FAQ Studenten met astma
Hieronder vind je een overzicht van meest gestelde vragen over studenten met astma.
Als student heb je een druk leven; je studie, bijbaantjes, sporten en activiteiten bij studie- of studentenverenigingen. Wanneer je astma hebt gaat dit echter allemaal wat minder gemakkelijk. Gelukkig is deze aandoening goed te behandelen. Op deze pagina kan je meer lezen over wat astma is, hoe astma behandeld kan worden en hoe de vergoeding van de behandeling door de zorgverzekeraars geregeld is. Tevens worden tips gegeven over het kiezen van een zorgverzekering.
Astma is een chronische ontsteking van de longen. Deze ontsteking kan vervelende klachten veroorzaken. Bij patiënten met astma zijn de slijmvliezen in de longen continue geïrriteerd en erg gevoelig voor prikkels. Prikkels als rook, huisstofmijt, uitlaatgassen of huisdieren kunnen een reactie in de longen veroorzaken waardoor je moet hoesten of benauwd kan worden. De longen zijn gevoelig voor prikkels omdat er een ontsteking van de luchtwegen gaande is. Een prikkel zorgt dan voor luchtwegvernauwing doordat de luchtwegspiertjes samentrekken, de wand van de luchtweg opzwelt en er overmatig slijm gevormd wordt.
Astma komt vrij vaak voor: in Nederland zijn er ruim een half miljoen mensen met astma. Vaak is astma al vanaf de geboorte of kinderleeftijd aanwezig. Er bestaan verschillende soorten astma. Vaak komen ze in combinatie met elkaar voor. Hieronder worden ze stuk voor stuk kort uitgelegd.
Dit is de meest voorkomende soort astma. Hierbij reageer je op prikkels die je inademt waar je allergisch voor bent. Na het inademen van een dergelijke prikkel krijg je last van benauwdheid. De ene persoon heeft er meer last van dan de ander en tevens is niet iedereen voor dezelfde prikkels allergisch. Je kan bijvoorbeeld allergisch zijn voor huisstofmijt, stuifmeel, huidschilfers van dieren en/of bepaalde voedingsstoffen. Ook kan het zijn dat je reageert op niet-allergische prikkels als vochtige lucht of kou.
Intrinsiek astma wordt ook wel niet-allergisch astma genoemd, omdat bij deze vorm van astma niet-allergische prikkels voor klachten zorgen. Hierbij kan je onder andere denken aan parfum, benzine, rook of uitlaatgassen, maar ook mist, vochtige lucht en kou.
Raak je benauwd door lichamelijke inspanning, bijvoorbeeld door het oprennen van een trap of tijdens het sporten? Dan kan het zijn dat je last hebt van intrinsiek astma. Emoties, stress en bepaalde weersomstandigheden (zoals vochtige en koude lucht) kunnen de klachten negatief beïnvloeden. Het is van groot belang dat je rustig aan je activiteiten begint zodat je longen zich niet in te korte tijd hoeven aan te passen.
Deze soort astma is lastig te behandelen en mensen hebben vaak veel klachten. Deze soort komt het minste voor.
Symptomen die kenmerkend zijn voor astma zijn:
Bij een astma-aanval worden de luchtwegen smaller. Hierdoor wordt ademhalen lastiger. Bij een astma-aanval heb je opeens veel last van klachten zoals een piepende ademhaling, benauwd zijn en spieren in de hals en schouders die meehelpen bij het ademhalen. Vaak wordt een astma-aanval veroorzaakt door prikkelende stoffen, inspanning of door virussen.
Heb je langdurig last van benauwdheid, piepende ademhaling, hoesten en/of overmatige slijmproductie? Dan bestaat er een mogelijkheid dat je astma hebt. Ga langs bij je huisarts als je denkt dat je misschien astma hebt.
Het voorkomen van een astma-aanval is het belangrijkste. Astma-aanvallen worden vaak door een verkoudheidsvirus uitgelokt. Zorg daarom voor een goede weerstand door voldoende te slapen, gezond te eten en genoeg te bewegen. Dat is natuurlijk lastig in te passen in het studentenleven, maar probeer te zorgen voor een goede balans hierin. Ook is het van belang om prikkels waar je heftig op reageert te vermijden. Dit kunnen prikkels zijn als huisstofmijt, tabaksrook en huidschilfers van huisdieren.
Sommige mensen hebben erg vaak last van astma. Je dokter kan je dan een medicijn (een kortwerkende luchtwegverwijder in de vorm van een puffer (inhalator) voorschrijven. Deze kan je gebruiken wanneer je verwacht in contact te komen met prikkels waar je vaker last van hebt.
Er zijn diverse medicijnen die worden voorgeschreven bij astma, ieder met een eigen werking. De meeste medicijnen worden in de vorm van een puffer (inhalator) voorgeschreven. Je dokter kan er soms ook voor kiezen medicijnen in tabletvorm voor te schrijven.
Wanneer je een astma-aanval krijgt dien je vooral rustig te blijven en de medicijnen, die je arts heeft voorgeschreven, te nemen. De kortwerkende luchtwegverwijdende medicijnen werken al binnen enkele minuten.
