FAQ Studenten met migraine
Hieronder vind je een overzicht van meest gestelde vragen over studenten met migraine.
Voor hoofdpijn naar de dokter? Veel studenten voelen zich bezwaard om het te doen, we hebben immers allemaal wel eens last van hoofdpijn. Wanneer de hoofdpijn je leven beïnvloedt kan het echter zo zijn dat je migraine hebt. Dit is een zware en chronische vorm van hoofdpijn. Tegenwoordig zijn hier echter goede medicijnen voor en dat bezoekje aan de huisarts kan dus heel nuttig zijn! Lees hier meer over de diagnose en behandeling voor migraine en wat de zorgverzekering hiervoor vergoedt.
Migraine is niet zomaar een spanningshoofdpijn, het is een chronische hersenaandoening die wordt gekenmerkt door zware hoofdpijnaanvallen. Zo`n 10 procent van de Nederlanders heeft er in meer of mindere mate last van. De pijn ontstaat door een verstoring in de bloedvaten en zenuwbanen in je hersenen en is vaak bonzend. Je bloedvaten vernauwen en verwijden zich sterk, wat hoofdpijn tot gevolg heeft. De exacte oorzaak van migraine is nog steeds onduidelijk en niet bewezen, maar wel spelen erfelijkheid en hormonen in veel gevallen een rol.
Een migraineaanval kan enkele uren tot dagen duren en wordt vaak onderverdeeld in vier fases, al ondervindt niet iedereen iedere fase:
Dit gaat meestal ook gepaard met andere klachten, zoals:
De klachten kunnen bij iedereen verschillen en in mindere of meerdere mate voorkomen. De meeste migrainepatiënten merken echter dat activiteiten als werken en studeren tijdens een aanval niet mogelijk zijn. Bij de Wereldgezondheidsorganisatie staat migraine ook in de top 10 van `s werelds meest invaliderende aandoeningen.
Een migraineaanval is vaak onvoorspelbaar. Toch merken sommige mensen dat zij last hebben van bepaalde factoren die hun migraine triggeren. Veel voorkomende triggers zijn:
Herken jij jezelf in (een deel van) de bovenstaande klachten? Maak dan zeker een afspraak met je huisarts. Migraine is namelijk een aandoening die nog te vaak niet erkend wordt en afgedaan wordt als wat normale hoofdpijn. De huisarts kan aan de hand van jouw klachten constateren of jij inderdaad last hebt van migraine en kan vervolgens medicijnen voorschrijven. Deze medicijnen zijn ook echt alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar.
Na het eerste consult zal je nog een keer terug moeten komen bij de huisarts om de werking van het medicijn te bespreken, het is soms even zoeken naar het perfecte medicijn voor jou. Het kan ook helpen om zelf een hoofdpijndagboek bij te houden. Hierin schrijf je iedere keer op hoe hevig de migraineaanval is, wat je op die dag hebt gegeten en wat je allemaal hebt gedaan. Sommige mensen ontdekken hier patronen in en vormen zo een lijst met producten of activiteiten die ze beter kunnen vermijden. Genezen doet dit een migraine echter niet.
Een simpele paracetamol is niet genoeg als behandeling voor migraine, maar kan wel samen met de migrainemedicijnen gebruikt worden. Voor de behandeling van migraine worden er twee soorten medicijnen gebruikt:
Het consult met de huisarts om de diagnose te stellen is altijd gratis, dit wordt vergoed door jouw basiszorgverzekering.
De migrainemedicijnen die je voorgeschreven krijgt door de dokter vallen ook onder de vergoeding van de zorgverzekering. Het kan echter zo zijn dat je zelf nog een eigen bijdrage dient te betalen, afhankelijk van het merk van je medicijn. Op medicijnen geldt bovendien het eigen risico van de basiszorgverzekering. Als je dit eigen risico nog niet betaald hebt voor een bepaalde behandeling, dan betaal je eerst de hoogte van je eigen risico.
Bepaalde vormen van alternatieve geneeswijzen kunnen, hoewel niet wetenschappelijk bewezen, voor sommige migraine patiënten goed werken om klachten te bestrijden. Voorbeelden zijn acupunctuur, manuele therapie of osteopathie. Indien je ook psychische problemen ervaart als gevolg van de migraine, kan psychotherapie uitkomst bieden.
Er zijn veel correlaties te zien tussen hormonen en migraine. Bij veel vrouwen komt migraine dan ook voor rondom de menstruatie en vrouwen hebben ook drie keer zoveel kans op migraine. Wanneer je merkt dat jouw migraine samenvalt met jouw menstruatie, dan zijn er aantal dingen die je kunt doen:
Hieronder vind je een overzicht van meest gestelde vragen over studenten met migraine.
Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.
Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.
De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.