Student met Crohn

De ziekte van Crohn is een ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal. Hierdoor voelen mensen zich ziek en kunnen zij onder andere buikpijn, diarree en bloedverlies bij de ontlasting krijgen. Er kunnen zelfs vernauwingen of een afsluiting van een deel van de darm optreden. Studenten kunnen problemen ondervinden gedurende hun studie vooral bij een opvlamming van de ontstekingen. Dan ben je namelijk erg ziek en kan het zelfs voorkomen dat je een periode in het ziekenhuis moet verblijven.

Op deze pagina kan je alles lezen over wat de ziekte van Crohn is. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa? En hoe wordt de diagnose Crohn gesteld? Tot slot zal worden ingegaan op wat de behandeling van de ziekte van Crohn is en waar je op moet letten bij het kiezen van een zorgverzekeraar als je de ziekte van Crohn hebt.

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn, ook wel Morbus Crohn of chronische darmontsteking genoemd, valt in de groep Inflammatory Bowel Disease (IBD). Het is een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal waarbij alle delen van dit kanaal kunnen zijn aangedaan, ‘van mond tot kont’. In de darmwand ontstaan kleine ontstekingen, ook wel zweren genoemd. Deze zweren kunnen verergeren en de diepere lagen van de darmwand aantasten of zelfs doorgroeien door de darmwand heen zodat er een verbinding tussen de darm en de huid of de darm en andere organen ontstaat. Een dergelijke verbinding heet een fistel. Naast darmklachten kunnen ook afwijkingen ontstaan aan de huid, gewrichten en/of ogen.

Welke symptomen wijzen op de ziekte van Crohn?
 • Diarree
 • Buikpijn
 • Gewichtsverlies
 • Koorts
 • Bloed in de ontlasting
 • Vermoeidheid

De ziekte van Crohn versus colitis ulcerosa

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn allebei chronische darmwandontstekingen en vallen in de groep Inflammatory Bowel Disease (IBD). Zowel de klachten als de behandelingen komen deels overeen maar er zijn ook wat verschillen. Hieronder zetten we de belangrijkste voor je op een rij.

 • Bij colitis ulcerosa ontstaan alleen ontstekingen in de dikke darm en de endeldarm (laatste delen van je darmen). Bij de ziekte van Crohn kunnen in het gehele maag-darmkanaal ontstekingen ontstaan
 • In geval van colitis ulcerosa is er altijd een aaneengesloten stuk darm ontstoken. Bij de ziekte van Crohn kan het zo zijn dat er meerdere stukken darm aangedaan zijn en dat de daartussen gelegen stukken darm gezond zijn
 • De ontstekingen bij colitis ulcerosa zijn oppervlakkig waarbij alleen de slijmvlieslaag in de darm is aangedaan. Alle lagen van de darmwand kunnen aangedaan zijn bij de ziekte van Crohn. Tevens kunnen de zweren zo diep uitbreiden dat er fistels (verbindingen tussen darm en huid/andere organen) ontstaan
 • Bij colitis ulcerosa treden zelden vernauwingen van de darmen op, maar bij de ziekte van Crohn kan dit wel voorkomen

Diagnose

Wanneer je met klachten naar de huisarts gaat, kan de huisarts vermoeden dat je een chronische darmontsteking hebt. Hij of zij zal je dan doorverwijzen naar een internist of maag-darm-leverarts (MDL-arts).

Meestal wordt er bloedonderzoek gedaan om te zien of er sprake is van bloedarmoede (door het bloedverlies uit de darmen via ontlasting) of ontsteking en om in kaart te brengen of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Tevens kan het zijn dat je wat ontlasting moet inleveren. Dit wordt onderzocht op bacteriën, parasieten of wormen die eventueel de klachten kunnen veroorzaken.

Het kan zijn dat de arts beeldvormend onderzoek wil doen zoals röntgenonderzoek, echografie, CT-scan of een MRI-scan. De diagnose ziekte van Crohn wordt meestal gesteld aan de hand van een kijkonderzoek van de darmen (endoscopie). Hierbij wordt een flexibele slang met een kleine camera via de anus ingebracht om zodoende de darm goed te bekijken. Ook kunnen er hele kleine ‘hapjes’ uit de darmwand worden genomen, ook wel een biopsie genoemd. Die ‘hapjes’ worden onder de microscoop onderzocht. Het onderzoeken van de biopten is nodig voor het stellen van de juiste diagnose.

Behandeling

Medicijnen vormen in principe de behandeling van de ziekte van Crohn. Helaas kunnen deze medicijnen de ziekte niet volledig genezen. Ze kunnen wel de klachten aanzienlijk verminderen, de ontsteking remmen en/of voorkomen dat er nieuwe ontstekingen ontstaan. Sommige medicijnen kunnen continu gebruikt worden in lage onderhoudsdosering. Wanneer het toch mis gaat en de ontstekingen toenemen, kan het nodig zijn een hogere dosering te geven. Of het kan zelfs zo zijn dat je een ander medicijn krijgt voorgeschreven. De verschillende medicijnen kunnen worden onderverdeeld in onderstaande categorieën:

5-ASA-medicijnen

Deze medicijnen werken ontstekingsremmend op de darmwand. De buikpijn neemt hierdoor af en er zullen minder vernauwingen en fistels ontstaan.