Sommige mensen hebben meer behoefte aan een alternatieve behandeling dan een behandeling binnen de reguliere geneeskunde. Er bestaan mogelijkheden binnen de homeopathie, acupunctuur, antroposofie en natuurgeneeskunde. Over het algemeen zijn de behandelingen niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en zijn er weinig bewijzen voor het gewenste behandelresultaat. Overleg het gebruik van medicijnen en kruiden die je krijgt voorgeschreven bij een alternatieve behandeling altijd eerst met je (huis)arts. Ook deze medicijnen en kruiden kunnen de werking van andere medicatie die je gebruikt veranderen.
Astma-patiënten maken voornamelijk gebruik van zorg van de huisarts, soms de longarts en van medicatie. De huisarts zal als eerste aanspreekpunt een behandelplan opstellen en afspraken met je maken over onder meer medicijnen, bij wie je terecht kan met acute astma, hoe je zelf met astma om kan gaan. Er geldt overigens geen eigen risico voor de zorg die je ontvangt bij de huisarts.
Zorg door de huisarts en medisch specialisten valt binnen het basispakket. Let op: de voor zorg van de huisarts hoef je geen eigen risico te betalen. De meeste medicijnen die voorgeschreven worden bij astma staan op de lijst Geneesmiddelenvergoedingensysteem (GVS) en worden daarom vergoed vanuit het basispakket.
Een aaneenschakeling van zorg wordt een keten genoemd. Ter behandeling van je astma kan in samenspraak met je huisarts worden bepaald dat je een speciaal zorgprogramma volgt. Dit programma, waarbij verschillende zorgverleners als je longarts of diëtist betrokken kunnen zijn, bevat onder meer:
Gezonde voeding en een goede conditie zorgen voor een optimale weerstand. Als astma-patiënt zal dit een positieve weerslag hebben op je hoest- of benauwdheidsklachten. Bovendien kan je door het innemen van bepaalde astma-medicijnen, zoals ontstekingsremmers, meer vitamine D of calcium nodig hebben. Dieetadvies biedt uitkomst om deze tekorten te voorkomen. De eerste 3 behandeluren krijg je vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Heb je behoefte aan meer uren dieet- of voedingsadvies? Dan kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Je kan de vergoeding van dieetadvies bij verschillende zorgverzekeraars onderaan deze pagina met elkaar vergelijken.
Heb je astma en rook je? Stop dan zo snel mogelijk met roken! Je zult zien dat je klachten verminderen. Stoppen met roken is moeilijk, bij je huisarts of stoppen-met-roken programma kan je hulp hierbij vragen. Het stoppen-met-roken programma (eerstelijns) valt binnen het basispakket van je zorgverzekering en je betaalt geen eigen risico.
Logopedie kan je helpen je ademhaling te controleren bij een astma-aanval of spreken voor publiek, je leren je stem op een gezonde manier te gebruiken en je adem goed te verdelen tijdens het spreken. Daarnaast kan een behandeling bij de logopedist helpen bij het bestrijden van chronische hoest.
Patiënten met longaandoeningen als astma en COPD kunnen baat hebben hij fysiotherapie. De fysiotherapeut richt zich op voldoende beweging, ademhalingstechnieken en eventueel technieken om slijm te klaren. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit het basispakket tot je 18 jaar bent, daarna zul je je aanvullend hiervoor moeten verzekeren. Kijk hier voor meer informatie over fysiotherapie of vergelijk de vergoedingen bij diverse zorgverzekeraars in het tabeloverzicht onderaan deze pagina.
Kosten die je binnen de alternatieve zorgsector maakt worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Voorbeelden zijn natuurgeneeskunde, homeopathie, acupunctuur of halotherapie. Je kan wel een aanvullende verzekering afsluiten hiervoor. Per zorgverzekeraar verschilt de hoogte van de vergoeding. Als je vaker gebruik wenst te maken van alternatieve behandelingen kan het voor jou voordeliger zijn een zorgverzekeraar uit te kiezen die in de aanvullende verzekering ruim vergoed. Kijk hierbij naar het percentage van de gemaakte kosten dat door de zorgverzekeraar wordt vergoed, naar het maximumbedrag per behandeling of per dag en naar het maximum bedrag dat vergoed wordt per jaar. Vergelijk hieronder de vergoeding bij verschillende zorgverzekeraars of bekijk onze pagina over alternatieve geneeswijzen.
Misschien ben je of wil je lid worden van de Vereniging Nederland-Davos? Deze patiëntenvereniging voor mensen met astma zet zich in voor onderzoek naar de behandeling van deze aandoening. Daarnaast wordt up-to-date informatie en een platform voor patiënten om met elkaar te communiceren aangeboden. Het lidmaatschap brengt wel kosten met zich mee. Deze kosten kunnen voor vergoeding in aanmerking komen vanuit de aanvullende zorgverzekering. In onderstaand tabeloverzicht zie je welke studenten zorgverzekeringen het lidmaatschap vergoeden.
Kies voor een zo laag mogelijk eigen risico bij het afsluiten van een zorgverzekering.
Hieronder vind je een overzicht van meest gestelde vragen over studenten met astma.
Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.
Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.
De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.