Student met chronische blaasontsteking

Ervaar je een brandend of pijnlijk gevoel tijdens het plassen? Of merk je dat wanneer je gaat, de hoeveelheid (veel) minder is dan normaal? Dan kan je een blaasontsteking hebben. Iedereen heeft er wel eens last van, maar wat als je er regelmatig of terugkerend last van hebt? Het is niet alleen lastig wanneer je moet studeren of je aandacht bij colleges moet houden, maar het kan ook lichamelijk erg ongemakkelijk zijn en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Hierdoor is het altijd verstandig om tijdig aan de bel te trekken.

Wat is een chronische blaasontsteking?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er een verschil bestaat tussen chronische en een acute blaasontsteking. Een acute blaasontsteking ontstaat door bacteriën die de blaas bereiken via het plasbuis. De binnenkant van de blaas raakt dan ontstoken. Meestal wordt dit veroorzaakt door de e-coli bacterie, deze komt met name voor in uitwerpselen. Aangezien de plasbuis en de blaas onderdeel vormen van de urinewegen, staat een blaasontsteking (officiële naam cystitis) ook wel bekend als een “lage urineweginfectie”. In geen enkel geval is een blaasontsteking besmettelijk. Een chronische blaasontsteking ontstaat wanneer het slijmvlies van de blaas is aangetast waardoor het constant ontstoken is. In vergelijking met acute ontsteking komt een chronische ontsteking niet zoveel voor.

Oorzaken van chronische blaasontstekingen

Het terugkeren van blaasontstekingen kan verschillende redenen hebben:

 • Nierstenen of blaasstenen.
 • Een moeilijke stoelgang.
 • Een verkeerde manier van plassen. Wanneer de bekkenbodemspieren zich niet ontspannen, kun je de blaas niet volledig leegplassen. Hierdoor blijft er urine achter in de blaas en dit kan een ontsteking veroorzaken.
 • Hygiënische gewoonten. Na het ontlasten veeg je van voor naar achteren, om te voorkomen dat er bacteriën in de plasbuis terechtkomen. Verkeerd afvegen kan een blaasontsteking veroorzaken. Daarnaast verhoogt ook het wassen van de vagina met zeep het risico op een blaasontsteking.
 • Aangeboren afwijkingen, waardoor de urine vanuit de blaas terugstroomt naar de nieren bijvoorbeeld.

Symptomen van een blaasontsteking

Ook hier kan je een onderscheid maken, namelijk tussen man en vrouw. Vrouwen hebben over het algemeen meer kans op een blaasontsteking dan een man. Dit komt omdat de plasbuis korter is dan bij een man en de plasbuis ook dichter bij de anus zit. Daarnaast hebben zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang een verhoogd risico. Het is echter wel zo dat mannen altijd een medische behandeling nodig hebben na constatering van een blaasontsteking. Bij vrouwen geneest het soms vanzelf. Hierdoor is het erg belangrijk dat je de symptomen herkent en hier ook naar handelt. Wanneer je een blaasontsteking niet op tijd aanpakt, kan het zelfs je nieren aantasten. Hieronder staan enkele signalen op een rij:

 • Vaak de behoefte (aandrang) voelen om te plassen
 • (Brandende) pijn tijdens het plassen
 • (Zeurende) pijn in de zij, onderbuik of rug
 • Bloed in de urine of donker urine
 • Stinkende urine
 • Troebele urine
 • Ongewenst urineverlies

In sommige gevallen gaan de klachten bij vrouwen dus vanzelf voorbij. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan contact op met je huisarts. Wanneer je naast deze klachten je ook niet lekker voelt of koorts hebt, dan is het altijd verstandig om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Hetzelfde geldt wanneer je een chronische ziekte hebt. Bij de drogist of apotheek kan je een urinebeker kopen. Zo kan de huisarts gelijk jouw monster onderzoeken.

Behandelen van een blaasontsteking

Afhankelijk van wat de oorzaak is van de ontsteking kan de medisch specialist een behandeltraject starten. Hiervoor zal je eerst een urinemonster moeten inleveren. Dit is bij voorkeur de eerste keer dat je plast op een dag. Meestal is een antibioticakuur voldoende om van de infectie af te komen, wanneer de klachten echter terugkomen zal de huisarts je doorverwijzen naar een uroloog. Deze zal in kaart brengen wat je plaspatroon precies is en kan een echografie maken van de urinewegen of een blaasonderzoek (cystoscopie) uitvoeren. Met de resultaten kan de specialist voor verschillende behandelingen kiezen, zoals bekkenbodemfysiotherapie in het geval van een slappe blaasspier.

Alternatieve geneeswijzen tegen een blaasontsteking

Alternatieve geneeswijzen, zoals ayurveda of acupunctuur, kunnen helpen terugkerende blaasontstekingen tegen te gaan. Ook de alternatieve geneeswijze ‘mesologie’ kan uitkomst bieden. De mesologie fuseert kennis uit de gangbare geneeskunde, complementaire geneeskunde, homeopathie en orthomoleculaire geneeskunde. Om tot de wortel van de oorzaak van je terugkerende klachten te komen, wordt een combinatie van behandelmethoden toegepast om de balans in je lichaam te herstellen. Het betreft een behandeling op maat welke uitgaat van je zelfherstellend vermogen.

Voorkomen van een blaasontsteking

Belangrijker dan het opsporen en behandelen van de klachten is natuurlijk het voorkomen van een ontsteking. Hierbij gaan we er vanuit dat je geen aangeboren afwijkingen aan de urinewegen hebt of een chronische ziekte zoals diabetes. Andere medische aandoeningen zoals nier- of blaasstenen of zelfs het plaatsen van een spiraaltje kunnen de blaas gevoeliger maken. Het belangrijkste aspect waar je altijd rekening mee moet houden is hygiëne; verkeerd afvegen kan je plasbuis infecteren met schadelijke bacteriën.

Wat kun je zelf doen om een blaasontsteking te voorkomen?

 • Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar voor vrouwen is het verstandig om geen zeep te gebruiken bij het wassen van de vagina. Zeep tast namelijk de natuurlijke en beschermende ph-waarde aan. Was bij voorkeur met water of producten die geen zeep bevatten.
 • Wanneer je (onder)kleding draagt die niet ademt of strak om je lichaam zit, creëer je de perfecte omstandigheden voor bacteriën om te vermenigvuldigen. Kies daarom voor materialen die ademen, zoals katoen.
 • Drink voldoende, zo’n 2 tot 3 liter per dag.
 • Ga direct plassen wanneer je voelt dat je moet. Plas de blaas ook helemaal leeg.
 • Voor vrouwen geldt: plas direct na het vrijen. Hierdoor plas je de bacteriën die in de plasbuis terecht zijn gekomen direct weer uit.

FAQ Studenten met chronische blaasontsteking

Hieronder vind je een overzicht van meest gestelde vragen over studenten met chronische blaasontsteking.

Hoe lang duurt een blaasontsteking?
Bij de helft van de vrouwen gaat een blaasontsteking zonder behandeling binnen een week over. Wanneer je gebruik maakt van antibiotica zullen de klachten meestal binnen 2 tot 3 dagen afnemen. Het is wel belangrijk om de kuur af te maken.
Kan een blaasontsteking gevaarlijk zijn?
Een blaasontsteking kan gevaarlijk zijn als deze niet weggaat en onbehandeld blijft. Wanneer je te lang blijft rondlopen met een blaasontsteking kan dit overgaan in een nierbekkenontsteking, dit kan uiteindelijk levensbedreigend zijn omdat de functie van de nieren afneemt. Bij mannen kan een onbehandelde blaasontsteking ook leiden tot een prostaatontsteking.
Hoe kom ik zo snel mogelijk van een blaasontsteking af?
Om van een blaasontsteking af te komen is het belangrijk om veel te drinken. Hierdoor moet je vaak plassen en zul je de blaas schoonspoelen. Daarnaast is het van belang om goed uit te plassen, zodat er geen urine achterblijft in de blaas. Tegen de pijn kun je overwegen om paracetamol te nemen. Raadpleeg een arts als de blaasontsteking na een week niet over is.

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

 • https://www.alrijne.nl
 • https://www.thuisarts.nl/blaasontsteking/ik-heb-blaasontsteking-vrouw
 • https://www.artsenzorg.nl/actueel/blaasontsteking

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897