FAQ Studenten met chronische blaasontsteking
Hieronder vind je een overzicht van meest gestelde vragen over studenten met chronische blaasontsteking.
Ervaar je een brandend of pijnlijk gevoel tijdens het plassen? Of merk je dat wanneer je gaat, de hoeveelheid (veel) minder is dan normaal? Dan kan je een blaasontsteking hebben. Iedereen heeft er wel eens last van, maar wat als je er regelmatig of terugkerend last van hebt? Het is niet alleen lastig wanneer je moet studeren of je aandacht bij colleges moet houden, maar het kan ook lichamelijk erg ongemakkelijk zijn en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Hierdoor is het altijd verstandig om tijdig aan de bel te trekken.
Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er een verschil bestaat tussen chronische en een acute blaasontsteking. Een acute blaasontsteking ontstaat door bacteriën die de blaas bereiken via het plasbuis. De binnenkant van de blaas raakt dan ontstoken. Meestal wordt dit veroorzaakt door de e-coli bacterie, deze komt met name voor in uitwerpselen. Aangezien de plasbuis en de blaas onderdeel vormen van de urinewegen, staat een blaasontsteking (officiële naam cystitis) ook wel bekend als een “lage urineweginfectie”. In geen enkel geval is een blaasontsteking besmettelijk. Een chronische blaasontsteking ontstaat wanneer het slijmvlies van de blaas is aangetast waardoor het constant ontstoken is. In vergelijking met acute ontsteking komt een chronische ontsteking niet zoveel voor.
Het terugkeren van blaasontstekingen kan verschillende redenen hebben:
Ook hier kan je een onderscheid maken, namelijk tussen man en vrouw. Vrouwen hebben over het algemeen meer kans op een blaasontsteking dan een man. Dit komt omdat de plasbuis korter is dan bij een man en de plasbuis ook dichter bij de anus zit. Daarnaast hebben zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang een verhoogd risico. Het is echter wel zo dat mannen altijd een medische behandeling nodig hebben na constatering van een blaasontsteking. Bij vrouwen geneest het soms vanzelf. Hierdoor is het erg belangrijk dat je de symptomen herkent en hier ook naar handelt. Wanneer je een blaasontsteking niet op tijd aanpakt, kan het zelfs je nieren aantasten. Hieronder staan enkele signalen op een rij:
In sommige gevallen gaan de klachten bij vrouwen dus vanzelf voorbij. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan contact op met je huisarts. Wanneer je naast deze klachten je ook niet lekker voelt of koorts hebt, dan is het altijd verstandig om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Hetzelfde geldt wanneer je een chronische ziekte hebt. Bij de drogist of apotheek kan je een urinebeker kopen. Zo kan de huisarts gelijk jouw monster onderzoeken.
Afhankelijk van wat de oorzaak is van de ontsteking kan de medisch specialist een behandeltraject starten. Hiervoor zal je eerst een urinemonster moeten inleveren. Dit is bij voorkeur de eerste keer dat je plast op een dag. Meestal is een antibioticakuur voldoende om van de infectie af te komen, wanneer de klachten echter terugkomen zal de huisarts je doorverwijzen naar een uroloog. Deze zal in kaart brengen wat je plaspatroon precies is en kan een echografie maken van de urinewegen of een blaasonderzoek (cystoscopie) uitvoeren. Met de resultaten kan de specialist voor verschillende behandelingen kiezen, zoals bekkenbodemfysiotherapie in het geval van een slappe blaasspier.
Alternatieve geneeswijzen, zoals ayurveda of acupunctuur, kunnen helpen terugkerende blaasontstekingen tegen te gaan. Ook de alternatieve geneeswijze ‘mesologie’ kan uitkomst bieden. De mesologie fuseert kennis uit de gangbare geneeskunde, complementaire geneeskunde, homeopathie en orthomoleculaire geneeskunde. Om tot de wortel van de oorzaak van je terugkerende klachten te komen, wordt een combinatie van behandelmethoden toegepast om de balans in je lichaam te herstellen. Het betreft een behandeling op maat welke uitgaat van je zelfherstellend vermogen.
Belangrijker dan het opsporen en behandelen van de klachten is natuurlijk het voorkomen van een ontsteking. Hierbij gaan we er vanuit dat je geen aangeboren afwijkingen aan de urinewegen hebt of een chronische ziekte zoals diabetes. Andere medische aandoeningen zoals nier- of blaasstenen of zelfs het plaatsen van een spiraaltje kunnen de blaas gevoeliger maken. Het belangrijkste aspect waar je altijd rekening mee moet houden is hygiëne; verkeerd afvegen kan je plasbuis infecteren met schadelijke bacteriën.
Wat kun je zelf doen om een blaasontsteking te voorkomen?
Hieronder vind je een overzicht van meest gestelde vragen over studenten met chronische blaasontsteking.
Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.
Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.
De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.