Print icon

Veelgestelde vragen zorgverzekering

Hier vind je een overzicht van de veelgestelde vragen over studenten zorgverzekeringen.

Valt klimmen onder de dekking van een zorgverzekering?

Bijzondere sporten worden vaak niet gedekt door een normale zorg- en/of ongevallenverzekering. Hiervoor zal je in de meeste gevallen een aanvullende verzekering af moeten sluiten, of een aanvullende reisverzekering als deze activiteiten tijdens een vakantie plaatsvinden. Wanneer je bij een sportvereniging de sport beoefend, informeer dan hoe zij verzekerd zijn. Sommige sportverenigingen zijn namelijk zelf al verzekerd of kunnen jou collectief meeverzekeren tegen een gereduceerd tarief.

Net 18, Kom ik in aanmerking voor een studenten verzekering?

Bij de meeste zorgverzekeraars die studentenverzekeringen aanbieden kan je al gewoon terecht voor een basispakket met een lage premie wanneer je 18 jaar bent geworden. Ga je studeren dan kan je via een aantal verzekeraars een korting krijgen op een aanvullende verzekering of je collectief verzekeren via je onderwijsinstelling.

Ik ga meerdere jaren naar het buitenland

Wanneer je voor langer dan een jaar naar het buitenland gaat kan je het beste contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Deze organisatie bepaalt of je in jouw geval een Nederlandse zorgverzekering mag houden. Website: www.svb.nl
Tel. nummer: 020 656 5656

Voor vragen over zorgtoeslag kan je het beste contact opnemen met de Belastingdienst.
Website: belastingdienst afdeling zorgtoeslag
Tel. nummer: 0800 – 0543 (gratis)

Wat zijn de voor- en nadelen van een naturapolis?

De voordelen zijn:

  • De premie van een naturapolis is over het algemeen lager dan bij een restitutiepolis.
  • De zorg kan sneller en van betere kwaliteit zijn. Dit komt doordat de verzekeraar afspraken heeft gemaakt met zorgverleners.
  • Je hoeft de rekeningen niet voor te schieten. De zorgverlener stuurt de rekening namelijk rechtstreeks naar de verzekeraar.

Het grootste nadeel is dat als je naar een zorgverlener gaat waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft is het mogelijk dat niet de volledige kosten worden vergoed.

Wat zijn de voor- nadelen van een restitutiepolis?

De voordelen zijn:

  • Je bent vrij in de keuze van zorgverleners.
  • Doordat je eerst zelf de rekening krijgt, krijg je meer inzicht in jouw zorgkosten

De nadelen zijn:

  • Waarschijnlijk is de premie van een restitutiepolis iets hoger dan een naturapolis.
  • Doordat je eerst de rekeningen moet voorschieten, zijn er meer administratieve zaken die je moet regelen.
  • Er zijn geen afspraken gemaakt door jouw verzekeraar over de snelheid en de kwaliteit van de zorgverleners.

Kan ik bij een restitutiepolis de kosten van de zorg opsparen tot boven het bedrag van het eigen risico?

Het is zo geregeld dat de verzekeraar zelf mag bepalen wanneer je uiterlijk de kosten moet declareren. Er is echter wel wettelijk bepaald dat de verzekeraar het tijdstip van declareren zo moet regelen dat het niet mogelijk is dat hun cliënten de rekeningen van zorg kunnen opsparen zodat het boven het verplichte eigen risico komt. Deze wettelijke regeling is ingesteld om ervoor te zorgen dat mensen met een naturapolis niet worden benadeeld.

Wat is het verplichte eigen risico?

Bij een basiszorgverzekering dien je zelf het bedrag van € 385,- (2023) te betalen als je kosten hebt gemaakt bij bepaalde zorgverleners. Je ontvangt dus geen vergoeding van de verzekeraars onder dit bedrag. De kosten boven dit bedrag worden wel vergoed door de verzekeraar. Voor bepaalde soorten van zorg (zoals een huisartsbezoek) geldt dit eigen risico echter niet. Bij deze soorten van zorg worden ook de kosten onder het bedrag van het eigen risico vergoed.

Wat is het vrijwillige eigen risico?

Bovenop het verplichte eigen risico kan je ook nog kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Het bedrag van het verplichte eigen risico kan je verhogen met € 500,- tot maximaal € 885,- (2023). Een hoog bedrag aan vrijwillig eigen risico kan als voordeel hebben dat je dan minder premie hoeft te betalen. Als je niet verwacht dat je veel kosten zal hebben aan zorg, dan kan je een hoger vrijwillig eigen risico nemen. Over het algemeen geldt bij verzekeraars: hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie die je moet betalen. Het is alleen maar mogelijk om aan het begin van het jaar de hoogte van het vrijwillige eigen risico te veranderen.

Wat gebeurt er als ik mijn premie niet kan betalen?

Wanneer je een maand geen geld hebt om de premie van je zorgverzekering te betalen, dan zal je een betalingsherinnering van je zorgverzekeraar krijgen. Na 3 betalingsherinneringen wordt er een incassobureau ingeschakeld. Als je na 6 maanden nog niet betaald hebt wordt je geregistreerd als wanbetaler. Je blijft in de maanden dat je niet betaalt wel verzekerd.

Waarom worden mijn door de huisarts voorgeschreven medicijnen niet vergoed?

Meestal worden medicijnen die je door de huisarts voorgeschreven krijgt vergoed vanuit de basisverzekering. Niet alle medicijnen worden echter volledig vergoed, soms moet je zelf bijbetalen. Daarnaast kunnen zorgverzekeraars ervoor kiezen om alleen het goedkoopste merk van een medicijn te vergoeden