Student met gameverslaving

Studie en een internet- of gameverslaving gaan moeilijk samen. Een dergelijke verslaving beheerst grotendeels je dagbesteding en gaat ten koste van andere belangrijke zaken in je leven. Internet- of gameverslaving is een groeiend probleem. Er is een grote toename van mensen die gamen en van internet gebruik maken. Bovendien wordt er steeds meer tijd doorgebracht achter de (spel)computer, tablet of smartphone. Uit onderzoek van het Trimbos instituut zoeken zo’n 3 op de 100.000 mensen professionele hulp voor een internet- of gameverslaving. Maar wat is een internet- of gameverslaving nou precies?

Vergoedingen student met gameverslaving aanvullende zorgverzekering vergelijken

Vergoedingen student met gameverslaving

Wat is een internet- of gameverslaving?

Een internet- of gameverslaving is een bepaalde onweerstaanbare drang die je hebt om (online) games te spelen of op internet/social media te surfen. Een dergelijke dwangmatige behoefte zet je studieprestaties al snel onder druk. Ook je sociale leven, bijbaantje en andere dagelijkse taken kunnen als gevolg van de verslaving worden verwaarloosd.

Wanneer ben je internet- of gameverslaafd?

Er zijn verschillende ‘symptomen’ die aangeven dat je mogelijk een internet- of gameverslaving hebt. De belangrijkste worden hieronder genoemd:

  • Je kan niet op tijd stoppen met spelen of surfen. Hierdoor speel of surf je altijd langer op internet dan je van tevoren in gedachte had.
  • Je dagelijks leven lijdt eronder. Alles moet wijken voor het gamen of internetten. Je sociale contacten, studie en eventuele bijbaantje geraken in de verwaarlozing. Je dagelijkse taken probeer je zo snel mogelijk af te ronden om maar weer te kunnen gamen of internetten.
  • Het gamen en internetten heeft negatieve gevolgen voor je sociale contacten, je bijbaantje en fysieke of emotionele gesteldheid. Toch blijf je doorgaan. Zo kan het zijn dat je vaker ruzie hebt met je ouders of partner. Of je bent snel geïrriteerd als je niet kan gamen of internetten of daarin gestoord wordt. Bovendien kan je last krijgen van lichamelijke klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en irritatie aan de ogen.
  • Zaken als persoonlijke hygiëne, nachtrust en gezamenlijke maaltijden worden aan de kant gezet om maar door te kunnen spelen of surfen. Je kan moeilijk pauzeren, eet tijdens het gamen of surfen en gaat soms tot diep in de nacht door.

Schiet je door in het gamen of gebruik van social media? Dan kan dit leiden tot een verslaving. De gevolgen daarvan zijn negatief. Je kan te maken krijgen met gevoelens van depressie, een negatief zelfbeeld of eenzaamheid als gevolg van isolement.
Het is een vicieuze cirkel: je kan het gamen of surfen moeilijk een halt toeroepen en om deze negatieve gevoelens te ontwijken. Hierdoor vlucht je steeds meer in je game- of internetverslaving.

Wat kan je er tegen doen?

Je kan natuurlijk zelf proberen van je game- of internetverslaving af te komen. Vaak hebben mensen me een dergelijke verslaving juist zelf de controle al verloren. Daarom kan het verstandig zijn hulp te zoeken bij een professionele instantie die je kan behandelen voor je game- of internetverslaving. Dergelijke behandelingen zijn vaak gericht op de volgende punten:

  • Je dient een doel te stellen voor jezelf: ik ga niet meer gamen bijvoorbeeld.
  • Je maakt duidelijke afspraken met jezelf: ik ga alleen nog maar in het weekend gamen of ik ga alleen ’s avonds nog op internet surfen.
  • Kom tot inzicht: maak voor jezelf een lijstje met de voor- en nadelen van het spelen van games of het surfen op internet.
  • Houd je eigen speel- of surfgedrag bij: op deze wijze kan je in de gaten houden of je de gestelde doelen gaat halen.
  • Maak je eigen actieplan. Hoe ga je de verslaving aanpakken? In zo’n actieplan kan je bijvoorbeeld aangeven hoe je om zal gaan met verleidelijke situaties waarin je kan terugvallen in de verslaving.

Wordt de behandeling van mijn internet- of gameverslaving vergoed?

Dit is afhankelijk van de behandelkliniek die je op het oog hebt. Bij de meeste klinieken bestaat behandeling uit een aantal sessies per week. Dit kan zowel individueel of in groepsverband. De vergoeding van de behandeling van je internet- of gameverslaving valt binnen het basispakket van je zorgverzekering.

Vergoeding uit het basispakket

De behandeling van de verslaving wordt vaak aangemerkt als tweedelijns psychologische zorg. Tweedelijns psychologische zorg wordt standaard vergoed vanuit het basispakket. Bij navraag bij de behandelkliniek Jellinek blijkt dat je in vaktermen niet wordt behandeld voor je gameverslaving, maar voor je impuls-controle-stoornis. De vergoeding van deze zorg valt allemaal in het basispakket van je zorgverzekering. Aanvullend verzekeren is dan ook niet nodig. Wel krijg je te maken met het verplicht eigen risico, een deel van het bedrag van de ontvangen zorg die je zelf moet betalen.

Het kan zijn dat je eerst een verwijzing van je arts nodig hebt alvorens de verzekering de behandeling vergoedt. Sommige verzekeraars werken bovendien met gecontracteerde zorgverleners, dat betekent dat alleen de behandeling bij die zorgverleners voor volledige vergoeding in aanmerking komt. Laat jezelf goed informeren en zoek een kliniek die goed bij je past.

Vergoedingen aanvullende zorg bij gameverslaving

De behandeling kan ook (gedeeltelijk) vanuit de aanvullende zorgverzekering worden vergoed, indien van een combinatie van gedragstherapie en counselling gebruik wordt gemaakt. Met gedragstherapie wordt de focus van het gamen afgehaald en worden gezondere gedragspatronen gestimuleerd. Counselling is gericht op het terugbrengen van de balans in het leven van de verslaafde en biedt ook ondersteuning aan familieleden. Op deze manier kan de familie ook ondersteunen in het herstelproces.

Bronnen: Vincere-ggz.nl, Gameninfo.nl

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897