Student met overgewicht

Iedereen heeft andere maten en vormen. Het wordt pas een probleem wanneer je gewicht een gevaar begint te vormen voor je gezondheid. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er steeds meer Nederlanders zijn met overgewicht en dat dit aantal alleen nog maar zal stijgen. Je vindt hier meer informatie over mogelijke behandelingen van overgewicht en vergoedingen vanuit de zorgverzekering.

Overgewicht en obesitas

Overgewicht is het gevolg van het binnenkrijgen van te veel voedingsstoffen. Je lichaam verbruikt dan niet alles en de overtollige voedingsstoffen worden als vet opgeslagen. Hierdoor gaat je lichaam te veel vetweefsel bevatten. Overgewicht is een van de grootste gezondheidsproblemen van Nederland. Inmiddels heeft meer dan 50% van de volwassen bevolking overgewicht.

Obesitas is een ernstige vorm van overgewicht. Wanneer je gewicht een serieuze bedreiging voor je huidige gezondheid vormt, dan wordt er gesproken van morbide obesitas. Wat overgewicht of obesitas is, wordt bepaald aan de hand van de Body Mass Index.

De Body Mass Index

Body Mass Index (BMI) is een systeem dat is ontwikkeld om de gezondheid van je gewicht te berekenen. Het systeem vergelijkt je lengte, leeftijd en je gewicht en geeft op basis daarvan een getal, je BMI. De BMI wordt onderverdeeld in de volgende vijf groepen:

  • Een BMI minder dan 17 betekent ondergewicht
  • Met een BMI tussen de 18 en 24 zit je op normaal gewicht
  • Bij een BMI van 25-29 is er sprake van overgewicht
  • Een BMI tussen de 30-40 is obesitas
  • Meer dan 40 BMI betekent morbide obesitas

Wanneer je twijfelt over je gewicht is het dus verstandig om je BMI te berekenen. Bij het opstellen van een behandelplan door professionals zal dit getal ook gebruikt worden.

Risico`s obesitas

Overgewicht is een chronische aandoening die je op vele plaatsen raakt. Je komt fysiek aan, maar ook van binnen richt overgewicht schade aan. Een aantal aandoeningen die veel voorkomen zijn:

  • Hart- en vaatziekten
  • Diabetes
  • Hoge bloeddruk
  • Hoog cholesterol
  • Soorten kanker, zoals nierkanker en dikke darmkanker

Naast deze aandoeningen kan je door obesitas ook last krijgen van vermoeidheid, slecht slapen, veel zweten, rugpijn en kortademigheid. Obesitas moet vaak levenslang behandeld worden.

Behandeling overgewicht en obesitas

Een behandeling voor obesitas gaat veel verder dan alleen maar gezonder eten. Er moet een compleet behandelplan opgesteld worden om op een gezonde manier af te vallen. Hieronder valt meestal:

  • Voorlichting
  • Psychologische behandeling
  • Een dieetplan
  • Meer bewegen
  • Nazorg en check-ups

Om je gezondheid te verbeteren en om gezond af te vallen is een behandeling door professionals zeer sterk aan te raden.

Psychische klachten

Wanneer je overgewicht hebt kan dit tot psychische problemen leiden. De grootste oorzaak ligt doorgaans verscholen in een negatief zelfbeeld. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door pesterijen op jongere leeftijd of doordat je zelf erg negatief denkt. Om je zelfvertrouwen weer naar een positief niveau te krijgen kan een bezoek aan een psycholoog of therapeut verstandig zijn. Vanuit de basiszorgverzekering wordt psychologische hulp volledig vergoed. Je kan het beste eerst voor een consult naar de huisarts gaan, deze zal je vervolgens doorverwijzen.

Lees meer informatie over vergoedingen voor psychische behandelingen.

Dieetadvisering

Dieetadvies wordt vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. De huidige voorwaarden rondom dieetadvisering zijn:

  • Je krijgt maximaal 3 uur dieetadvies per jaar vergoed;
  • Bij sommige verzekeraars heb je eerst een verwijsbrief nodig, bij andere zorgverzekeraars is directe toelating tot dieetadvies mogelijk. Deze informatie vind je terug in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering;
  • Voor extra dieetadvies dien je een aanvullende verzekering afsluiten.

Je hebt voor de vergoeding voor dieetadvies doorgaans een verwijzing van je huisarts nodig. Daarnaast kan je zorgverzekeraar de eis stellen dat je het advies ontvangt van een diëtist die een contract heeft met de zorgverzekeraar. Kies je voor een andere, niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan kan de vergoeding lager uitvallen.

Medische ingreep ter behandeling van overgewicht

Wanneer je obesitas hebt en je gezondheid veel gevaar loopt, dan is het soms de beste keuze om een operatie te ondergaan. Je komt hiervoor alleen in aanmerking indien je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Een BMI boven de 40 of een BMI van 35 met andere medische klachten;
  • Je tussen de 18 en 65 jaar bent;
  • Er geen sprake is van ernstige psychische- of verslavingsproblemen;
  • Tot slot: je hebt de motivatie om af te vallen.

Een operatie moet altijd ondersteund worden door andere behandelmethodes en is geen eenvoudige afvalmethode.

Operaties en vergoedingen

Er zijn een aantal operaties mogelijk. Al deze operaties zijn erop gericht om je eetlust te verkleinen:

  • Een maagband: je maaginhoud wordt verkleind door een siliconen band.
  • Een maagballon: er wordt een ballon van 500 ml ingebracht in je maag.
  • Een bypass: je dunne darm wordt verbonden met een kleinere, nieuwe maag.
  • Een sleeve: een groot deel van je maag wordt operatief verwijderd.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze operaties bij medische noodzaak en wanneer je aan alle andere voorwaarden voldoet. Voordat je een operatie ondergaat is het daarom verstandig om goedkeuring bij je zorgverzekeraar te vragen. Wel wordt het eigen risico aangesproken bij de betaling van de operatie.

Premie zorgverzekering bij overgewicht

Een basiszorgverzekering is voor alle Nederlanders verplicht en voor zorgverzekeraars geldt daarom een acceptatieplicht. Een zorgverzekeraar mag jou dus niet weigeren. Ook het vragen van een hogere premie aan iemand met overgewicht is niet toegestaan. Ook bij de aanvullende zorgverzekering is de premie vaak gelijk. Verzekeraars mogen je dan echter wel weigeren om te verzekeren.

De vaste premie geldt niet bij alle soorten verzekeringen. Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een overlijdensrisicoverzekering zal de zorgverzekeraar meestal wel een hogere premie vragen aan mensen met overgewicht.

Vergoedingen aanvullende zorgverzekering

Als je problemen hebt met je gewicht is het altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Deze kan een behandelplan opstellen en je doorverwijzen naar de beste specialisten. Een consult bij de huisarts is altijd gratis. Bewaar daarnaast documenten die jouw gevecht met je gewicht aantonen. Dit kunnen afspraken met hulpverleners zijn, maar ook dieet- en fitnesscentra. Wanneer nodig kan je dit laten zien aan de zorgverzekeraar.

Extra diensten zorgverzekeraar

Sommige zorgverzekeraars bieden extra diensten voor mensen met overgewicht. Zo kan je soms gratis met vragen terecht bij een diëtist of coach van de verzekeraar, krijg je korting op een fitnessabonnement of kun je producten zoals stappentellers voor een aantrekkelijke prijs kopen.

Bronnen: Volksgezondheidenzorg.info

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897