Student met corona

Momenteel houdt de corona crisis ons land in de greep. De universiteiten zijn gesloten en eindexamenscholieren hoeven dit jaar geen centraal schriftelijk examen af te leggen.
Mensen zitten meer thuis, het zorgpersoneel werkt extra hard en het is onduidelijk hoe lang alles gaat duren. Wat is corona nu precies en hoe kun je voorkomen dat je het oploopt en verspreidt?

Wat is corona?

Corona is een virus dat klachten veroorzaakt aan onder meer de longen en luchtwegen. De ziekte ontstaat doordat iemand het COVID-19 virus oploopt. Hoe ernstig de klachten van de patiënt zijn, verschilt van persoon tot persoon. Jongeren en studenten die het COVID-19 virus oplopen zullen over het algemeen lichte klachten ervaren en vanzelf weer herstellen. Echter, een enkeling zal een longontsteking ontwikkelen en medische hulp nodig hebben voor herstel. Mensen die een mindere weerstand hebben of een chronische aandoening, hebben meer kans om ernstig ziek te worden wanneer zij het COVID-19 virus oplopen. Ben je een student met astma of heb je reuma of MS? Wees dan extra alert en zorg dat je zo min mogelijk in contact komt met andere mensen tijdens de corona crisis.

De volgende symptomen kunnen wijzen op een corona besmetting. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • koorts
  • hoesten
  • vermoeidheid
  • ademhalingsproblemen

Klachten die ook kunnen voorkomen, maar minder vaak:

  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • diarree
  • overgeven

Vermoed je dat je corona hebt opgelopen? Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met de lokale GGD om je te laten testen. Binnen 48 uur zal je worden opgeroepen om je op een daartoe aangewezen locatie te laten testen. Vervolgens krijg je binnen 24 uur na de test de uitslag. Blijf ondertussen thuis en vermijd contact met anderen. Ervaar je ook benauwdheid of koorts? Dan moeten je huisgenoten ook thuis blijven.

Blijkt uit de test dat je het coronavirus hebt opgelopen? In dat geval dien je minimaal een week thuis te blijven tot je klachten voorbij zijn (2 weken voor mensen met een verminderde weerstand). Dit geldt ook voor je huisgenoten. Op het moment dat je geen klachten meer ervaart, dien je uit voorzorg nog 24 uur extra in quarantaine te blijven. Volg ten alle tijde de algemeen geldende adviezen op van de GGD en de Rijksoverheid.

Preventiemaatregelen corona

Er wordt aangenomen dat besmetting alleen van persoon op persoon kan worden overgedragen. Wel is aangetoond dat het COVID-19 virus op metaal en karton kan overleven, maar tot dusver wordt de kans dat je hierdoor besmet kan raken als minimaal ingeschat. Het vermijden van contact wordt als belangrijkste maatregel gezien om de kans op besmetting en verspreiding te minimaliseren.

Wanneer iemand die besmet is met het coronavirus hoest of niest, zweven er kleine druppeltjes met het virus door de lucht. Wanneer iemand anders deze luchtdruppeltjes inademt of op de handen krijgt en daarna bijvoorbeeld in zijn ogen zit, wordt deze persoon besmet het COVID-19 virus. Hoe zieker iemand is, hoe groter de kans is dat hij of zij een ander besmet. Gemiddeld besmet een corona patiënt twee tot drie andere personen.

Wat kun je doen om besmetting en verspreiding te voorkomen?

  • Vermijd contact met anderen
  • Houd in het openbaar minimaal 1,5 afstand
  • Hoest en nies in je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct na gebruik weg
  • Zit zo min mogelijk aan je gezicht
  • Was je handen vaak en grondig (minimaal 20 sec.)

Ben je in contact geweest met een COVID-19 patiënt? Dan is het goed om te weten dat de incubatietijd zo’n zes dagen is en maximaal twee weken duurt. Sommige mensen worden na besmetting na twee dagen ziek, bij anderen duurt dit dertien dagen. Ben je na twee weken nog gezond, dan kun je concluderen dat je het COVID-19 virus niet hebt opgelopen.

Behandeling corona

Vermoed je dat je het COVID-19 virus hebt opgelopen? Zorg dan dat je niet in contact komt met andere mensen. Neem bij milde klachten paracetamol om eventuele pijn en koorts te onderdrukken. Krijg je hoge koorts of moeite met ademhalen, neem dan telefonisch contact op met je huisarts. Ga NIET langs bij de huisarts, dit wordt afgeraden omdat je zo andere mensen kunt besmetten. De huisarts zal tijdens het telefonische consult advies geven over wat je het beste kunt doen om weer te herstellen. Bij heftige klachten zal je worden uitgenodigd voor een consult, deze vinden veelal plaats op een daarvoor speciaal ingerichte corona afdeling.

In ernstige gevallen zul je worden opgenomen in het ziekenhuis. Dit is meestal het geval bij langdurige, hoge koorts en ademhalingsproblemen. Het behandelplan verschilt per ziekenhuis, omdat er nog geen medicatie is die corona patiënten geneest. Momenteel worden verschillende medicijnen getest en worden patiënten aan ademhalingsapparatuur gelegd zolang zij niet zelfstandig kunnen ademen. De meeste patiënten die zware corona klachten hebben, liggen meerdere dagen in het ziekenhuis voordat zij herstellen. De meeste patiënten genezen na verloop van tijd, wel kunnen de longen hierna (blijvend) beschadigd zijn. Zo’n 2% van de corona patiënten herstelt helaas niet en overlijdt.

Vergoedingen corona

Heb je milde klachten en gebruik je hiervoor alleen paracetamol? Dan wordt dit niet vergoed door je zorgverzekeraar. Je wordt als patiënt geacht deze kosten zelf te betalen.

Worden de klachten heftiger en neem je hiervoor contact op met je huisarts? Dan wordt dit (telefonische) consult volledig vergoed door je zorgverzekeraar. Je eigen risico wordt hiervoor niet aangesproken.

Word je door de huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis, dan worden de kosten die hier worden gemaakt volledig vergoed door je zorgverzekeraar, wel dien je het eigen risico te betalen. Dit kan variëren van €385,- tot €885,- en is afhankelijk van de gemaakte zorgkosten en wat jij voor eigen risico met je zorgverzekeraar hebt afgesproken aan het begin van het jaar.

Buitenland

Bovenstaande vergoedingen gelden voor mensen en studenten in Nederland. Wat krijg je nu vergoed als je in het buitenland op vakantie bent en hier medische zorg nodig hebt?

Heb je alleen een basis zorgverzekering dan is het uitgangspunt dat je medische kosten is het buitenland vergoed krijgt tot het bedrag dat een dergelijke behandeling zou kosten in Nederland. Helaas zijn vergelijkbare behandelingen in het buitenland vaak veel duurder dan in Nederland. Deze extra kosten krijg je alleen vergoed als je een aanvullende zorgverzekering hebt of een reisverzekering met medische dekking.

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

  • www.rivm.nll
  • www.rijksoverheid.nl
  • www.vereniginghogescholen.nl

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897