Student met ziekte van Pfeiffer

Terwijl je door de semesters heen ploegt, merk je dat er iets mis is. Je staat moe op en het is lastig om je concentratie bij de les te houden. Daarnaast duik je regelmatiger vroeg je bed in om genoeg energie te hebben voor de volgende dag. Verder merk je dat je last hebt van keelpijn. Je denkt eerst dat het te maken heeft met je onregelmatige uren en misschien heb je iets te veel eten laten bezorgen. Uiteindelijk besluit je naar je huisarts te gaan waar je uiteindelijk de diagnose Pfeiffer krijgt. Je bent verbaasd, maar opgelucht dat je eindelijk een verklaring hebt voor hoe je je voelt.

Wat is de ziekte van Pfeiffer?

De ziekte van Pfeiffer is een besmettelijke ziekte die het gevolg is van besmetting met het epstein-barrvirus. Hoewel we niet precies weten waar dit virus vandaan komt, weten we wel dat het overdraagbaar is via speeksel. Dit is dan ook reden waarom Pfeiffer soms beter bekend staat als “kissing disease” of “klierkoorts”. Daarnaast kan je besmet raken door te drinken van hetzelfde glas of gebruik te maken van hetzelfde bestek. Pfeiffer treft voornamelijk kinderen en jongeren onder de 25 jaar.

Hoewel het bovenstaande ernstig of zelfs eng klinkt, ben je in de meeste gevallen na een aantal dagen tot een aantal weken er vanaf (5-8 weken) zonder medische ondersteuning. Je kunt je er wel behoorlijk beroerd door voelen. Iedereen ervaart Pfeiffer op een andere manier en dit is afhankelijk van iemands leeftijd. Bij jongere kinderen onder de 10 jaar zijn de verschijnselen soms zo mild dat men nooit een diagnose hoeft te stellen. Wanneer je genezen bent, kan je niet meer in dezelfde mate last krijgen van het virus. Dit is dan ook de reden waarom de meeste volwassenen geen last krijgen van de ziekte van Pfeiffer en je hoeft dan ook geen rekening te houden met preventie van infectie.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Pfeiffer?

De meest voorkomende symptomen bij de ziekte van Pfeiffer zijn:

  • vermoeidheid
  • uitslag
  • keelpijn
  • koorts en rillerig
  • longontsteking
  • zwelling van de lymfeklieren, met name in de hals, liezen en oksels
  • soms kan Pfeiffer tot geelzucht leiden, maar dit is slechts tijdelijk.

Het verloop van de ziekte

De incubatietijd van het virus ligt tussen de 10 dagen en 6 weken. Er kan dus een lange tijd tussen het moment van besmetting en het moment van de eerste klachten zitten. Jonge kinderen ervaren over het algemeen weinig klachten. Wanneer je het virus tijdens of na de puberteit oploopt kun je je wel erg ziek voelen. De meeste klachten als gevolg van de ziekte van Pfeiffer zullen met ongeveer 5 tot 8 weken vanzelf verdwijnen. Vermoeidheid daarentegen kan enkele maanden aanhouden.

Behandeling en preventie voor de ziekte van Pfeiffer

Wanneer je langer dan 7 dagen last hebt van vermoeidheid, keelpijn en vergrote halsklieren kan een bloedtest uitsluitsel geven. Het geeft echter geen indicatie over wanneer je besmet bent geraakt of wanneer je genezen zult zijn. Er is geen vaccinatie of behandeling beschikbaar voor de ziekte van Pfeiffer. Dit klinkt misschien verontrustend, maar over het algemeen genees je vanzelf na een aantal weken. Wel kan je een aantal maanden last houden van vermoeidheid.

Je kan in de tussentijd gebruik maken van pijnstilling voor het ongemak in de keel. Antibiotica heeft in dit geval geen effect en kan juist nieuwe symptomen geven, zoals jeukende, rode vlekken op de huid. Verder hoef je geen speciale maatregelen nemen, zoals jezelf afzonderen of in bed uitzieken. Je kan gewoon je dagelijkse leven zonder zorgen blijven voortzetten. Wel adviseert men om zo gezond mogelijk te leven om de invloed van het virus te beperken. Voldoende bewegen, goed eten en drinken blijft hierbij belangrijk om zo snel mogelijk te herstellen.

Vergoedingen aanvullende zorg ziekte van Pfeiffer

Een preventief medisch onderzoek, bijvoorbeeld een bloedonderzoek, kan worden ondergaan om vast te stellen of je de ziekte van pfeiffer hebt. Een bloedonderzoek wordt met een verwijzing van je huisarts vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Indien je geen verwijzing hebt, kan je een desondanks preventief medisch onderzoek ondergaan om te checken of je misschien pfeiffer onder de leden hebt. Dit preventief medisch onderzoek, soms ook health- of gezondheidscheck genoemd, wordt vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.
Bronnen: RIVM

FAQ Studenten met Pfeiffer

Hieronder vind je een overzicht van meest gestelde vragen over studenten met Pfeiffer.

Wat doet de ziekte van Pfeiffer?
Wanneer je de ziekte van Pfeiffer hebt, ben je besmet geraakt met het Epstein-Barr virus. Dit virus zorgt voor verschillende klachten. De meeste mensen krijgen last van keelontsteking en opgezette klieren. Daarnaast kun je te maken krijgen met langdurige vermoeidheid.
Kun je iemand in de incubatietijd besmetten?
Ja, dat is mogelijk. Iemand die besmet is met het Epstein-Barr virus kan na een week zelf besmettelijk zijn en het virus aan anderen doorgeven. De besmettelijkheid kan tot wel 18 maanden na de besmetting aanhouden. Het is daarom ook erg moeilijk om besmettingen te voorkomen.
Wie kan de ziekte van Pfeiffer krijgen?
Iedereen kan de ziekte van Pfeiffer krijgen. De ziekte komt het vaakst voor bij mensen onder de 25. Bij jonge kinderen geeft het virus meestal geen klachten, waardoor het vaak onopgemerkt gaat. Bij volwassenen komt de ziekte weinig voor, omdat bijna elke volwassene al eerder een infectie heeft doorgemaakt.

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

  • https://www.rivm.nl/
  • https://www.mlds.nl/
  • https://www.thuisarts.nl/

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897