Student met faalangst

Kan je niet meer goed studeren door gedachten als “ik moet dit tentamen halen” of “ik ga het toch niet halen”? Dan is het mogelijk dat jij faalangst hebt. En je bent absoluut niet de enige! Faalangst of tentamenvrees is een zeer veelvoorkomend probleem onder studenten.

Op deze pagina kan je meer lezen over wat faalangst nu eigenlijk is, wat je er tegen kan doen en of de zorg ervoor vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar.

Wat is faalangst?

Niemand wil falen maar dat betekent niet dat iedereen faalangst heeft. Pas als de angst om te falen zodanig erg is dat je prestaties verslechteren, het plezier om te studeren afneemt of je last krijgt van grote spanningen en studiestress kan je spreken van faalangst. Het kan gaan om angst voor bijvoorbeeld een tentamen, het geven van een presentatie of het schrijven van een scriptie of essay. Onzekerheid om verkeerd over te komen en bang zijn om fouten te maken spelen ook een grote rol bij faalangst.

Heb ik faalangst?

Studenten met faalangst zijn vaak perfectionistisch, stellen erg hoge eisen aan zichzelf en piekeren veel. Heb jij meer dan één keer een black-out gehad voor een tentamen of presentatie? Vertoon je regelmatig uitstel gedrag? Heb je last van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, zeer gespannen spieren of hyperventilatie?

Herken je jezelf hier (deels) in? Het kan zijn dat je last hebt van faalangst. Lees hieronder verder wat je tegen faalangst kan doen.

Wat kan je er tegen doen?

Het is moeilijk om helemaal alleen van faalangst af te komen. Praat er daarom eens over met iemand. Het is tevens verstandig om hulp te zoeken, lees hieronder bij wie je terecht kan met faalangst.

Hulp zoeken

Veel hogescholen en universiteiten bieden hulp en adviezen aan studenten met faalangst. Informatie hierover kan je vinden op de website van jouw hogeschool of universiteit. Ook kan je informeren of er studentenpsychologen werkzaam zijn bij jouw opleiding. De studentenpsycholoog ziet veel studenten met faalangst en kan je zeer gerichte tips geven en samen met jou een passende oplossing zoeken. Bij veel opleidingen worden er ook speciale faalangst workshops of cursussen gegeven.

Zie je het niet zitten om naar een studentenpsycholoog te gaan? Of is er geen studentenpsycholoog aan jouw opleiding verbonden? Je kan met faalangst ook terecht bij je huisarts. Je huisarts kan je indien dat nodig of gewenst is doorverwijzen naar een (vrijgevestigde) psycholoog.

Enkele tips bij faalangst

  • Zeg drie keer per dag tegen jezelf “Ik kan het!”.
  • Ga op tijd naar bed, je hersenen werken veel beter na een nacht slaap dan wanneer je probeert de hele nacht door te studeren.
  • Maak een realistische planning met daarin hoeveel tijd je per voorbereiding/opdracht/activiteit gaat besteden en probeer je daar aan te houden.
  • Neem af en toe pauze en maak tijd voor sociale contacten en sporten. Hierdoor kan je je vervolgens weer beter concentreren en ook weer beter werk verrichten.
  • Verdoof jezelf NIET met alcohol of drugs; de angst zal er niet minder van worden en het zal je prestaties absoluut niet verbeteren.

Wordt hulp bij faalangst vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Indien je hulp vraagt bij een studentenpsycholoog via je opleiding is dit vrijwel altijd gratis. De kosten hiervan worden namelijk door je opleiding betaald. Wanneer je naar je huisarts gaat in verband met faalangst worden de kosten hiervoor vergoed vanuit het basispakket. Het kan zijn dat je huisarts je naar een (eerste- of tweedelijns) psycholoog wil verwijzen van de GGZ. Deze eerste- en tweedelijns psychologische zorg wordt vergoed vanuit het basispakket. Je behandelingen worden wel alleen vergoed wanneer je door je huisarts bent verwezen, dus ga eerst langs je huisarts.

Kijk hier voor meer informatie over de vergoeding van psychologisch hulp.

Alternatieve zorg

Ben je op zoek naar alternatieve zorg om je faalangst te behandelen? Of wellicht krijg je geen vergoeding voor de psychosociale of psychotherapeutische zorg vanuit de basisverzekering? In dat geval kan je voor cognitieve gedragstherapie of de behandeling van angsten en onzekerheden terecht bij een (alternatief) psychotherapeut of psychosociaal therapeut. Het kan zijn dat je zorgverzekeraar voor een vergoeding vereist dat je zorgverlener bij een bepaalde beroepsvereniging is aangesloten. Dit vind je terug in de polisvoorwaarden bij de vergoeding van alternatieve geneeswijzen.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897