Student en topsporter

Topsport en studie, een onmogelijke combinatie? Je zou haast denken van wel, beide activiteiten zijn tijdrovend en lastig op elkaar af te stemmen. Maar het tegenovergestelde is waar! Veel Nederlandse hogescholen en universiteiten hebben namelijk voor studenten die studie en topsport willen combineren speciale topsportregelingen in het leven geroepen.

Vergoedingen student en topsporter aanvullende zorgverzekering vergelijken

Vergoedingen student en topsporter

Topsportregelingen voor studerende topsporters

Of de hogeschool of universiteit die jij op het oog hebt ook een topsportregeling aanbiedt, kan je vinden op de website van de betreffende instelling. Je kan natuurlijk ook even naar de hogeschool of universiteit bellen of mailen om te informeren. Vaak bestaan er speciale contactpersonen, bijvoorbeeld topsportcoördinatoren, die je goed verder kunnen helpen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een topsportregeling?

Op details is dat soms per hogeschool of universiteit verschillend. Over het algemeen kom je in aanmerking voor een topsportregeling indien je:

  • Een door NOC*NSF toegekende A-, B- of HP-status hebt.
  • Een talent bent met IT-, NT-, of Beloftenstatus.
  • Als sporter in het bezit bent van een Olympisch Netwerk Registratie.
  • Als sporter op het hoogste landelijke niveau actief bent.
  • Om een andere reden als topsporter wordt aangemerkt.

Wie beoordeelt dat?

De hogeschool of universiteit zal vervolgens beoordelen of jij onder de topsportregeling valt. Je zal een afspraak moeten maken met de betreffende contactpersoon, bijvoorbeeld de decaan of de topsportcoördinator, om bewijsstukken te overleggen. De topsportcoördinator of decaan zal vervolgens beoordelen of je in aanmerking komt voor de topsportstatus.

Wat voor ondersteuning krijg ik dan?

Over het algemeen bieden hogescholen en universiteiten ondersteuning voor studententopsporters op grofweg drie gebieden:

  • 1. Persoonlijke begeleiding door een studieadviseur/topsportcoördinator. Denk hierbij aan begeleiding op maat en hulp bij de studieplanning.
  • 2. Financiële ondersteuning. Enkele voorbeelden van mogelijke financiële ondersteuning zijn de regeling FOS (Financiële Ondersteuning Studenten). Deze beurs biedt topsporters aanvullende financiële ondersteuning in geval van studievertraging. Ook kom je soms in aanmerking voor financiële ondersteuning voor buitenlandse wedstrijden en trainingsstages of sponsoring van materialen. Tot slot Het stipendium, een uitkering die fungeert als (aanvulling op) je inkomen. Het stipendium is bedoeld voor topsporters die de A- of HP-status hebben en minder dan het bruto minimumloon verdienen.
  • 3. Faciliteiten. Enkele voorbeelden van faciliteiten die de hogescholen of universiteiten bieden zijn het maken van tentamens buiten de reguliere tentamendata om. Daarnaast wordt flexibiliteit geboden bij deadlines voor het inleveren van schriftelijke opdrachten, zijn er vervangende opdrachten voor gemiste werkgroepbijeenkomsten en extra herkansingsmogelijkheden

Welke aanvullende verzekeringen zijn interessant?

Welke zaken zou je graag vergoed zien als studerende topsporter? In onderstaand overzicht wordt ingegaan op de aanvullende medische dekking in het buitenland en fysiotherapie.

Buitenlanddekking: als topsporter vaak naar het buitenland?

Moet je voor je sport regelmatig naar het buitenland? Dan is het belangrijk goed verzekerd te zijn tegen eventueel noodzakelijke spoedeisende medische hulpverlening. In de basispakketten van zorgverzekeraars worden behandelingen in het buitenland slechts vergoed tot maximaal het bedrag wat de behandeling in Nederland kost. En daar bestaan soms grote verschillen tussen! In de VS is de zorg bijvoorbeeld zoveel duurder, dat je zonder aanvullende verzekering fors zal moeten bijbetalen. Veel verzekeraars bieden daarom aanvullende verzekeringen aan met volledige buitenlanddekking voor spoedeisende medische hulpverlening, zodat je zorgeloos de grens over kan.

Vergoedingen aanvullende zorg bij topsport

De kans is groot dat je vaker in aanraking komt met de fysiotherapeut of sportmasseur dan reguliere studenten. Een hogere dekking van fysiotherapiekosten kan dan interessant zijn. Het is dan van belang te kijken of de kosten van je premie opwegen tegen het aantal verwachte bezoeken dat je gaat brengen aan de fysiotherapeut. Op grond van die afweging kan je bekijken of het interessant is een aanvullende verzekering af te sluiten.

Vergoedingen fysiotherapie bij jouw zorgverzekeraar

Er zijn tegenwoordig veel verschillende aanvullende pakketten verkrijgbaar bij je zorgverzekering waarin de kosten van fysiotherapie tot een bepaalde hoogte dan wel een bepaald aantal behandelingen per jaar worden gedekt. Wat er precies in het aanvullend pakket zit verschilt sterk per verzekeraar. In onderstaande tool kan je de vergoedingen fysiotherapie per zorgverzekeraar vergelijken.


Alle fysiotherapie pakketten vergelijken

Aanvullende pakketten

De aanvullende zorgverzekeringen worden vaak in pakketvorm aangeboden. Dat betekent dat naast buitenlanddekking een pakket ook extra dekking voor de kosten van medische keuringen of de behandelkosten van de fysiotherapeut kunnen bevatten. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kies je de aanvullende zorgverzekering met het pakket die het meest bij jouw situatie past.

NOC*NSF Medische topsportpakket

In samenwerking met Zilveren Kruis biedt het NOC*NSF topsporters met de A-, B-, en HP-status een medisch topsportpakket. Het pakket is geen vervangende aanvullende verzekering, maar een aanvulling op je aanvullende pakket. Het afsluiten van een goede aanvullende verzekering is de verantwoordelijkheid van de topsporter.

Collectieve verzekering

Als topsporter ben je waarschijnlijk lid van een sportbond of een andere organisatie. Het is vaak mogelijk via de sportbond een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Collectieve verzekeringen zijn speciaal in het leven geroepen voor groepen, bijvoorbeeld topsporters. Door je als groep gezamenlijk te verzekeren, kan je korting krijgen op je aanvullende zorgverzekering en dus goedkoper uit zijn. Dat is meteen ook het grootste voordeel van een collectieve verzekering. Om je een idee te geven van de korting: deze is 5% voor aanvullende verzekeringen. Een collectieve zorgverzekering is echter geen garantie dat je het goedkoopst uit bent, blijf daarom altijd de zorgverzekering vergelijken met andere aanbieders.

Sportbonden

Een voorbeeld van een collectieve verzekering waarvan je lid kan worden via je sportbond is de Nationale Sportpolis. Deze zorgverzekering is in samenwerking met Zilveren Kruis speciaal in het leven geroepen voor leden van de aangesloten sportbonden.

Wat zit er allemaal in het pakket?

De Nationale Sportpolis biedt een compleet pakket toegespitst op (top)sporters. Naast een basisverzekering bevat de polis een aanvullende verzekering en het gratis Extra Aanvullend Sport Pakket. Meer weten? Informeer bij je eigen sportbond. Daar kan je in de meeste gevallen ook gelijk deze verzekering afsluiten. Een andere mogelijkheid is de verzekering via een algemene collectiviteit van de sportbonden af te sluiten.

Bronnen: Vincere-ggz.nl, Vincere-ggz.nl

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897