Bijnierschorshormonen in klysma

Bijnierschorshormonen (corticosteroïden) zijn ontstekingsremmend. Een klysma is het inbrengen van een vloeistof in de darmen via de anus. Deze toedieningsvorm is alleen nuttig wanneer het laatste deel van de darm is aangedaan. Het voordeel van op deze manier toedienen is de kleinere kans op bijwerkingen omdat het medicijn alleen in het laatste deel van de dikke darm terecht komt en niet in de rest van je lichaam.

Bijnierschorshormonen om in te nemen

Deze ontstekingsremmende medicijnen komen in je gehele lichaam terecht. De kans op bijwerkingen is groter dan wanneer je een klysma als toedieningsvorm hebt. Door deze medicijnen zullen diarree, bloed bij de ontlasting, vermagering en ontstekingen afnemen.

Afweeronderdrukkende medicijnen

Deze medicijnen onderdrukken de afweer en worden meestal pas voorgeschreven als andere medicijnen onvoldoende effect hebben. Ook werken deze middelen niet direct, soms merk je de werking zelfs pas na weken tot maanden.

Het komt wel eens voor dat medicijnen onvoldoende werken en dat er een operatie nodig is, bijvoorbeeld bij vernauwing of afsluiting van de darm. Het kan zijn dat er dan een (tijdelijk) stoma moet worden aangelegd. Een stoma is een kunstmatige uitgang van de darmen via de buikwand. De ontlasting komt dan uit het stoma en wordt opgevangen in een zakje dat aangebracht moet worden op de buik. Als het stoma tijdelijk is kan de continuïteit van de darmen weer worden hersteld wanneer de darmen (bijna) genezen zijn, dit kan na een paar weken of maanden zijn. Als er een groot deel van de dunne darmen verwijderd zijn, kan je problemen krijgen met het opnemen van voedingsstoffen. Het kan dan nodig zijn om extra voedingssupplementen te nemen of een door een diëtiste voorgeschreven dieet te volgen.

Vergoeding behandeling

Medicijnen

Zorgverzekeraars kunnen onduidelijk zijn over welke geneesmiddelen ze precies wel en niet vergoeden. Regelmatig vergoedt een zorgverzekeraar bijvoorbeeld alleen het goedkoopste merk/variant van een medicijn. Het is verstandig om bij twijfel over vergoeding contact op te nemen met een zorgverzekeraar, zowel gedurende het jaar als bij het kiezen van een zorgverzekeraar.

Het kan aantrekkelijk zijn om aanvullend te verzekeren wanneer het medicijn dat je gebruikt buiten het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem (GVS) valt. In enkele uitgebreide pakketten worden de medicijnen buiten de GVS 100% vergoed.

Diëtiste

Vanuit het basispakket wordt dieetadvisering door een diëtiste tot maximaal 3 uur per kalenderjaar vergoed. Wil je meer uren, kies dan een passende aanvullende verzekering. Je leest hier meer over op de pagina voedings- en dieetadvies.

Stomazorg

Stomamaterialen vallen onder het hulpmiddelen reglement. Dit reglement verschilt per zorgverzekeraar. Veel zorgverzekeraars vergoeden stomamaterialen vanuit het basispakket en hier hoef je meestal niet aan mee te betalen (geen eigen bijdrage). Sommige zorgverzekeraars eisen dan wel dat je de materialen bij een door hun gecontracteerd bedrijf koopt. Tevens verschilt het per zorgverzekeraar hoeveel van het materiaal ze vergoeden. Heb je een stoma? Informeer naar de vergoedingen voordat je een zorgverzekeraar kiest.

Lidmaatschap CCUVN

Je lidmaatschap bij de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) wordt bij een aantal zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

FAQ Studenten met de ziekte van Crohn

Hieronder vind je een overzicht van meest gestelde vragen over studenten met de ziekte van Crohn.

Wat gebeurt er bij de ziekte van Crohn?
Bij de ziekte van Crohn valt je immuunsysteem het eigen lichaam aan. Hierdoor ontstaan er in het geval van Crohn ontstekingen in de darmen. Op de plaats van de ontstekingen kan littekenweefsel ontstaan, wat vervolgens voor vernauwing of zelfs afsluiting van de darm kan zorgen.
Hoe test je of je de ziekte van Crohn hebt?
Om te testen of je de ziekte van Crohn hebt worden er meerdere onderzoeken gedaan. Er kan bloedonderzoek worden gedaan om ontstekingswaarden te meten, een ontlastingsonderzoek kan bacteriële infecties uitsluiten en daarnaast wordt er beeldvormend onderzoek en een kijkonderzoek gedaan.
Wat verergert de ziekte van Crohn?
De klachten van de ziekte van Crohn kunnen verergeren bij ongezonde voeding, te weinig slaap en beweging, stress en alcoholgebruik.
Hoe herken je een opvlamming bij de ziekte van Crohn?
Bij een opvlamming ontstaan er in korte tijd veel ontstekingen in de darmen. Signalen die kunnen wijzen op een opvlamming zijn: buikpijn, koorts, dunne ontlasting en bloedverlies.

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

 • https://www.pfizer.nl/ibd/ziekte-van-crohn-van-oorzaak-tot-behandeling
 • https://www.umcutrecht.nl
 • https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/crohn-ziekte-van

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897