Student met RSI

RSI, Repetitive Strain Injury, is een aandoening die voor veel mensen nog onbekend is. Deze aandoening kan echter zorgen voor gezondheidsklachten en verminderde inzetbaarheid.
Studenten lopen nog vaak rond met RSI en weten eigenlijk niet waar ze met vragen en klachten terecht kunnen. Het aantal studenten met RSI blijft maar groeien. Het is belangrijk dat er op tijd maatregelen worden genomen als RSI wordt geconstateerd, aangezien RSI kan leiden tot langdurige of, in het ergste geval, permanente arbeidsongeschiktheid.

RSI heeft verschillende oorzaken. Gelukkig kun je zelf al voorkomen dat je klachten krijgt en zijn er zijn ook behandelvormen voor deze aandoening. Snel starten met een behandeling is belangrijk, maar wordt deze zorg wel door je zorgverzekeraar vergoed? Het is dus verstandig om eerst na te gaan of je zorgverzekeraar de kosten van jouw behandeling dekt.

Wat is RSI?

RSI is eigenlijk een verzamelnaam van veel diverse spier- en gewrichtsklachten. Deze klachten kunnen je hebben aan je armen, schouders en/of nek, handen en polsen. De klachten ontstaan doordat je eenzelfde beweging steeds herhaalt (repetitive). Door deze herhaling ontstaat er een continue spierspanning (strain). Klachten zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, pijn, stijfheid, tintelingen, overgevoeligheid en verminderde beweeglijkheid/spierkracht van gewrichten. Door nekpijn kun je ook weer hoofdpijn krijgen. De klachten kunnen dus overgaan van het ene naar het andere lichaamsdeel. Vormen van RSI zijn bijvoorbeeld een muisarm of een tenniselleboog.

Hoe wordt RSI veroorzaakt?

Veel klachten worden veroorzaakt door een verkeerde werkhouding en weinig afwisseling van het werk. Studenten zitten tegenwoordig veel uren achter elkaar op een computer of laptop of zijn juist te lang aan een stuk door bezig met lees- of schrijfwerk. Dit allemaal met een verkeerde werkhouding. De klachten bouwen zich heel geleidelijk op. Aan het begin merk je er dus niet gelijk wat van maar later kan een verkeerde houding leiden tot chronische pijn.

Welke behandelvormen voor RSI zijn er?

Er zijn verschillende behandelvormen voor RSI. Maar ten eerste is het ook belangrijk om al preventieve maatregelen te nemen. Denk hierbij aan:

  • Een ontspannen zithouding, met goede stoelhoogte;
  • Zet de muis of het toetsenbord zo dicht mogelijk bij je neer. Let ook op de juiste schermhoogte;
  • Onderbreek je werkzaamheden veel en wissel veel af.

Fysiotherapie

Via fysiotherapie kan je verschillende oefeningen doen met je fysiotherapeut om herstel te bereiken. Om ervoor te zorgen dat je houding en beweeglijkheid worden verbeterd kunnen er ook aanvullende technieken worden toegepast, bijvoorbeeld massage. Onder massage kunnen verschillende soorten massages (therapieën) vallen. Door de massages kan er gezorgd worden voor lokale pijnbestrijding en spierontspanning. Ook kan het autonome zenuwstelsel in balans worden gebracht.

Het is afhankelijk van je zorgverzekeraar of je de behandelingen van fysiotherapie vergoed krijgt. Vanuit je basisverzekering wordt fysiotherapie alleen in uitzonderlijke gevallen vergoed. Omdat RSI niet op de lijst van de chronische aandoeningen staat wordt fysiotherapie niet vergoed vanuit het basispakket. Voor de vergoeding van diverse fysiotherapie-behandelingen kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Als je een behandeling ondergaat, therapie of massage, bij een andere zorgverlener dan de fysiotherapeut dan kan dit in bepaalde gevallen ook vergoed worden. Dit kan het geval zijn als je zorgverlener bijvoorbeeld bij de NVST (Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten) is aangesloten. Kijk dus eerst of je zorgverlener is aangesloten bij de NVST en controleer of je zorgverzekeraar deze behandeling vergoedt.

Medical taping

Bij deze methode wordt tape gebruikt om de spieren (en de functie van de spieren) te ondersteunen. Bij RSI helpt het om je houding te corrigeren en de klachten van overbelasting tegen te gaan. Door de tape wordt de bewegingsvrijheid van een spier of gewricht beperkt. Deze behandeling wordt uitgevoerd door bijvoorbeeld je fysiotherapeut.

Dry Needling

Bij deze methode kunnen rug- en schouderpijn, pijn in de arm en andere RSI-klachten worden bestreden. Bij dry needling wordt er gebruik gemaakt van naaldjes. Het verschil met acupunctuur is dat er bij dry needling wordt geprikt op bepaalde punten in spieren. Bij acupunctuur worden meerdere naalden voor langere tijd in je lichaam gezet om de energie in je lichaam te beïnvloeden.

Alternatieve behandelingen

Alternatieve geneeswijzen kunnen ook uitkomst bieden. Zo kan je er ook voor kiezen om bij je bij een alternatieve behandelaar, zoals een acupuncturist (aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur), te laten behandelen. De keuze voor een bepaalde behandeling en behandelaar is persoonlijk. Bepaal voor jezelf welke behandeling (of combinatie van behandelingen) je RSI-klachten het beste aanpakt. Alternatieve geneeswijzen komen voor vergoeding in aanmerking vanuit verschillende aanvullende zorgverzekeringen.

Medicijnen

Je kan met de arts overleggen of je eventueel een spierverslapper of pijnstiller kan slikken. Dit kan de pijn goed verzachten, pas daarbij wel je houding/gedrag aan. Het zijn namelijk geen genezende middelen. Daarnaast kunnen de medicijnen ook de aandoening verergeren omdat je geen pijn meer voelt en gewoon doorgaat met dezelfde handelingen. Medicijnen worden vergoed vanuit het basispakket als ze vallen onder de geregistreerde medicijnen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem. Bekijk de vergoeding medicijnen op onze pagina over de basiszorgverzekering.

Het is erg belangrijk om je RSI-klachten zo snel mogelijk te behandelen. Wanneer je dit niet doet kan het in het ergste geval namelijk leiden tot permanente arbeidsongeschiktheid. Ook is het belangrijk om snel over te gaan tot een behandeling omdat je klachten zich geleidelijk opbouwen. Bekijk hier de vergoeding van RSI vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897