Tandartsverzekering vergelijker
De dekking die geboden wordt vanuit het basispakket van een zorgverzekering met betrekking tot mondzorg is beperkt. Vanaf je 18e ben je niet meer verzekerd voor tandartskosten. Daarom kun je overwegen om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Je vindt hier meer informatie over de dekking van tandartskosten vanuit de basisverzekering, de aanvullende zorgverzekering en een aantal belangrijke andere aandachtspunten.
Dekking tandartskosten basiszorgverzekering
Ben jij nog onder de 18 jaar dan worden voor jou de volgende zaken nog vergoed vanuit het basispakket:
Onder de 18 jaar
- Het plaatsen van vullingen inclusief verdovingen
- Het maken van röntgenfoto’s van het gebit
- Eén keer per jaar controle en een enkel incidenteel consult
- Fluoridebehandelingen (twee keer per jaar of vaker indien nodig)
- Het verwijderen van tandsteen
- Sealen van het gebit
- Behandelingen aan je tandvlees
- Wortelkanaalbehandeling
- Tandheelkundige chirurgie (geen implantaten)
- Behandelen van kauw- en kaakklachten
Je krijgt geen vergoeding vanuit de basisverzekering voor:
- Bruggen
- Implantaten
- Kronen
- Tanden bleken (uitwendig)
- Orthodontie
Tandartsverzekering boven de 18 jaar
- Jongeren ouder dan 18 jaar krijgen geen vergoeding meer voor tandheelkundige zorg. Hiervoor heb je een aanvullende tandartsverzekering nodig
- Verder zit mondzorg zoals orthodontie niet meer in het basispakket. In ernstige gevallen (zie onderstaande uitzonderingen) kan orthodontie nog vergoed worden, hiervoor is dan wel een second opinion nodig van een andere zorgverlener
- Kaakchirurgie (inclusief de noodzakelijke röntgenfoto’s) en kunstgebitten worden wel grotendeels vergoed via het basispakket
Uitzonderingen
In bijzondere situaties kan het zijn dat je wel tandartszorg kosten vergoed krijgt uit het basispakket, vraag dit altijd na bij je zorgverzekeraar. Enkele bijzondere gevallen kunnen zijn:
- Een ontwikkel- of groeistoornis van ernstige aard aan je tanden, mond of kaak.
- Een niet aangeboren afwijking aan de tanden, mond of kaak.
Dekking aanvullende tandartsverzekering
De dekking van de tandartsverzekering verschilt per zorgverzekeraar. De vergoeding is opgebouwd uit:
- Een vergoedingspercentage: dit percentage ligt doorgaans tussen de 75% en 100%
- Een maximale vergoeding per jaar: dit bedrag ligt normaal gesproken tussen de €250,- en €1.500,-
- De dekking van de verzekering: in de polisvoorwaarden vind je alle behandelcodes die door de tandartsverzekering worden vergoed
- Aanvullende voorwaarden: voor bepaalde vergoedingen geldt een wachttijd van bijvoorbeeld één jaar (dit zie je vaak bij orthodontie). Ook kunnen er acceptatievoorwaarden gelden.
De vergoeding van je tandartsverzekering is afhankelijk van de staat van je gebit en de tandartszorg die je verwacht nodig te hebben het komende jaar. De vergoeding voor tandartskosten komt bovendien soms vanuit een aanvullend verzekeringspakket waarmee ook zaken zoals brillen & lenzen, fysiotherapie en vaccinaties gedekt worden.
Wel of geen tandartsverzekering?
Je kunt jezelf afvragen of je wel een aanvullende tandartsverzekering nodig hebt. Heb jij een gezond gebit dan ben je misschien wel voordeliger uit als je geen aanvullende verzekering afsluit. Let er wel op dat je dan alle mogelijke tandartskosten uit eigen zak dient te betalen. Enkele tips die je kunnen helpen bij je overweging om wel of geen aanvullende tandartsverzekering te nemen:
- Op deze website kan je de tandartstarieven, vastgesteld door de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit), bekijken. Op basis van deze tarieven kan je berekenen of je een aanvullende tandartsverzekering nodig hebt.
- Als je besluit geen aanvullende verzekering te nemen, houd dan het geld wat je normaal gesproken zou betalen voor je aanvullende tandartsverzekering apart. Als er dan een keer een onverwacht bezoek aan de tandarts moet worden gebracht, heb je hier geld voor. Mocht dit niet het geval zijn, heb je aan het einde van het jaar nog wat extra’s om iets leuks mee te doen.
Acceptatievoorwaarden zorgverzekeraars
Heb je een slecht gebit of bezoek je de tandarts vaak, dan ben je in de meeste gevallen goedkoper uit met een aanvullende tandartsverzekering. Indien je deze verzekering wilt afsluiten, houd er dan rekening mee dat je zorgverzekeraar jou voor bepaalde tandartsverzekeringen met hoge vergoedingen mag weigeren. Ook kan de verzekeraar voorwaarden stellen zoals:
Saneringsverklaring
Deze verklaring wordt opgesteld door je tandarts en geeft inzicht in de staat van je gebit en de te verwachten behandelingen. Deze tandartsverklaring wordt afgegeven op een specifieke datum (gesaneerd).
Vragenlijst acceptatie
Verzekeraars kunnen ook werken met vragenlijsten die betrekking hebben op jouw gebit en hoe je gebit onderhouden is. Adviseurs van de zorgverzekeraar behandelen deze vragenlijsten. Op basis van deze vragenlijsten adviseren zij de zorgverzekeraar over de acceptatie van jou als klant. Houd er rekening mee, dat indien je afgewezen wordt, je dit moet melden bij eventueel een andere verzekeraar. Als je besluit een aanvullende tandartsverzekering aan te vragen, let er dan op dat dit verwerkingsproces enige tijd kan duren. Het is aan te raden je huidige verzekering aan te houden tot je nieuwe officieel goedgekeurd is.