor medicijnen. Je kunt dan misschien wel een vergoeding krijgen voor de behandeling van een fobie. Er zijn veel verschillende aanvullende zorgverzekeringen. Lees dus voor precieze informatie jouw eigen zorgpolis of neem contact op met jouw zorgverzekeraar. Heb je nog geen aanvullende zorgverzekering? Raadpleeg in dat geval onderstaand overzicht om een passende aanvullende zorgverzekering te vinden.

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

  • PsyQ.nl
  • Wijzijnmind.nl
  • GGZstandaarden.nl

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker