Student met chronische vermoeidheid

Iedereen weet wel hoe het is om moe te zijn, je hebt bijvoorbeeld te weinig geslapen of je te veel ingespannen. Gelukkig gaat de vermoeidheid vaak over als je even rust neemt en bijkomt. Echter zijn er ook mensen die zich continu moe voelen. Dit kan ontzettend zwaar zijn en een belemmering vormen voor het dagelijks functioneren. Je kunt dan last hebben van het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS). CVS wordt ook wel myalgische encefalomyelitis (ME) genoemd.

Naar schatting zijn er ongeveer 60.000 tot 150.000 mensen die last hebben van dit syndroom. Er zijn vooral vrouwen die last hebben van dit syndroom. Het kan op elke leeftijd beginnen, zo kunnen ook kinderen last krijgen van CVS en dus ook veel studenten. Er zijn meerdere behandelingen mogelijk voor CVS. Deze behandelingen brengen ook kosten met zich mee. Dit kunnen bijvoorbeeld behandelingen zijn in oefentherapie en cognitieve gedragstherapie. Voor deze behandelingen zijn gelukkig vaak vergoedingen mogelijk vanuit de basisverzekering. Via onze zorgvergelijker vind je verzekeraars die een goede dekking bieden tegen een scherpe premie.

Wat is chronische vermoeidheid?

Bij het chronische vermoeidheidssyndroom is de inspanningstolerantie erg laag. Zo zorgt een relatief geringe inspanning al voor uitputting. Het herstel hiervan duurt vaak langer dan 24 uur. Er zijn vele en uiteenlopende ziektes die de oorzaak kunnen zijn van vermoeidheid. Echter is de vermoeidheid niet altijd het gevolg van een afwijking of een lichamelijke ziekte. Je hebt last van het syndroom als de vermoeidheid langer dan 6 maanden aanhoudt, je last hebt van een aantal nevencriteria (lees hierover meer bij symptomen van chronische vermoeidheid) en een derde vereiste om van het syndroom te kunnen spreken is het uitsluiten van een medische of psychiatrische oorzaak.

Symptomen van chronische vermoeidheid

Het chronische vermoeidheidssyndroom heeft verschillende symptomen. Er wordt over het algemeen gesproken van dit syndroom als:

  • Je last hebt van ernstige vermoeidheid die maar niet overgaat. De vermoeidheid gaat dan ook niet over als je rust neemt. Het kan ook zo zijn dat de vermoeidheid weer terugkomt. Deze vermoeidheid ontstaat niet door een voortdurende inspanning.
  • Je minder goed kunt functioneren tijdens je studie, je bijbaantje of in je persoonlijke leven dan bijvoorbeeld een gezond iemand.
  • Er geen lichamelijke verklaring te vinden is voor de vermoeidheid die je ervaart.
  • De klachten langer dan zes maanden aanhouden.
  • De vermoeidheid onverklaarbaar is, continu aanwezig is en een duidelijk begin heeft (het is dus niet al je hele leven aanwezig). Dit is ook het hoofdcriteria van het chronisch vermoeidheidssyndroom

Het syndroom heeft verschillende nevencriteria. Als je van tenminste vier van deze criteria last hebt, spreekt men over het chronische vermoeidheidssyndroom:

  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Een zere keel
  • Slaap waarvan je niet uitrust
  • Pijn in gewrichten zonder roodheid of zwelling
  • Verslechtering in het korte termijngeheugen of het concentratievermogen dat als zo ernstig wordt ervaren dat het activiteitenniveau op het gebied van werk, studie, sociale of persoonlijke activiteiten aanzienlijk laat dalen.
  • Vermoeidheid die meer dan 24 uur aanhoudt na een inspanning

Je hebt géén last van het chronische vermoeidheidssyndroom als het veroorzaakt wordt door een ernstige depressie, medicijnen die als bijverschijnsel vermoeidheid hebben, eetstoornissen, vaak te veel drinkt tijdens het stappen of andere verdovende middelen gebruikt of door een andere bekende aandoening die zorgt voor vermoeidheid. Na een ingrijpende gebeurtenis begint vaak het chronische vermoeidheidssyndroom. Zo kan het bijvoorbeeld ontstaan na een bacteriële infectie of een virusinfectie, een lichamelijk letsel en een zwangerschap of bevalling.

Studeren met chronische vermoeidheid

CVS kan op elke leeftijd voorkomen. Zo hebben ook veel studenten last van chronische vermoeidheid. Studeren met chronische vermoeidheid kan erg lastig zijn. Studeren kost nu eenmaal veel energie en dit kan veel vragen van studenten die last hebben van CVS. Gelukkig zijn er voor deze studenten verschillende behandelingen en trainingen waarbij je kunt leren om te gaan met deze chronische vermoeidheid tijdens je studie. Zo is het mogelijk om je studie op een goede manier te kunnen afronden.

Wat kun je er tegen doen?

Het chronische vermoeidheidssyndroom kan ontzettend heftig zijn en dan ook je leven voor een groot deel bepalen. Behandelingen kunnen helpen om de symptomen te verlichten zodat je gewoon door kunt gaan met je studie en genieten van je studentenleven. Het kan helpen om hierover te praten met een psycholoog. Zo kun je samen bekijken wat je kunt doen om beter met je klachten om te kunnen gaan. Naast een psycholoog, die helpt met het veranderen van je gedrag, je gevoel en je manier van denken zijn er ook andere behandelmethoden die kunnen worden toegepast bij CVS.

Oefentherapie

Oefentherapie kan erg goed helpen als je CVS hebt. Je bekijkt dan samen met een therapeut welke activiteiten je nog wel aankunt. Samen maak je een plan om je lichamelijke activiteiten weer uit te breiden. Dit wordt meestal gedaan met behulp van een hartslagmeter. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een revalidatiecentrum waar ze oefentherapie aanbieden of een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in oefentherapie.

Medicatie

Het wordt vaak afgeraden om medicijnen te gebruiken als je last hebt van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Wil je wel medicijnen gebruiken? Zorg er dan voor dat je dit goed bespreekt met jouw huisarts.

Voeding

Het is natuurlijk voor iedereen belangrijk om gezond te eten. Een speciaal dieet of voedingssupplementen helpen niet bij chronische vermoeidheid. Het is wel belangrijk om gewoon genoeg vitamine B binnen te krijgen. Als je toch een dieet wilt proberen of bepaalde vitaminepillen gebruiken, overleg dit dan ook even met je huisarts.

Cognitieve gedragstherapie

Hierbij is het idee dat bepaalde manieren van denken het gevolg zijn van gezondheidsproblemen. Gedragstherapie heeft hierbij als doel om gedrag, dat zorgt voor vervelende gevolgen, te veranderen. Cognitieve gedragstherapie is eigenlijk een combinatie van gedragstherapie en cognitie (kennis) en wordt niet alleen ingezet bij klachten met een psychische oorzaak. Het kan helpen bij verschillende lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen.De therapie helpt bij het verbeteren van de symptomen, het dagelijks functioneren en het omgaan met bepaalde situaties. Het is in principe niet gericht op het verbeteren van de conditie of het genezen van CVS. Zo wordt er gefocust op doelen stellen, een slaaproutine creëren, psychologische ondersteuning en energie- en activiteitenbeheersing. Je kunt op eigen initiatief cognitieve gedragstherapie volgen of via een verwijzing van een arts of behandelaar.

Pacing

Pacing is een strategie die misschien niet voor veel mensen bekend is. Hierbij word je aangemoedigd om een evenwicht te vinden tussen rust en activiteit. Je leert dan leven met de omstandigheden binnen de ziekte met enkele vormen van activiteit en dit af te wisselen met periodes van rust. Het doel van pacing is om te voorkomen dat je in een vicieuze cirkel raakt waarbij je te veel overactiviteit hebt. Je leert realistische doelstelling vast te stellen voor wanneer je de activiteiten kunt verhogen. Momenteel wordt de strategie niet toegepast als behandeling voor de ziekte als geheel, dit omdat er een gebrek is aan wetenschappelijk bewijs dat pacing bijdraagt aan klachtvermindering. De strategie wordt vrijwel nog niet in Nederland aangeboden. Er wordt nog onderzoek naar gedaan en wellicht wordt de strategie in de toekomst ook in Nederland meer toegepast voor CVS.

Andere behandelingen

Andere ondersteuning kan nodig zijn, afhankelijk van de ernst van het syndroom. Hierbij kan gedacht worden aan aanpassingen in de woning, verpleegkundige ondersteuning en thuiszorg. Ook wenden veel mensen zich tot alternatieve geneeswijzen.

Vergoeding zorgverzekering

Heb jij last van chronische vermoeidheid? Wil je hiervoor graag hulp krijgen, maar weet je niet precies wat er verzekerd wordt door jouw verzekeraar. Verschillende behandelingen komen voor vergoeding in aanmerking vanuit je zorgverzekering. Gelukkig wordt een groot deel vergoed vanuit de basisverzekering. Zo wordt een behandeling bij een psycholoog bijvoorbeeld vergoed vanuit de basisverzekering. Afhankelijk van je zorgverzekeraar, kan je eventueel ook een vergoeding voor cognitieve gedragstherapie ontvangen.

FAQ Studenten met chronische vermoeidheid

Hieronder vind je een overzicht van meest gestelde vragen over studenten met chronische vermoeidheid.

Wat is de oorzaak van chronische vermoeidheid?
Chronische vermoeidheid kan meerdere oorzaken hebben. Veel voorkomende oorzaken zijn: mentale problemen zoals langdurige stress en stoornissen, fysieke aandoeningen of ziekten en het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Bij CVS is er geen medische oorzaak voor de vermoeidheid te vinden.
Heb ik ME/CVS?
Wanneer je aanhoudende vermoeidheidsklachten hebt, die niet het gevolg zijn van inspanning en die niet verbeteren bij rust kan er sprake zijn van CVS. Om van het chronisch vermoeidheidssyndroom te spreken moeten de klachten minstens 6 maanden aanwezig zijn en je dagelijks functioneren beperken, zonder dat er een lichamelijke oorzaak te vinden is.
Kan CVS overgaan?
Dat kan, maar is niet altijd het geval. Soms treedt er geleidelijk herstel op na 1 tot 2 jaar. Er is helaas nog geen behandeling bekend waardoor CVS overgaat. Bestaande behandelingen richten zich op het leren omgaan met de klachten die je ervaart door het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

  • https://www.thuisarts.nl/chronisch-vermoeidheid-syndroom
  • https://www.psyq.nl/somatiek-psyche/chronische-vermoeidheid
  • https://www.isala.nl/patientenfolders/7913-chronisch-vermoeidheidssyndroom/

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897